Fără burka, niqab sau hijab în instituţiile de stat din România!

Mi se pare firesc ca religia şi simbolurile religioase de orice fel să-şi aibă locul lor, dar nu în instituţiile de stat. Fiindcă Statul român, chiar dacă nu-i secular în chip atât de tranşant cum e, de exemplu, cel francez, nu e nici vreo teocraţie.

 

M-am trezit pe cap, ieri, la unul din cursurile mele, cu o purtătoare de acoperământ islamic. Nu o burka, aceea care ascunde complet capul, inclusiv faţa, ci mai degrabă ceva care semăna cu ceea ce numim în mod obişnuit hijab sau al-amira (pentru diferenţele dintre aceste forme de exprimare vestimentară  a identităţii religioase islamice, vezi un material ilustrat, cu destule explicaţii, la adresa de internet http://www.bbc.co.uk/newsround/24118241).

La o întrebare vădit benignă, zic eu, adresată în afara orelor de curs (de fapt, după ele) legată de eventualitatea ca persoana în cauză să ia în calcul, măcar ca simplă ipoteză de lucru, rugămintea mea de a se gândi dacă, totuşi, chiar e cazul să-şi afişeze în chip atât de ostentativ credinţa, am primit, în loc de răspuns, un şir de zbierăte. Cu puţinele cuvinte pe care le ştie în limba română, persoana în cauză – relativ recent ajunsă în România, pe cât am înţeles, ca refugiat sau azilant – mi-a transmis, printre alte răcnete: „Eu am drepturi!”. Perfect adevărat. Are drepturi, desigur, ca orice alt azilant sau refugiat; ştiu şi eu asta. Doar că drepturi am, la naiba, şi eu, nu numai domnia sa.

 

Scurtă explicaţie, spre evitarea oricărei confuzii

Ca lucrurile să fie foarte clare, cred că România, ca şi orice altă ţară civilizată, are a fi cât se poate de tolerantă cu toate religiile, inclusiv cu cele ale minorităţilor şi ale refugiaţilor sau azilanţilor, oricare şi oricâte ar fi ele. Mai mult, cu referire directă la musulmani, cred că notabil de mulţi turco-tătari care trăiesc, de secole, aici – concentraţi în special în Dobrogea – sunt buni cetăţeni români (ca să dau un măcar un exemplu cât se poate de clar, hai să ne uităm, prietene, pe CV-ul cetăţeanului român de etnie turcă Gelaledin Nezir – vezi text de presă la adresa de internet https://www.replicaonline.ro/primul-general-turc-din-romania-ridicat-la-rangul-de-chestor-principal-de-politie-206591/).

Mai cred – ceea ce, presupun, îi va enerva cumplit pe tot soiul de fundamentalişti creştini şi xenofobi – şi că Europa, în general (ceea ce înseamnă şi România, ca parte a lumii europene) are mare nevoie de populaţie venită din alte părţi, care să compenseze cumva, cât mai rapid, scăderea demografică accentuată din ultimele decenii. Mai cred că, pentru România, şi cei mai mulţi dintre musulmanii veniţi în ultima vreme (în anii de după 1989, mai precis) constituie un plus demografic, cultural şi economic realmente important. Să dau câteva exemple: ştiu, întâmplător, câţiva medici veniţi din Orientul Mijlociu şi care sunt, atât ca oameni, cât şi ca profesionişti, persoane de toată isprava. La mine la piaţă, de multă vreme are un atelier de chei un iranian micuţ, în mod evident musulman şiit. Alt om de toată isprava, zău aşa: foarte muncitor, adesea tare vesel şi totdeauna politicos. Tot la mine la piaţă, aproape de Splai, ani în şir am mâncat cei mai buni hamburgeri din întreg universul, pregătiţi de o familie mixtă – ea româncă, el venit, cine ştie din ce motive, de prin Orientul Mijlociu. Rar am văzut oameni la fel de politicoşi şi la fel de muncitori ca domnul în cauză. Să-i ocrotească, mi-aş dori, pe toţi musulmanii aceştia de toată isprava şi Dumnezeul meu creştin, şi Allah al lor!

