Yaniv Iczkovits, autorul romanului „Fiica măcelarului”, întâlnire cu cititorii și sesiune de autografe

Yaniv Iczkovits. Foto: Eric Sultan / The Times of Israel

Editura Humanitas Fiction organizează o întâlnire cu publicul a lui Yaniv Icskovitz, autorul romanului Fiica măcelarului. Partener oficial al evenimentului este Ambasada Israelului în România.

 

Yaniv Iczkovits, „Fiica măcelarului”, Humanitas Fiction, 2022, 496 pagini

Evenimentul este organizat miercuri, 23 noiembrie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Marius Constantinescu și Cătălin Striblea, moderatorul întâlnirii fiind Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction. Accesul în librărie este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook. Evenimentul va fi transmis online şi live pe pagina de Facebook Humanitas Fiction.

Fiica măcelarului a apărut de curând, în traducerea Ioanei Petridean, la Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. Declarată de publicațiile The Economist și The Sunday Times drept una dintre cele mai bune cărți traduse în engleză ale anului 2020, cartea este în curs de publicare în 20 de țări.

Fiica măcelarului este un roman-matrioşcă, revelând multe poveşti în poveste, cu ecouri din literaturile idiş, un tur de forţă plin de suspans şi răsturnări de situaţie, o atmosferă ce aminteşte de Scripcarul pe acoperiş. În vara toridă a anului 5654 – 1894, după calendarul iulian, tulburări de tot felul mătură cuprinsul întinsului Imperiu Rus, dar colonelul Piotr Novak, puternicul comandant al Ohranei din guberniile Grodno și Minsk, știe să recunoască fermentul adevăratelor revoluții. În Zona de Rezidență, singurul teritoriu în care le e permis evreilor să locuiască, sunt însă alte îngrijorări, căci mulți bărbați își lasă în urmă familiile; pe unii îi atrage die goldene medina – New Yorkul, pe alții mirajul Palestinei, și sunt și dintre cei care se avântă nu tocmai departe, la Minsk sau la Kiev. Când Zvi-Meir Speismann pleacă de acasă, soția lui, Mende, se aruncă în apele râului Iaselda, dar scapă cu viață. Fanny Keismann, sora ei mai mică, hotărăște că hoinarul trebuie găsit și obligat să semneze un act de divorț. Și fiindcă nimeni nu vrea să ia în serios o asemenea idee, pornește ea însăși la drum. Din acest punct, romanul Fiica măcelarului se construiește asemenea unui basm învăluitor, plin de tensiune, iar eroina lui ad-hoc întreprinde o călătorie nemaigândită, o adevărată odisee feminină, în care, până la urmă, poate că dușmanul ei cel mai aprig va fi îmblânzit.

Yaniv Iczkovits (născut în 1975) este un scriitor și scenarist israelian, ai cărui bunici provin din Ungaria, Cehoslovacia și România. A fost admis la faimosul Program Interdisciplinar „Adi Lautman” pentru Studenți Excepționali al Universității din Tel Aviv și a petrecut un an la Universitatea din Oxford, ca Chevening Fellow. A fost apoi lector la Facultatea de Filozofie a Universității din Tel Aviv timp de opt ani, iar după obținerea titlului de doctor la aceeași universitate a urmat studii postdoctorale la Universitatea Columbia. Primul său roman, Puls (2007), a fost distins cu Premiul pentru Debut al cotidianului Haaretz. Următorul, Adam și Sophie (2009), a primit Premiul Prim-ministrului pentru Creație Literară, iar cu Fiica măcelarului (2015, Humanitas Fiction, 2022), cel de-al treilea roman al său, Iczkovits a câștigat în 2016 Premiul Agnon, acordat după o perioadă de zece ani, Premiul Ramat Gan, Premiul Fundației Poporul Cărții și a fost nominalizat la Premiul Safir în 2017. Fiica măcelarului i-a adus și consacrarea internațională, fiind în curs de publicare în 20 de țări: ediția italiană s-a clasat pe locul al treilea al Premiului Adei Wizo, în 2019, iar cea în limba engleză a apărut cu titlul The Slaughterman’s Daughter, în 2020. În 2021, i s-a acordat Premiul Literar Wingate. Cel mai recent roman al lui Iczkovits, Nimeni nu părăsește Palo Alto (2021), a fost de asemenea nominalizat la Premiul Sapir. Lucrarea Wittgenstein’s Ethical Thought, bazată pe teza sa de doctorat, a apărut în limba engleză în 2012. Actualmente, Yaniv Iczkovits trăiește la Tel Aviv împreună cu soția și fiicele sale.

Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.