Consumul media în România omoară presa tipărită

Un eurobarometru flash realizat pe 27 de țări membre ale Uniunii Europene indică diferențe notabile în privința consumului mass-media în România. Televiziunea rămâne principala sursă de știri, cu un procent de 80% din publicul respondent, față de media europeană de 75%. Presa tipărită nu mai prezintă interes decât în proporție de 15%, cu șase procente mai puțin decât publicul UE. Sondajul Media&News, inițiat de Ipsos European Public Affairs, a interogat online peste 52.000 de persoane în perioada aprilie-mai 2022.

 

Interesul pentru subiectul sondajului vine din expunerea majoră a publicului european la dezinformare, tendință amplificată de războiul din Ucraina și de frecvența cu care în special Rusia transmite știri false pe diverse căi. Deși nu există întrebări specifice pe situația din Ucraina, este evident că cetățenii Europei resimt și recunosc asaltul fake news și al teoriilor conspirației, care au glisat dinspre tema pandemiei spre subiecte legate de amenințarea cu arme atomice sau de înfometarea globală. Respondenții din România percep mai acut, într-un procent de 45%, expunerea frecventă la dezinformare în unitatea de timp de şapte zile propusă, decât media de 28% a UE. „Nivelul de încredere în a face distincția între știrile reale și știrile false scade odată cu vârsta și crește odată cu nivelul de educație”, conchide sondajul.

Analizele rapoartelor internaționale, cum este Digital News Report Reuters lansat în 2022, arată că încrederea românilor în mass-media este cu 9% în scădere față de anul 2021 și semnificativ mai scăzută în comparație cu eșantionul global, ceea ce explică și percepția crescută în privința expunerii la dezinformare.

Încrederea românilor în televiziunea și radioul publice este cu șase procente sub media europeană, arată eurobarometrul Media&News, iar încrederea în presa scrisă și în variantele ei online este îngrijorător de jos: 23% față de 39%, situație explicabilă și prin consumul foarte scăzut de presă tipărită.

Eurobarometrul a încercat să afle dacă cetățenii pot să identifice știrile false. 49% dintre românii întrebați sunt convinși că pot identifica dezinformarea. „Această convingere a cititorilor de presă că pot identifica știrile false este mult peste media europeană și relevă de fapt că suntem mai expuși la manipulare prin dezinformare”, este concluzia cercetătorilor Ipsos European Public Affairs.

Pe grupe de vârstă, diferențele de consum media sunt accentuate. Adolescenții și tinerii între 15 și 24 de ani sunt fideli canalelor ca Instagram (79%), TikTok (49%) și Snapchat (43%). Pe Facebook au rămas mai cu seamă consumatorii mai în vârstă, care au încredere de asemenea în presa tradițională, citesc ziare tipărite și ascultă posturile de radio consacrate. Toate categoriile de vârstă utilizează rețelele sociale pentru a transmite mesaje, pentru a afla ce fac „prietenii” de pe rețea. Numai 27% dintre respondenți spun, în medie, că folosesc rețelele sociale pentru a afla noutăți, procentul fiind ușor crescut, la 29%, în România.

Tendința generală în consumul de știri este creșterea numărului celor care evită să urmărească știrile, așa-numita „astenie a știrilor”. Studiul Reuters a stabilit că în România patru din zece persoane evită știrile, ceea ce înseamnă o creștere cu 8% față de 2017. Tendința este constantă în ultimii ani când pandemia, conflictele, situația economică și politică din România au pus publicul român în fața unei avalanșe de știri alarmante sau alarmiste.

Există în Media&News Survey 2022 câteva indicii legate de gradul de educație media al publicului românesc. 36% dintre cititorii de presă recunosc că deschid un articol dacă titlul este atractiv, în timp ce publicul UE face acest lucru în proporție de 26%. Tot astfel, 23% dintre români se lasă atrași de o imagine foto sau video interesantă, în timp ce europenii sunt mai selectivi (media UE – 18%).