În plus, cred cu tărie – iar datele demografice mă forţează, şi ele, să fac asta – că România are nevoie (mare nevoie, de fapt) şi în continuare de imigranţi, inclusiv de aceia sosiţi din Orientul Mijlociu (că doar n-o să vină aici oameni care caută cu disperare să-şi facă un rost, valuri-valuri, din Suedia sau din Statele Unite).

Identitatea religioasă islamică a imigranţilor ce vin din Orientul Mijlociu Extins şi din Africa de Nord nu are de ce să fie, cred eu, deranjantă pentru nimeni. Atâta timp cât nu e agresivă. Şi atâta timp cât nu e nici deranjantă, inclusiv prin gesturi ostentative comise, sub acoperirea atât de convenabilă a credinţei religioase, cu evidentă şi sfidătoare obrăznicie. Sau, eventual, chiar cu vreo miză politică pe termen lung.

 

Îţi cer părerea (precum şi sprijinul) şi ţie, prietene

Cum Statul român este – asta-i realitatea – unul care funcţionează, încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, ca stat secular (aceasta este exact formularea din Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Şerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1998, p. 382), eu unul aş dori, în calitatea mea de cetăţean (cu obligaţii depline, dar – subliniez aceasta – şi cu drepturi depline), ca lucrurile să rămână exact aşa. Mi se pare firesc, prin urmare, ca religia şi simbolurile religioase de orice fel – subliniez, de orice fel – să-şi aibă locul lor, dar nu în instituţiile de stat. Fiindcă, repet, statul român, chiar dacă nu-i secular (sau laic, dacă preferi acest sinonim) în chip atât de tranşant cum e, de exemplu, cel francez, nu e nici vreo teocraţie. Nici ortodoxă, nici catolică, nici reformată, nici israelită. Şi, desigur, nici islamică.

Prin urmare, cred că simbolurile religioase de orice fel nu trebuie afişate sau purtate la vedere, în clădirile în care funcţionează instituţii de stat (cu excepţia acelora care au, din start, un profil care face trimitere directă la religie – cum ar fi liceele confesionale, dacă ele sunt de stat, ca şi facultăţile de stat care pregătesc viitori clerici).

În ceea ce îi priveşte, în mod concret (dar şi, precizez din nou, complet lipsit de orice discriminare – vezi şi paragraful anterior) pe purtătorii de identitate religioasă islamică, veniţi în număr tot mai mare în România, în ultima vreme (nu contează că-s la studii sau sosiţi aici ca să facă afaceri, sau sunt refugiaţi şi/sau azilanţi, alungaţi din ţările lor de război sau de sărăcie), lucrurile sunt, după mintea mea, extrem de simple: aşa cum eu sunt liber să practic exact ce religie doresc (aşa cum scrie şi-n Constituţie, de altfel), tot aşa şi ei au dreptul să facă exact acelaşi lucru – respectiv să-şi practice religia lor. Fără ostentaţie şi fără să mă deranjeze, însă, în vreun fel, pentru bunul motiv că nici eu nu-i deranjez pe ei cu credinţa mea, indiferent care şi câtă e ea (şi nici nu comit gesturi ostentative cu încărcătură religioasă de vreun fel – nu cred că m-a văzut, de exemplu, cineva, vreodată, purtând pe piept, la vedere, vreo cruce, fie ea mare sau mică).

În aceste condiţii, m-ar bucura tare mult să nu mai văd – dacă s-o putea – vreo burka sau vreun hijab atunci când intru la cursuri, pentru simplul motiv că nici eu nu afişez, pe catedră, şiruri-şiruri de icoane, de lumânări şi de cădelniţe în care să fumege tămâie.

Cum însă persoana despre care v-am povestit aici n-o să priceapă în veci ce vă spun eu acum – fiindcă, nu-i aşa, cum mi-a şi zis, de altfel, doamna cu văl islamic, dânsa ştie doar că „are drepturi” (chiar mai multe, pe cât înţeleg de la ea, decât ale mele, deşi eu sunt cetăţean român şi domnia sa nu e; şi deşi eu plătesc taxe şi impozite, iar domnia sa nu plăteşte) – mă gândesc, foarte serios, să iniţiez – ceea ce, desigur, nu pot face de unul singur – un proiect de lege.

