Calendarul pentru intrarea în vigoare a legilor Educaţiei, de domeniul SF
Ceea ce m-a frapat din expunerea de ieri a ministrului Cîmpeanu a fost calendarul intrării în vigoare a legilor Educaţiei, absolut aiuritor, fără legătură cu realitatea pe care o ştim foarte bine din adoptarea legilor Educaţiei în trecut.
Calendarul dorit de Cîmpeanu:
1. Legile Educaţiei vor fi puse în dezbatere publică pe 13 iulie şi vor fi înaintate Parlamentului la 1 septembrie.
2. Legile intră în vigoare la 30 de zile după promulgare şi publicare în Monitorul Oficial.
3. Urmează opt luni pentru elaborarea legislaţiei subsecvente, formată din HG-uri şi Ordine de Ministru, care vor stabili structura şi funcţionarea instituţiilor din arhitectura educaţiei.
4. Toate instituţiile prevăzute în arhitectura de sistem vor fi organizate până la finalul lunii iunie 2023, astfel încât la 1 septembrie 2023 să avem aplicate în şcoli prevederile celor două legi ale Educaţiei. Inclusiv planuri-cadru noi pentru liceu, planuri-cadru şi curriculum puternic revizuite pentru primar şi gimnazial. 50% trunchi comun, 20% specializări şi 30% CDŞ (Curriculumul la Dispoziţia Şcolii).
Asta propune ministrul Cîmpeanu. Să facem o socoteală. Din iunie 2023 scăzând opt luni pentru legislaţia subsecventă ajungem în noiembrie 2022. Scăzând încă 30 de zile necesare intrării în vigoare după promulgare şi publicare în Monitorul Oficial, suntem în octombrie 2022. Adică, Parlamentul va adopta cele două legi într-o singură lună, septembrie 2022! Câte 15 zile pentru fiecare Cameră a parlamentului! Cine poate crede aşa ceva, doar ministrul Cîmpeanu!
Altă anticipare complet ilogică. Instituţiile care vor fi înfiinţate conform legislaţiei subsecvente până în iunie 2023, vor fi gata de lucru imediat, cu personal angajat prin concurs, şi vor pregăti aplicarea prevederilor legilor, inclusiv planuri cadru şi un nou curriculum, în două luni de concedii: iulie şi august! Doar în mintea ministrului Cîmpeanu ar fi posibil aşa ceva.
Din experienţa elaborării legilor Educaţiei din 1995 şi 2009-2010, ştim că un astfel de proces durează în Parlament un an sau doi. Pentru că dezbaterile pe sute de articole, plus amendamente, purtate în comisii şi, succesiv, în plenul celor două Camere durează foarte mult timp. Şi pe bună dreptate. Vor fi sute, poate mii de amendamente, care vor fi susţinute de parlamentari şi dezbătute în comisii şi în plen.
Mai e ceva. În vara lui 2023 se intră deja în febra alegerilor din 2024. Posibil ca PSD să părăsească guvernarea, ca să-şi conserve şansele electorale în condiţii de multiple crize. Toate partidele încearcă să-şi optimizeze rezultatele electorale trăgând în celelalte partide. Cui îi mai arde de legile Educaţiei?
Iată un calendar realist de adoptare a legilor Educaţiei.
1. Trimiterea în parlament la 1 septembrie 2022.
2. Dezbateri parlamentare până la 30 iunie 2023.
3. Promulgare şi publicare în Monitorul Oficial, plus 30 de zile pentru intrarea în vigoare: 1 septembrie 2023.
4. Opt luni pentru legislaţia subsecventă şi constituirea instituţiilor prevăzute de legi: 1 aprilie 2024.
5. Realizarea noilor planuri-cadru şi al noului curriculum, inclusiv prin dezbatere publică: 1 decembrie 2024
6. Intrarea în vigoare a noilor legi: 1 septembrie 2025.
Şi asta în cel mai fericit caz. Este posibil ca noua putere instalată în 2024 să ignore proiectul România Educată şi legile Educaţiei şi să pornească totul de la zero. Cam aşa s-a întâmplat în trecut. Ministrul Cîmpeanu îşi face un calcul cinic şi rece. Va spune: eu am vrut să intre în vigoare legile Educaţiei, dar Parlamentul nu a dorit. Dar să menţioneze şi faptul că a lăsat Parlamentului doar o lună pentru dezbatere şi adoptare. În concluzie, ministrul Sorin Cîmpeanu are vise exotice şi crede în poveşti SF când propune calendarul prezentat marţi pentru intrarea în vigoare a legilor Educaţiei. Sau este doar un calcul cinic şi rece.
Articol publicat şi în Adevărul.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News