Despre Comunismul de apoi


Cum este comunismul după ce majoritatea formulelor sale instituţionalizate au capotat – mai ales în anul de graţie 1989? Care sunt astăzi profilul şi consistenţa ideii comuniste? Ce fel de fantomă a devenit acum, după ce bilanţul ei în realitate şi în adevăr este clar şi atât de teribil? Nu în ultimul rând: ce se întâmplă cu o idee a unei servituţi extreme – aşa cum a fost cazul comunismului – în libertate? Sunt întrebări la care Cristian Pătrășconiu caută răspunsuri intervievând istorici de top şi unul dintre cei mai faimoşi disidenţi comunişti din Europa.

 

„Comunismul de apoi”, Cristian Pătrășconiu, Editura Universității de Vest din Timișoara, 2020, 142 pagini

Dialogurile adunate de Cristian Pătrășconiu în volumul Comunismul de apoi dau seama – fatalmente incomplet, dar onest şi dintr-o perspectivă tranşant-critică (şi, deci, sănătoasă) – de resturile comunismului, ale comunismelor mai bine spus, spune autorul, în Cuvântul introductiv: „Ele sunt purtate cu patru personalităţi de vârf ale scenei culturale româneşti şi cu patru dintre cele mai respectate nume din afara ţării noastre (trei istorici de top din întreaga lume ai comunismului şi unul dintre cei mai faimoşi disidenţi comunişti din Europa). Ana Blandiana, Adam Michnik, Vladimir Tismăneanu, Thierry Wolton, Lucian Boia, Stéphane Courtois, Dragoş Paul Aligică şi Dennis Deletant – sunt cei opt invitaţi din această carte: cu toţii şi în felurite moduri sunt implicaţi, prin operă şi prin atitudine publică, într-o vastă, mereu necesară şi întrutotul respectabilă operaţiune de a spune adevărul cu privire la comunism. România este, privită din unghiul de vedere al moştenirii comuniste, privilegiată în cadrul dezbaterilor de idei pe care le propune acest proiect editorial. La trei decenii de la căderea – formală, cel puţin – a regimului comunist românesc, acceptarea imensului rău – public şi privat, deopotrivă – pe care l-a adus cu sine această nefastă idee, dimpreună cu punerea sa în practică, este departe de a întruni unanimitate. Şi, cu atât mai puţin, claritate morală.”

Cele opt interviuri incluse în cartea de faţă a fost realizate de Cristian Pătrășconiu în momente diferite, pe un interval de şase ani: 2014-2020. Dialogurile au fost publicate, ca interviuri separate, în revistele România literară, Orizont, Ramuri, Viaţa Românească, Newsweek, Lapunkt, Puterea a Cincea şi Marginalia.

Ana Blandiana: „Memorialul dela Sighet nu este un drum spre trecut, e un drum spre viitor”.

Thierry Wolton: „Toată lumea a fost complice cu comunismul, într-o măsură mai mică sau mai mare”.

Stéphane Courtois: „Cred că am fost prea blând în Cartea neagră a comunismului”.

Dennis Deletant: „Comunismul s-a impus în România cu sprijinul decisiv al armatei sovietice; în absenţa acesteia, ar fi fost cu totul altceva”.

Adam Michnik: „Doar dictatura are nevoie de eroi; vremurile dictatoriale au nevoie de eroi, de oameni cu onoare, de oameni care să se opună cu vehemenţă. Democraţia are nevoie de cetăţeni”.

Vladimir Tismăneanu: „Când, după câţiva ani, am mers în casa Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, am văzut că ţinea pe noptiera de lângă pat Raportul Final, ediţia tipărită, în prima fază, la Monitorul Oficial.”

Lucian Boia: „Comunismul, aşa cum este el pe hârtie, nu se poate construi. Cred despre comunism că este terminat, fiindcă eşecul a fost total, a fost prea categoric.”

Dragoș Paul Aligică: „Cu cât cineva este mai mult şi intens înconjurat de comunism şi comunişti, cu atât standardale sale etice sunt diminuate şi comportamentul său înclină în direcţia înşelăciunii şi egocentrismului interesat. Interesant, dar nu surprinzător pentru noi. Prin comparaţie, comportamentul celor expuşi sistemului capitalist este etic superior.”

 

Comunismul de apoi e disponibilă pe siteul Editurii Universității de Vest din Timișoara, aici: //editura.uvt.ro/?p=2239.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.