Am, ca şi tine, acest drept în temeiul articolului 74 din Constituţie, acela care spune, la aliniatul 1, că „iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot” – vezi textul complet la http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c1s3sba74). Vorbesc, desigur, despre un proiect de lege care să interzică explicit simbolurile religioase purtate la vedere în instituţiile de stat. Şi care să spună, între altele (repet, între altele), foarte clar, că nu poţi purta, în România, văl islamic pe cap, în instituţii de stat (în instituţii de stat, subliniez, nu în toate spaţiile publice; nu poţi interzice, de exemplu, unei femei purtătoare de credinţă islamică, acoperită cu văl, să meargă pe stradă sau să intre în magazine). Care e regimul acoperământului de cap islamic pentru femei, în spaţii publice, în alte ţări europene poţi vedea, în chip rezumativ, ca să fie şi mai clar despre ce vorbim, în articolul de presă pe care îl găseşti la linkul de aici – https://www.theguardian.com/world/2017/mar/14/headscarves-and-muslim-veil-ban-debate-timeline.

 

O a doua chestiune: cui sunt loiali, de fapt, refugiaţii şi azilanţii?

Tu ce zici, prietene, de acest „obviously very hot potato”? Cu sau fără burka, până la urmă, în şcoala de stat sau în facultatea de stat din România, în orice Primărie din România, în Parlament sau la Guvern? Aştept cu interes opinii (şi-s pregătit, desigur, şi de înjurături şi critici, care – fac pariu – o să curgă-n valuri, mintenaş, cam din toate părţile).

Aştept, de fapt, opinii şi-n legătură cu o a doua problemă: tot Constituţia României spune, explicit, la articolul 54, din cadrul capitolului referitor la îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor, că „fidelitatea faţă de ţară este sacră”. Ceea ce mi se pare firesc. Dar, oare, fidelitatea faţă de această ţară n-ar trebui să fie, la fel cum e pentru mine, adică tot obligatorie şi sacră şi pentru imigranţi, refugiaţi şi azilanţi? Sau, eventual, crede cineva că ar fi util pentru România ca aceştia să rămână (chiar dacă beneficiază, din plin, de resursele statului român, atâtea câte sunt ele) fideli cine ştie cărui emir sau şeic fundamentalist (şi niţel descreierat, pe deasupra), dintr-aceia care cred că întreaga Europă ar trebui, de fapt, să devină cât mai curând un teritoriu în care să domnească doar sharia, legea islamică? În aceste condiţii cred, de fapt, că ar trebui ca legile referitoare la statutul refugiaţilor şi azilanţilor ar trebui niţeluş modificate; şi anume imediat.

Şi mai cred – cu temei, de altfel – că, la primirea lor pe teritoriul României, orice refugiaţi sau azilanţi, inclusiv cei veniţi din Orientul Mijlociu Extins (dar şi toţi ceilalţi, indiferent de unde vin), ar trebui să aibă obligaţia (dacă tot vor să trăiască aici şi să consume resurse produse de munca ta şi a mea) de a depune un jurământ de fidelitate faţă de această ţară care îi primeşte şi le pune la dispoziţie tot ce are. Un jurământ cu efecte clare, măsurabile şi verificabile, valabil pentru întreaga perioadă a şederii lor aici. Şi a cărui încălcare să se soldeze, cum e şi firesc, cu expulzarea imediată.

Dar tu, prietene, cam ce crezi – şi, în general, dar şi în cazul foarte concret pe care îl discut aici – despre problema fidelităţii faţă de această ţară? Cel care vine aici din Siria, să zicem, şi solicită azil sau chiar cetăţenie română, cui ar trebui să fie fidel – României, sau, eventual, identităţii culturale şi religioase islamice împinse, dacă-i loc cumva pentru aşa ceva, chiar până la ideea de jihad?

 

Articol publicat şi pe blogul florindiaconu.com.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

6 Răspunsuri

 1. Norbert spune:

  Trist dar adevărat, şi eu nu ştiam până recent: musulmanii nu von în Europa doar pentru un trai mai bun. Ci sunt îndemnaţi să se reproducă şi să islamizeze Europa, ca şi toată lumea. Prin orice metode. Printre care cea demografică. Şi sunt îndemnaţi să mintă dacă foloseşte scopului. Nu vorbesc din răutate, ci din ce am aflat. Islamul, o ideologie absolut intolerantă, cere toleranţă, pe care o foloseşte să-şi impună propriile reguli. Musulmanii sunt toleranţi exact atâta timp cât stun în minoritate. Nu există o ţară islamică care e tolerantă. Şi femeilor nemusulmane li se cere acolo să-şi acopere capul. Să clădeşti o biserică ori să distribui biblii poate să te coste viaţa. La fel dacă zici o vorbă contra islamiştilor, ori ca musulmani vrei să schimbi credinţa.