Smartphone rămâne în Uniunea Europeană instrumentul predilect pentru accesarea știrilor de pe orice fel de platforme: 77% dintre consumatori folosesc telefonul și doar 59% laptopul sau computerul. Și aici există o diferență între tinerii între 15-24 ani, unde 88% văd știri pe telefon, și categoria adulților de peste 55 de ani, care urmăresc știri pe smartphone în procent de 66%.

 

Articol publicat şi în Revista 22.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

4 Comentarii

 1. LevSt. spune:

  „…că încrederea românilor în mass-media este cu 9% în scădere față de anul 2021…pot identifica dezinformarea. „Această convingere a cititorilor de presă că pot identifica știrile false este mult peste media europeană…”___–-___ Vorba cea:”La ce-ti mai trebuie cap, daca ai gat”, adica romanii -se stie- au cea mai inalta incredere in armata si biserica, care -istoric si la zi, „zi cu zi”- s-au dovedit si se dovedesc a fi „trestia care se frange oricand te sprijini de ea”, si inca in proportii zdrobitoare(aceasta incredere) , de peste 80%, ceace egaleaza numarul de ” credinciosi” ortodocsi, cu osebire…Iar „convingerea”-cu stirile false, este -evident- falsa, in fapt nu reprezinta decat infatuarea populara, care o mimeaza pe cea a conducatorilor, ne amintim de claws hohanis care a sarit ca o pantera si a cazut ca o balega, sau de catzu-cel-nebun, care asigura pe toata lumea, ca o sa ne imprumutam chiar fara dobanda(!!!), desi- first thing first- numai faptul ca te imprumuti, spune ceva grav…

 2. LevSt. spune:

  iata inca un exemplu de a face jurnalism, prin titluri bombastice, chiar daca enunta o realitate:
  „Profesoară cu o vechime de 40 de ani în Partidul Comunist, numită într-o funcție cheie din OMS. Declarațiile sale despre pandemie au stârnit rumoare
  Autor: Victor Serban
  (Sambata, 30 Iulie 2022, ora 20:11)

  Susan Michie FOTO The Telegraph
  Un membru de zeci de ani al Partidului Comunist din Marea Britanie a fost numit președinte al unuia dintre grupurile consultative ale Organizației Mondiale a Sănătății.

  Profesoara Susan Michie,…

  Michie este membră a Partidului Comunist din Marea Britanie de mai bine de 40 de ani.

  Ea a stârnit rumoare anul trecut, după ce a pledat pentru restricții stricte de Covid-19 în Marea Britanie și „suprimarea maximă” a virusului în întreaga lume,…

  Ea a declarat pentru Channel 5 în iunie 2021: „Comportament de distanțare socială… Purtând măști de protecție… Va trebui să continuăm acest lucru pe termen lung și asta va fi bine nu numai pentru Covid, ci și pentru a reduce alte boli”.

