Coțofene de partid și de presă


Ne găsim într-o paradigmă absurdă: în viața de toate zilele instituim ca reguli onestitatea, respectul reciproc, sinceritatea, corectitudinea, iar politicienilor le permitem să le încalce, dându-le voturi și după gratii.

 

Marea dezbatere despre știri fabricate și dezinfomare în mass-media a lăsat în plan secund minciunile venite din lumea politică. Jurnaliștilor li se toarnă în permanență gogoși, fiindcă lumea politică nu are, în general, respect pentru adevăr și transparență, dar și pentru că electoratul admite ușor că politica este „o curvă”.

Ne găsim astfel într-o paradigmă absurdă: în viața de toate zilele instituim ca reguli onestitatea, respectul reciproc, sinceritatea, corectitudinea, iar politicienilor le permitem să le încalce, dându-le voturi și după gratii.

Jurnaliștii trebuie să verifice, în mod rezonabil, dacă afirmațiile liderilor politici sunt veridice. Audiovizualul și ulterior Internetul au sporit viteza de mișcare a declarațiilor de presă, de aceea verificarea nu se poate face pe loc. Memoria televiziunii reține un interviu luat în 2012 de Dan Tapalagă lui Victor Ponta, unde premierul turna cifre din burtă, imposibil de probat la fața locului, cifre care ulterior s-au dovedit false.

Rareori jurnaliștii au timp să apeleze imediat la instrumentul magic numit smartphone și să demonteze câte o declarație mincinoasă. S-a întâmplat într-o conferință de presă din februarie 2017. Întrebat despre afirmația făcută la un post de radio elvețian că lupta anticorupție este „bullshit”, Dragnea a negat. Jurnalistul Cristi Citre a avut inspirația să caute pe Facebook înregistrarea și a prezentat-o în plen. Liderul PSD a dat-o cotită, că jurnaliștii elvețieni ar fi „montat” știrea. A primit o replică tăioasă de la Swiss Public Radio, care a publicat înregistrarea nemontată.

Adesea minciunile ies la iveală mai târziu și numai dacă instituțiile de presă și jurnaliștii vor să dezgroape adevărul. Internetul și televiziunea reprezintă arhive imense care împing uleiul la suprafața apei. Și rețelele sociale fac servicii adevărului, dacă profesioniștii știu cum să caute.

Investigația recentă publicată de Rise Project sub titlul Dragnea-Partidul nevăzut pe baza mesajelor de pe WhatsApp a unui grup important din PSD, îi pune în lumină proastă pe „comunicatorii” partidului și pe liderii ei. Liviu Dragnea susținuse pe parcursul manifestațiilor #rezist că nu a cerut organizarea de contramanifestații. Mesajele transmise îl contrazic: „Marian Neacșu.Vorbiți deja din seara asta cu președinții de organizații să ne pregătim de un miting pentru apărarea României”, dădea Dragnea semnalul pe 31 ianuarie 2017. Coțofenele de partid n-au ratat ocazia de a se arăta devotate liderului autoritar: „Suntem prezenți! Nu se mai poate! Trebuie să apărăm România!”, iese la atac Gabriela Firea, secondată de Ecaterina Andronescu, „Da, să apărăm România!” și, laconic, de Rovana Plumb și Nicolae Bănicioiu: „Corect”. Vine din urmă, apocaliptic, deputatul Pleșoianu, ca ieșit din minți: „Oamenii ne-au adus aici prin vot masiv! Nu mai fac față la mesaje… Vor să fie alături de noi! Sunt conștienți că se încearcă o lovitură de stat. Cum spuneam, șarpele veninos e cel mai periculos. Vă rog, să-i retezăm odată capul! Să eliberăm țara asta de Hidra!”. Discuțiile se încing pe marginea unor postări, Olguța Vasilescu în notă vulgară, Ana Birchall insinuantă, Doina Pană exaltată, imaginând milioane de contra-demonstranți etc., toți dându-se de ceasul morții să taie capul „Hidrei”. „Organizați-vă!”, tună „daddy” Dragnea. „În sfârșit! Începem de acum!T rebuie doar să decizi unde îl organizăm și când!”, croncăne ușurat Codrin Ștefănescu. Reamintim că spectacolul jalnic al oportunismului orb și-a fixat ca inamic cetățeni ai României, manifestanți legitimi și legali pentru justiție corectă și democrație, iar actorii atacului sunt foști și actuali demnitari – miniștri, parlamentari, primari – care decid soarta țării.

Capturile de pe WhatsApp suferă în aceste zile operațiuni de mistificare transmise fără jenă presei: „Nu se poate confirma autenticitatea sau veridicitatea”, afirmă primărița Firea, iar Pleșoianu, captiv în filmul cu balauri, trimite „un călduros «mi-e scârbă» slujitorului Hidrei”.

Coțofenele de partid și de presă au căzut de acord: este un atac murdar la adresa marelui lider. Deși nimic nu e adevărat, totuși se caută trădătorii, pentru a fi executați.

Investigația Rise pune în relație rețeaua politică și rețeaua de afaceri suspecte desfășurate în Teleorman, sursa îmbogățirii lui Dragnea. Despre combinațiile necurate presa locală a tăcut, dar investigația oferă o explicație plauzibilă: contracte de publicitate asigurate, bani fără miros, însă degradare pentru profesie. Media ATV a primit de la Tel Drum, firma de casă a liderului PSD, peste 3 milioane de lei, în opt ani, iar ziarul Teleormăneanul, aproximativ 800.000 de lei, plus ce a mai încasat separat redactorul-șef, vreo 350.000 de lei. Pentru presa locală de Alexandria, acestea sunt sume suficiente pentru a cumpăra complicitatea.

 

P.S. – Conformismul orb din mesajele captate pe WhatsApp amintesc de un episod care rezumă simbolic caracterul retrograd al PSD. După alegeri, în preajma Crăciunului, membrele de partid au încins o horă, riscând să își rupă tocurile înalte în dalele din curtea partidului de pe Kiseleff. Hora era pe placul lui Dragnea, care zâmbea satisfăcut pe sub mustață, ca un adevărat macho, stăpân al ogrăzii, privindu-le pe Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea, Doina Pană, Ana Birchall, pe propria iubită ș.a., țopăind și chiuind pe ritmuri folclorice. Fără teamă de ridicol, cele opt membre de partid s-au lăsat încadrate de doi bărbați, restul fiind aliniați ca spectatori în spatele lui Dragnea, ca în triburile patriarhale. Puteți savura momentul pe acest link sau pe acest link.

 

Articol apărut şi în Revista „22”.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.