Gabriel Liiceanu şi Vlad Zografi, în dialog despre pasionanta carte a lui Heinrich Zimmer „Regele și cadavrul”


Gabriel Liiceanu și Vlad Zografi vor discuta azi, într-o întâlnire online, despre pasionanta carte a lui Heinrich Zimmer, Regele şi cadavrul. Poveste despre biruinţa sufletului asupra răului, apărută la Humanitas în traducerea lui Sorin Mărculescu.

 

Evenimentul, care va avea loc joi, 1 aprilie, de la ora 19.30, va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe canalul YouTube Humanitas. Înregistrările video și audio vor fi ulterior disponibile pe canalele YouTube Humanitas și SoundCloud Humanitas.

Gabriel Liiceanu spune că Regele și cadavrul este una dintre acele cărți care, odată citite, încep să facă parte din desenul sufletului: „În câte cărți, ca editor, nu am crezut în zadar, nu mi-am pus speranțele, și pe câte nu leam făcut să intre în lume cu gândul de a împărtăși celorlalți bucuria și profitul lecturii lor! Regele și cadavrul e una dintre acele cărți care, odată citite, încep să facă parte din desenul sufletului tău. O vei purta în tine toată viața și o vei așeza, ca pe bunul cel mai de preț, pe raftul cărților-bijuterii. Neavând parte la noi de primirea pe care ar fi meritat-o, mi-a rămas ca un ghimpe în inimă. Dar, cine știe, poate că abia acum a sosit vremea acestor pagini scrise de un mare savant al secolului XX, o carte a marilor povești despre bine și rău”.

Heinrich Zimmer a fost descris de Carl Gustav Jung, pe care l-a cunoscut la începutul anilor ’30, drept un om genial cu un temperament extrem de viu. „Vorbeam mai ales despre mitologia indiană. În întreaga sa ființă, Zimmer a fost un puer aeternus care, pe aripile unui limbaj strălucitor, făcea să înflorească toți mugurii din grădinile legendelor indiene. I-a împărtășit și soarta, căci tânăr moare cel ce e iubit de zei. Atât Zimmer, cât și Richard Wilhelm aveau o naivitate genială. Amândoi păreau să trăiască în realitate ca într-o lume străină, în timp ce ființa lor cea mai lăuntrică urma, neexplorată și neatinsă, linia sumbră a destinului”, mai spunea C.G. Jung.

Heinrich Zimmer s-a născut la Greifswald, în 6 decembrie 1890, ca fiu al indologului şi celtistului Heinrich Zimmer (1851-1910), şi a murit la New York, în 20 martie 1943, răpus, în plină putere creatoare, de o pneumonie. A fost profesor la Universitatea din Heidelberg, iar din 1939 şi până la moarte a predat la universităţi din SUA. Influenţat de C.G. Jung, Heinrich Zimmer a făcut cercetări aprofundate în domeniul tantrismului, propunând interpretări îndrăzneţe ale culturii şi filozofiei indiene.

 

//humanitas.ro/humanitas/carte/regele-si-cadavrul-2021

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.