„Cazul inginerului Ursu”, în avanpremieră, înaintea sentinţei definitive

Gheorghe Ursu. Foto: Arhivă Andrei Ursu

La peste 30 de ani de la începerea procesului disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, ucis în bătaie, în anii ’80, de Securitate, și cu doar câteva zile înainte de sentinţa definitivă, la Bucureşti va fi proiectat în avanpremieră filmul Cazul inginerului Ursu, în regia lui Liviu Tofan și Șerban Georgescu.

 

Avanpremiera filmului documentar Cazul inginerului Ursu va avea loc  joi, 29 iunie, de la ora 18.30, la Cinema Muzeul Țăranului Român. O societate care tolerează minciuna, care nu se luptă pentru adevăr este la fel de nesigură pentru cetățeni ca și sutele de clădiri cu bulină roșie pentru locatarii lor, spun realizatorii filmului.

În 4 martie 1977, un cutremur de magnitudinea de 7.4 grade pe scara Richter lovea România, lăsând în urmă peste 1.500 de morți, zeci de clădiri dărâmate și alte mii avariate. Imediat după, sub îndrumarea directă a aparatului comunist de stat, a început evaluarea și consolidarea clădirilor afectate. La fix patru luni de la cutremur, Ceaușescu i-a convocat pe toți cei implicați în reconstrucție, ingineri, arhitecți, autorități locale și, sub amenințarea cu închisoarea, le-a interzis să continue orice demers legat de lucrările de consolidare. În sală se afla și inginerul Gheorghe Ursu, singurul care a denunțat ordinul criminal al dictatorului, într-o scrisoare anonimă trimisă și citită la Radio Europa Liberă. Iar asta, câţiva ani mai târziu, l-a costat viața, fiind torturat și ucis de Securitatea lui Ceaușescu.

Andrei Ursu. Foto: Agerpres

După căderea regimului comunist, fiul inginerului Ursu, Andrei Ursu, a început să caute dreptatea aducându-i în fața justiției pe cei doi ofițeri responsabili de moartea tatălui său. Până de curând, aceștia au fost ofițeri activi ai Serviciului Român de Informații, înființat după 1990. După un proces cu o mulțime de respingeri, disjungeri și amânări din partea justiției române, criminalii sunt încă liberi.

La peste 30 de ani de la începerea procesului și cu doar câteva zile înainte de verdictul final care va fi dat în 4 iulie este proiectat în avanpremieră filmul Cazul inginerului Ursu. Realizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu (Kolectiv film), filmul urmărește complicatul drum al lui Andrei Ursu spre un adevăr care ne privește, în egală măsură, pe noi toți. Obiectivul camerei de filmat surprinde cu emoție strânsa legătură dintre un tată și fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistență bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii.

Proiecția va avea loc în prezența realizatorilor și a lui Andrei Ursu și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Confirmările de participare se trimit până 27 iunie, ora 20 la adresa de e-mail oana.muntean@kolectiv.ro.

Cazul inginerului Ursu este produs de Kolectiv Film în coproducție cu Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film și Asociația Follow Art. Din echipa de producție a filmului mai fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine şi Alex Alexandru – sunet. Filmul a fost realizat cu sprijinul Societății Române de Televiziune și al Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea UPFAR ARGOA și Agenția Națională de Presă Agerpres, sponsor fiind PAID Romania.

 

Recomandări de lectură:  

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 30 iunie 2023

    […] „Cazul inginerului Ursu”, în avanpremieră, înaintea sentinţei definitive […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.