Cristi Danileț, susţinut de o parte a societăţii civile pentru funcţia de judecător CCR

Foto. Radu Sandovici

Şase organizații neguvernamentale şi-au anunţat susţinerea pentru numirea judecătorului Cristi Danileț la Curtea Constituțională, „pentru meritele sale învederate de magistrat competent și corect, precum și pentru pozițiile sale pro-europene în privința reformării justiției în România”.

 

„Activitatea sa pasionată de educație juridică a tinerilor prin traininguri ținute la zeci de școli din România este admirabilă. Judecătorului Danileț și echipei sale de la VedemJust i se datorează includerea educației juridice în programa școlară. Hărțuirea și suspendarea sa din magistratură confirmă poziția sa reformistă, temerară, care generează opoziție în rândurile curentului retrograd”, se arată în comunicatul celor şase ONG-uri: Freedom House România, Societatea Timișoara, Grupul pentru Dialog Social, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Fundația Progress şi Inițiativa România.

Potrivit acestora, Curtea Constituțională a pierdut din credibilitatea necesară celui mai înalt for constituțional prin recompensarea cu funcţii de judecător constituţional a unor foști membri de partid, precum și prin compromisurile politice ale unor decizii.

Numirea judecătorului independent Danileț, neimplicat în politică, ar putea fi un semnal de schimbare a opticii clasei politice și de restituire a misiunii originare a Curții Constituționale de garant al Constituției României”, mai spun reprezentanţii ONG-urilor care susţin această numire.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.