Berea şi licorile din Cetate, pe Harta secretă a Timişoarei

Adriana Babeţi. Sursă foto: Dilema Veche

Să curgă bere pe Bega! și Licori în Cetate sunt titlurile a două noi documentare realizate de Adriana Babeți, în cadrul Hărţii secrete a Timişoarei.

 

Noile filme din Harta secretă a Timișoarei vor fi proiectate miercuri 4 octombrie, de la ora 18, la Cinema Victoria. Primul documentar prezintă informaţii inedite despre berea băută la Timişoara şi în împrejurimi – de la berea mănăstirească de acum aproape 1000 de ani, la cea băută în Casa femeilor cu bărbaţi beţivi –, poveşti mai puţin cunoscute despre fabrica de bere a oraşului, dar şi oameni surprinzători care spun aceste poveşti şi locuri nebănuite care depun mărturie despre ele.

În cel de al doilea film se vorbeşte despre licori în cetate, fiind făcută o scurtă istorie a bătăliilor care au înfierbântat spiritele (dar şi spirtoasele) aici, la Timișoara, de peste trei secole. Pe de o parte, sunt prezentați producătorii și negustorii de alcooluri, iar pe de alta, frontul temperanței, ba chiar al abstinenţei. Pe de-o parte, chefliii, dar şi scriitorii şi artiştii, pe de altă parte, Asociația Femeilor cu Bărbați Bețivi, Asociaţia bunilor templieri, revista Abstinența și Asociația Alcoolicilor Anonimi. Toate, premiere absolute pe teritoriul actual al României (şi nu numai). Rămâne de văzut cine câștigă războiul.

Scurtmetrajele, destinate doar persoanelor de peste 18 ani, au durata de o oră și vor fi urmate de o discuție cu Adriana Babeți și invitații săi: istoricul Sandra Hirsch, scriitorul Borco Ilin și psihologul Mugur Ciumăgeanu. Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare care se poate face accesând acest link. Rezervarea este valabilă până la ora începerii evenimentului, locurile neocupate fiind redistribuite ulterior.

Din echipa Hărţii secrete mai fac parte Cristi Văduva, Uțu Pascu, Țuțu și Silvia Hrin, Titus Muntean şi Alex Condrache.

Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, care face parte din Programul Cultural Național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. O echipă de oameni pasionați de istoria orașului, în frunte cu scriitoarea Adriana Babeți, scoate la lumină istoriile și locurile uitate sau neștiute ale Timișoarei. Descoperirile lor au fost transpuse în mai multe filme documentare.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.