  Întreruptă de o întrebare ulterioară despre cât timp consideră că măsurile ar trebui să continue, profesorul de psihologie a sănătății a spus: „Cred pentru totdeauna, într-o oarecare măsură”______––______ iata un titlu care (expres voit sau reflex, asta avand in vedere ca trebuie sa fim anticomunisti, mai ales in declaratii!!!) vrea sa sugereze ca si OMS-ul si Anglia au cazut prada comunismului, sa fim seriosi, aceasta Lady a fost cooptata in echipa respectiva pe criterii profesionale, iar asa-zisul partid comunist din Anglia nu numara nici O MIE cinci sute de membri, iar in ultimii 40 de ani nu a avut niciun seat in Parlamentul Englez(House of Commons ori House of Lords), iar actualul partid comunist s-a reformat exact in 1988(initit prin 1920), o data care spune ca -in Anglia- si comunistii sunt destepti, e clar ca banuiau urgia ce a venit in 1989, si dupa…Iar tipa este total rationala, asta am sustinut si eu de la inceputurile pandemiei(si dupa), masca si dubla masca, si tripleta DDT, la nivel mondial…Mai jos , ceva la subiect , in ultima instanta socialismul, comunismul, raman doar utopii, nimeni nu poate arde perioadele istorice, mai degraba tarile capitaliste vor ajunge la utopiile tarilor comuniste, pentru ca mai intai este nevoie de un progres tehnologic f. avansat si o disciplina multilaterala pe masura, pentru ca toti oamenii sa traiasca in lux, pe spinarea robotilor( a tehnologiei), lucru deja realizat in cateva tari, toate capitaliste:”(Junnel, pe’o Gura de Rai”-Poeziile. com)”…Si tot plimbandu-se Jenel in boarea diminetzii, deodata, la umbra unui pom el vede doi barboshi,
  Parca erau prin parculetzele de pe pamant, betzivani facand pipi , tzinandu-se de corpii cavernosi !
  Dar cand se chiori mai bine , nici ca-i venea sa creaza, ba -metaphoric- ii cazu si teaca de la spada,
  Caci cei doi erau Dumnezeu si Karl Marx , care pusesera de un duel in vorbe, in cuvinte, totala sfada:

  Marx care facea invatzamant politic si ii zicea:Doamne, la Tine e totul ca in ceatza, e ca un mist,
  Iar D-zeu ii raspunde: „Fara Doamne, zi-mi doar tovaroshe… si’n primul rand Eu nici nu mai exist!
  Iar V.I.U.L. care este mort, a raspandit zvonul ca noi creem iluzii si le vindem en gross, la sac,
  Si vrea sa ma dea in judecata la tribunalul universului ca dam popoarelor sa bea, giusuri de mac!”

  Si zise’ncet, tragandu-l pe Marx mai la o parte, sa nu-i auda nimeni, intr-un fund dosnic de alee,
  Ca un inger orb avusese o vedenie in care se prevestea ca Iuda raiului e unul purtator de cheie.
  Si se temea , cinstit, in special de Sfantul Patru ce invartea o cheie grea de aur, pe destul inelar,
  Care voia sa fie el pe tron, prin revolutzie cu lovitura ingereasca …sfantul se cam facuse samsar !

  „Iar pe Jenel ce doar veni in locul unde laptele praf si mierea de flori de cactus curge siroaie,
  Mi-am pus in calendar a-l face mare staroste -adica comandir-peste vanturi cat si peste ploaie!
  Ca stiu ca pe pamant vantu-i sufla amarnic prin buzunarele adanci- si asta il calca pe batatura,
  Iar pentru ca se tinea putintel ateu, adica ca s’ar trage din babuin, il cam ploua (tot timpu’)in gura!

  Dar imi e teama ca vantul se va rascula si-l va lua , ca el e doar schelet cu o culoare de carbid,
  Mai bine am sa mi’l miluiesc judecator de oameni ce vor sa intre’n rai, adica secretar de partid !
  Chiar daca el e clandestin, mi-e mila de el si pe deasupra ii cunosc toate matushile din Viena si unchii,
  Dar il las sa creada ca m-a tras in piept, deshi Biblia zice clar ca Eu ” cercetez inima cat si rarunchii”.

  (Si chiar daca cateodata e intzepat si’ncondurat, nu potzi nici cu prajina la nasu’i carn sa ii ajungi,
  Problema lui e , de multe ori, chiar din senin- nu ca ar vrea- prinde posturi straine pe unde ultralungi !)
  Plus ca el a fugit din iad, de unde inca il cauta iadopolul, pe numele cel mystic, numele de Gion,
  Pe cand tu, deshi faci parte din poporul meu ales, ai venit in raiu-mi etern ,ca iscoada, ca shpion!