 2. Ana Horet spune:

  Țara arde și baba se piaptănă! Am început să ne facem griji pentru purtarea vălului islamic în instutițiile de stat din România, însă nu suntem în stare să impunem limba oficială a statului român în aceleași instituții unde ne sperie islamul. Este drept, instituțiile alea sunt prin Harghita și Covasna. Poate ar fi mai bine să ne facem ordine în casă și după aia să ne îngrijorăm de manierele musafirilor.

 3. Aișa spune:

  Domnule profesor, ați mers vreodată prin România, dincolo de București? Sunt cruci în sălile de clasă – și mai vin și preoții la început de an! Nu se face istoria religiilor, ci mai mult cateheză. Biserica Ortodoxă Română este aproape de facto o putere în stat. În condițiile astea aproape bizantine… vreți secularism pur și dur ca în Franța? Din păcate pentru dvs., ați greșit momentul istoric. Țara aceasta va deveni nu mai seculară, ci mai ortodoxistă. Așa bate vântul…

 4. Dana spune:

  Dacă dumneavoastră nu purtați simboluri religioase la cursuri, alții o fac și sunt liberi să o facă. Crucea ca pandantiv este un element de podoabă foarte des întîlnit, de aceea ne-am și obișnuit cu el. Mai nou, ne-am obișnuit și cu brățările din lemn cu icoane. Pandantivele cu steaua lui David nu știu dacă deranjează sau nu, dar fiind mai puțin frecvente sunt și mai puțin vizibile. Baticul românesc probabil că nu-l vom întîlni în instituții de stat, cel puțin nu în orașe, dar nu uitați că este strîns legat de religia ortodoxă. În concluzie, cred că ar fi mai ușor să ne obișnuim cu simbolurile unor religii minoritare decît să interzicem toate simbolurile religioase, de orice tip, în spațiul public (dacă nu se interzic toate, apare o discriminare nedorită; în plus, ar trebui să se inventarieze simbolurile, să se delimiteze spațiile în care se permit și cele în care se interzic, etc. – un efort prea mare pentru un căștig discutabil). E mult mai sănătos să ne cunoaștem între noi, cu diferențe și cu asemănări, să discutăm deschis pe marginea lucrurilor care ne creează tensiuni, să ne testăm propriile convingeri și propria credință, pentru a o întâri sau pentru a o ajusta, cu rezultatul că vom crește în înțelepciune și în pace sufletească.

 5. Elisa spune:

  Stimate domn… Profesia dvs presupune să aveți anumite cunoștințe însă cuvintele dvs lasă de dorit. Ceea ce afirmați dvs se numește rasism iar asa ceva nu se practică în România. 

  În primul rând să facem cunoștință… Mă numesc Elisa, sunt născută și crescută în România și sunt musulmană convertită la islam pentru că am înțeles ce înseamnă. Iar în al doilea rând, poate ar trebui să înțelegeți ce înseamnă purtarea hijabului pentru femeile musulmane. ESTE O PORUNCĂ DE LA DUMNEZEU. 

  Creștinii poartă cruci ca simbol al credinţei lor iar femeia musulmană poartă hijab care semnifica supunerea ei fata de Creatorul tuturor  (Allah este cuvântul folosit de musulmani pentru a ne referi la Dumnezeu cel Unic și Atotputernic). Mai mult, şi creștinii coptici îl numesc pe Dumnezeu tot "Allah"

  Nu aş fi fost uimită de comentariile dvs dacă nu afirmați cu nonșalanță că era vorba despre o instituție de învățământ.

  Sunt convinsă că sora respectivă v-a iertat deja fără ca dvs să vă cereți scuze… acesta este unul dintre înțelesurile jihadului  (să îți păstrezi răbdarea și manierele înaintea celor care te nedreptăţesc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.