Călătorie prin mari muzee ale lumii, alături de Andrei Pleșu

Andrei Pleşu. Sursă foto: Dilema Veche

Cele mai noi volume semnate de Andrei Pleşu, publicate la Humanitas, sunt două cărți de călătorie pe tărâmul impresionant al artei: Capodopere în dialog și Ochiul și lucrurile.

 

„«Specialiștii» nu sunt «public». Nici numeric, nici prin structură. Lucrurile s-ar limpezi, poate, dacă, în loc să vorbim de masa informă a «publicului», am propune categoria nespecialistului pasionat, cultivat și inteligent. Pentru acest «nespecialist» ar merita scrise toate cărțile lumii… Nespecialistul pasionat, cultivat și inteligent poate fi identificat ca o specie aparte în toate categoriile sociale și profesionale. Îl afli, uneori, unde te aștepți mai puțin și poți conta pe fidelitatea lui până la capăt. Iubirea lui de cultură e dezinteresată și definitivă, ca toate iubirile adevărate”, spune Andrei Pleşu.

Cum să înțelegi, într-un muzeu de artă, la Madrid, München, Paris, Florența, Viena, Sibiu, culoarea și desenul dintr-un tablou? Dar iluzia adâncimii și jocul luminii? Și cum să trăiești arta ca pe o aventură existențială? Volumul Capodopere în dialog invită cititorul la o călătorie prin desișul istoriei artei, în care privirea stăruie asupra unor tablouri celebre, deschizând orizonturi biografice spre marii lor autori: Dürer, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Lautrec, Degas, Rouault, Pallady, Matisse, Boticelli, Michelangelo, Brâncuși, Van Eyk, Mondrian, Giacometti…

De la tehnica picturii, la exprimarea artistică a unei epoci, de la corespondențele dintre două tablouri de pictori diferiți la o pasionantă lecție despre evoluția artei, de la pânză, culoare, perspectivă și stare sufletească la privirea asupra lumii din spatele privirii asupra modelului sau a unui obiect oarecare, spun editorii. Alcătuită din texte scrise în anii ’70-’80, cartea lui Andrei Pleșu are o fericită prospețime și actualitate în secolul grabei, al neliniștii de toate felurile și al inflației de portrete de selfie. Un ghid al văzutului și, mai cu seamă, al nevăzutului din marile capodopere ale artei europene, însoțit de reproduceri color.

Celălalt volum, Ochiul și lucrurile, conține referințe la o tematică și la o serie de personalități ale vieții artistice (autohtone și internaționale) mai puțin frecventate în ziua de azi. „«Actualitatea» s-a schimbat. Nu numai în sensul că multe nume ale peisajului cultural local au intrat, printr-un trist, dar probabil inevitabil traseu al memoriei, în penumbră, dar și în sensul că domenii ca «istoria criticii de artă românești și universale», «analitica imaginii», filozofia vizualității și-au pierdut relieful. Să nu uităm că secolul XX a fost caracterizat de mulți hermeneuți prestigioși drept o trecere de la civilizația cărții la civilizația imaginii. Rămâne de văzut spre ce evoluează secolul XXI…”, spune Andrei Pleşu.

Eseurile din acest volum creează o interesantă imagine a criticii de artă și a artiștilor români influenți în secolul trecut. Iar ultimul capitol cititorul cuprinde fermecătoare portrete ale câtorva artiști și scriitori celebri, între ei Rafael, El Greco, Goethe, Manet, Paul Klee, Mircea Eliade, Voltaire, Roland Barthes sau George Călinescu.

 

Recomandări de lectură:

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.