  De acea, dupa ce vei termina cu seminariile de invatamant politic si cu propaganda asta puerila,
  Am sa-l pun pe Ivan turbinca sa te lege fedeles in tolba de iuta si te trimit inapoi la domn’ Sarsaila !
  Ca ce stii tu ? Cand eu -de mult- faceam din nimic universuri si le ridicam la cer, in sus, cu cricul,
  Tu nu erai decat o umbra de idee, un fir de praf din constelatzia Taurul ,zis jos, pe pamant si bicul !

  Cand am facut lumea-in 168 de ore- si am despartzit pamantul de ape, s’am desenat marea cea mare,
  Tu si intreaga omenire eratzi inca la cloceala, la dospit, prin galdaie si baltzi superazotate, tropicale !
  Cand Eu -in marea-Mi indurare- zgariam pe planete fluvii cu unghia de la picior sau de la destu’ mic,
  Tu nu erai nimic, chiar si bunica ta , maimutza, nu era decat o biata alga unicelulara , un alt mare nimic !

  Si asta chiar cand totul era considerat doar intamplare,(cum se zice in aceste zile „Dumnezeu cu mila”)
  In acele timpuri, total imemoriale, cand primei frunze din rai -rupta de Adam- nu-i mai venise clorofila!!!
  Cand eu bagam fitile prin cosmice tunele si aprindeam sori, sau cu o flatulentza porneam vanturi solare,
  Tu nu erai nici macar cat degetul cel mic de la atom, poate , pentru retrovirushi, vre’un felu’ 2 de mancare !

  Si cand Eu insumi nu prea stiam de sansa si noroc, de intamplare, si trageam la sortzi ursitorile din oala,
  Voi nu eratzi decat niste creaturi chiar mai urate decat dracul si „mergeatzi”mai mult taras, la orizontala !
  Chiar si dupa mii de ani de evolutie nu stii nimic, desi ti -am dat sa -ti creasca masea de minte, molar,
  Si niciodata n’o sa afli de ce i mi tin stocate pe ”micul” Jupiter, rezervele de heliu si hidrogen molecular !

  V-am dat tot soiul de masinarii, telefoane celulare si lucru’ dracului, chiar internet fara de fire, ultrarapid,
  Dar tot nu o sa stitzi de este evolutzie sau D-zeu, chiar daca supa o betzi cu paiul si nu cu lingura,din blid !
  Eheee ! V-ati boierit !Va ducetzi in concedii, la bai, in Palma de Majorca , nu vara ci mai ales la Craciun,
  Si cine a mai pomenit, in februarie, sa mancatzi cantalop adus la pat, pe o masa cu roate, la micul dejun !

  Nu-mi mai umblatzi pe jos ca-n vremurile vechi, sau macar in droaga trasa de catar sau chiar de un magar,
  Acum avetzi mashinile la scara, iar trenul e ramas in urma, e demodat…eventual, pentru batranul opincar !
  Shi’n felul asta iMi consumatzi fara de socoteala , rezervele de gaze naturale si mai ales de tzitzei, petrol,
  Iar intr-o buna zi, in loc sa va scaldatzi in ape de izvor curate, o sa va balacaritzi, intr-un planetar namol !

  Cine esti tu ? Vorbesti mestesugit si imi scornesti idei, dar chiar daca – pe cap – coarne ti-ai pune,
  Daca te bag la interogatoriu, in beciurile raiului, o sa vorbesti stalcit , de parca ai avea in gura prune !
  Si daca o sa poruncesc la ingerii de straja, badiguarzi, sa fii pus cu vana gatului pe dunga Ghideonului,
  O sa-ti amintesti nu numai de tzatza de ai supt-o de la mama ta sau doica, dar si de gustul biberonului !

