Daniel Vighi, Cetățean de Onoare al Timișoarei

Foto: Constantin Duma

Profesorul, prozatorul și eseistul Daniel Vighi va primi titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Timișoara în cadrul unei ceremonii organizate de Universitatea de Vest din Timişoara.

 

La eveniment – care va avea loc joi, 24 noiembrie, de la ora 16, în Amfiteatrul A01 – vor participa rectorul Universităţii de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, prof. univ. dr. Loredana Pungă, cadre universitare din UVT, membri ai Societății Timișoara, consilieri locali și invitați din comunitate. Mesajul de Laudatio va fi exprimat de jurnalista și eseista Melania Cincea.

„De numele lui Daniel Vighi se leagă o parte importantă a istoriei Timișoarei. Cunoscut prozator, eseist și publicist al generației optzeciste, în decembrie 1989 se alătură mișcărilor de protest care au condus la căderea regimului comunist. Numele său este legat și de redactarea Proclamației de la Timișoara, cel mai puternic document al Revoluției din 1989, poate mai valabil astăzi decât oricând. Membru fondator al Societății Timișoara, Alianței Civice și Asociației Culturale Ariergarda, Daniel Vighi este un exemplu de luptător pentru Timișoara, pentru democrație și pentru libertate”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a făcut, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, propunerea decernării titlului.

Daniel Vighi este prozator din generaţia literară a anilor ’80 şi eseist. A fost profesor de literatură română contemporană la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara. Este, de asemenea, – membru fondator al Societății Timișoara, al Alianței Civice și al Asociației Culturale Ariergarda.

Printre volumele de proză scurtă publicate de acesta se numără: Povestiri cu strada depozitului (1985), Valahia de mucava (1996), Apocalipsa 9 (1999), Cometa Hale-Bopp (2007), Comisia de împăciuire (2009), Istoria din cutia de pantofi (2013). Acestor cărţi li se adaugă romanele Însemnare despre anii din urmă (1989), Decembrie, ora 10 (1997), Insula de vară (1999), Misterele Castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarnă (2004), Trilogia Corso (2015), Mort în Patagonia (2017) şi volumele de eseuri Tentaţia Orientului (1998), Sorin Titel. Monografie (2000), Onoarea şi onorariul (2007), Graffiti cu Ţuţea. Eseu despre nesemnificativ (2014).

Are colaborări permanente cu revistele Vatra, Dilema Veche, Observator cultural, 22, Orizont, Familia şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este laureat al numeroase premii, prin acestea fiind: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1985), Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara (1994), Premiul ASPRO (1996), Premiul revistei „Tomis” şi al Asociaţiei Scriitorilor din Dobrogea (1996), Premiul ASPRO (1997), Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara (1997), Premiul revistei „Familia” şi al revistei „Euphorion”(1999), Premiul pentru literatură, Fundaţia Principesa Margareta (2005).

 

Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.