  Iar de’o sa’l pun pe Sfantu’ Gheorghe , cu sabia scoasa din teaca, sa sa strambe doar putzintel la matale,
  Pun pariu p’un coltz de rai, ca o sa-ti inghetze nu numai toate memoriile, dar chiar si sangele prin capilare !
  ( Iar eu-zise in gand Jenel- de ii aduc pe Obelix si Heterakis , cand o sa le vezi mutrele „ultrasimpatice”,
  Cat esti tu de Dumnezeu, pun pariu pe piciorul schiopului, ca ti se va coagula limfa, in canalele limfatice!)

  ” Dea’cea, de vrei sa te mai las sa trandavesti pe aici, pe pasunile raiului, cum s-ar eSprima poetul,
  Da-te bine pe langa Mine, scutura-mi matreatza de pe umeri si leaga-mi la pantoful cel de lac siretul !
  Ca stii si tu cum zice versetul :
  ” Cin’ se ia cu Mine bine
  Ii dau haina de pe tine.
  Cin’ se ia cu Mine rau,
  Sa-l fereasca Sfantu’ Petru,
  Ca am sa-l tarasc prin cacao
  O mila sh-un kilometru !
  Si dupa ce’o sa-l taval bine prin namol,
  Am sa-l arunc din rai …direct in gol !”

  Totusi,cand ai scris Capitalul, trebuie sa recunosc ca ai avut si tu o uncie de dreptate,
  Caci Eu insumi am zis in sfanta-Mi carte ( Ecleziastul 10:19) „banul e raspunsul la toate”!
  Iar Marx cand vazu ca Dumnezeu are o oarecare tendintza de a anula din greutatea pacatelor,
  Zise:Doamne , fii laudat dar conform leninismului trebuie sa cerem incuvintzarea si a sindicatelor!

  La care Domnul, cu blandetze, zise:”Eu stiu ca pe pamant voi ati fost cei mai ai dracului oameni politici,
  Si tocmai de acea -la timpul potrivit-am poruncit doamnei cu coasa ca sa muritzi ca niste sifilitici !
  ( Mai degraba ii inteleg pe Adolf cel H. si pe Visarion, de ce erau criminali si sapau comune gropi,
  Pentru simplul motiv ca amandoi, in tineretze ,avusesera groaznica dorintza de a mi se face popi !)

  Si mai sunt inca vreo doi – care si ei de mult s-au curatzat – facutzi cam din acelasi taratzos aluat,
  Unul e Charles Darwin savantul, care pe tot pamantul a cutreierat dar a ramas tot un neevoluat,
  Si celalalt e neamtzul Nietzsche, filozoful, care a raspandit zvonul ca Eu as mirosi de mult a mort,
  Si tocmai de acea pentru danshii nu-i loc nici la pachet in rai,nu pot sa le vad mutrele , nu ii suport !

  Dar totushi, am sa ma miluiesc de ei , daca retracteaza oficial , tot ce inainte, despre mine ei au scris,
  Si -cum ziceam- in marea-mi indurare, am sa-i las sa guste si ei un piculetz din iluzia numita paradis !
  Mai sunt destui precum rusnacul Miciurin care a incrucisat copacii, pomii-mai ales perii- intre ei,
  Asa ca va manca doar mere paduretze-nici parguite – si am sa-i altoiesc. pe shale,
  vreo doua-trei !

  (Iar despre tine & company , poate ca am sa produc din nou marele Meu miracol si am sa va reinvii,
  Dar daca va pune dracu’ si vorbitzi nasol de mine, va spun de pe acum , ca am sa va belesc de vii !…”

 3. LevSt. spune:

  _Jurnalisti si Jurnalism- „Momentul în care România va arăta altfel. Alex Dima: „Sper să apucăm acea zi.”… s-a referit la momentul pe care mulți români îl așteaptă,…Țara aceasta va arăta altfel atunci când fiecare își va înțelege rostul și își va face datoria acolo unde e, indiferent de poziția pe care o ocupă, în ziua în care o să înceapă să ne pese mai mult de cei de lângă noi. Sper să apucăm acea zi…”, ____–-____Asta este una din marile, f. mari probleme ale societatii romanesti, ,ASTEAPTA, si asteapta la modul cel mai concret, insa -evident- lipseste ACTIUNEA, poporul roman asteapta sa-i pice para malaiatza, in gura, si nu vrea sa miste un deget pentru a se intampla…Mai departe, acest AD merge -iarasi- pe o idee non-sens, adica pe langa asteptare si idea ca „fiecare dintre noi, bla, bla”, NICIODATA , NICIUN popor nu a progresat pentru ca civilizarea maselor a atins un punct critic(extrem de reversibil fara ce urmeaza), daca NU A AVUT conducatori de reala valoare, care -mai intotdeauna- au mers si pe dictonul lansat de mine ani buni, in urma, „La nevoie, civilizatia se mai si impune”, practic natiile civilizate sunt cele care au avut si au conducatori cu inalt IQ, obligatoriu dublat de o cultura umanista, si -la fel de obligatoriu- acestea sunt persoane ferme, care scriu legi bine gandite, si sunt primii care NU le incalca si -in general- dau un multitilateral exmplu personal POZITIV, aceasta este reteta progresului, la noi este invers… Mai mult si acest jurnalist „uita” sa ne spuna care ar fi-concret- masurile de luat , pentru salvarea tarii, care pot fi total in contradictie cu (de ex.) idea mea, cea cu Monarhia si reducerea drastica a angajatilor la stat(inclusiv reducerea armatei cu peste 90&-sau desfiintare, si scoaterea totala a popimii de la plati bugetare, etc.), si daca aceasta alta idee este compatibila cu realitatile actuale, poate chiar si eu imi voi schimba idea mea si voi adera la aceasta… Insa absolut NIMENI NU VINE cu o idee cu adevarat productiva, ci se repeta mereu aberatiile cu ” sa ne schimbam noi insine”, sa „mai asteptam”, sau „sa rezistam prin tarcere”( „marele” prof. universitar ioan stanomir!)si alte „idei” care tin -mai degraba- de epoca romantismului sociaL…Romani, treziti-va, omul este descendentul animalelor si va actiona instinctual(inclusiv canibalismul multilateral si supercanibalismul*), atata timp cat nu exista o reala elita, sa scoata lumea din aceasta prelungire a animalitatii, iar pentru Romania, adevarata salvare va fi doar prin DISTRUGEREA FIZICA a imensei CLASE PARAZITARE(ARMATA, EXCES DE ADMINISTRATIE, SUPRADIMENSIONARE POLITICA SI POPIME), recuperarea a cel putin 2 TRILIOANE $(sau Euro) de la acesti banditi, si -abia atunci- Romania poate prospera, progresa si -chiar- respira…(* Mancam carne de mamifere- CLASA NOASTRA- desi ne-ar fi arhisuficient doar clase mai inferiore, pasari, pesti, etc., si mai mult, veganismul, vegetarianismul -este dovedit- este salvator pentru individul bolnav, care traieste in suferinte, si va mauri prematur, mancand carne de mamifere…/// supercanibalismul, consumul de carne umana, accidental(deobicei criminal), dar si institutionalizat, cred ca in R.D.Congo si Cameroon, unde pigmeii sunt vanati si consumati, iar mai nou , pentru cresterea consumului, s-a lansat idea ca , carnea de pigmeu are proprietati „magice”, iar despre situatie, ONU este f. la curent, dar se face ca nu stie… Probabil ca multi isi mai amintesc de cinicul s datul-de-fiori-reci, banc, cu ceausecu plecat la safari, si el explica cam asa” Tragi un foc, si din tufisuri ies unii mici si negri si strig PLIZNOT!” ceausescu a fost un criminal psihopat, dar sper ca relatarea acestui banc nenorocit, nu confirma situatia, ca individul chiar ar fi participat la o asa abominabila crima…)

 1. 27 iulie 2022

  […] Consumul media în România omoară presa tipărită […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.