Filarmonica Banatul a prezentat o parte a programului pentru anul Capitalei Europene a Culturii

Gabriel Bebeşelea, dirijorul în rezidență pentru anul 2023, la Filarmonica Banatul. Foto: Ionuţ Macri

În 2023, anul în care Timişoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, Filarmonica Banatul va organiza – sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, dirijorul în rezidență pentru întreg anul viitor –, cinci festivaluri şi va colabora cu instituții naționale și internaționale și cu muzicieni cu talie internațională.

 

Filarmonica Banatul a prezentat azi o mare parte a programului artistic pe care îl pregătește în 2023, anul în care Timişoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. La eveniment au participat directorul interimar al Filarmonicii, Ovidiu Andriș, Gabriel Bebeșelea, dirijorul în rezidență pentru anul 2023, şi primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Filarmonica Banatul, anunţă oficialii instituţiei, își propune să continue procesul de dezvoltare şi să atragă noi categorii de public, şi, totodată, anunţă colaborarea cu instituții naționale și internaționale, dar și cu muzicieni cu renume internațional.

Róbert Farkas. Sursă foto: EAS-musikmanagement.de

Ovidiu Andriş spune că, pentru anul 2023, Filarmonica Banatul începe colaborarea cu dirijorii Róbert Farkas, dirijor-șef al Orchestrei Simfonice MAV din Budapesta, Stefan Geiger, dirijorul-șef al Orchestrei Sinfonica do Parana, Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București și al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca, și Andrei Ioniță, solist în rezidență în anul 2023, câștigător al medaliei de aur la XV-a Concurs Internațional Ceaikovski 2015, numit de Times of London „unul dintre cei mai incitanți violoncelişti care au apărut timp de un deceniu”.

Stefan Geiger. Sursă foto: IMG Artists

De asemenea, maestrul dirijor Cristian Măcelaru va avea o contibuție artistică semnificativă în stagiunea 2022-2023. Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței şi dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii din Köln. De asemenea, anul trecut a acceptat propunerea de a prelua conducerea artistică a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Andrei Ioniţă. Foto: Nikolaj Lund

Un punct important pentru anul viitor, când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a  Culturii, este colaborarea între Filarmonica Banatul și instituțiile culturale din orașul german Gera (Philharmonische Orchester Altenburg Gera, Operanchor des Theaters Altenburg Gera, Konzertchor des Musikgymnasiums Rutheneum Gera). În același timp, există mai multe discuții cu Orchestre National de France, Jazz at Lincoln Center Orchestra și Festivalul Internațional „George Enescu”.

Cristian Măcelaru. Foto: Thomas Brill

În 2023, Filarmonica Banatul va organiza cinci festivaluri: Festivalul „Timișoara Muzicală” – în luna mai, Festivalul Eufonia (septembrie), Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu” (octombrie), Festivalul de Muzică Veche (noiembrie) şi Gala de Blues-Jazz „Kamo” (septembrie ).

Noua viziune asupra instituțiilor publice de cultură din subordinea Municipiului Timișoara este de a se adresa cât mai multor timișoreni, în moduri cât mai inedite, prin abordarea de teme actuale și de interes, ce țin de excelența care le caracterizează, prin noi parteneriate din comunitate – școli, ONG-uri, alte instituții de cultură, dezvoltarea de programe emblematice pentru anul în care vom deține titlul de Capitală Europeană a Culturii și de a contribui consistent și conștient la promovarea națională și internațională a Timișoarei. Accesibilizarea culturii și atragerea de noi categorii de public nu înseamnă promovarea unei culturi mai facile, ci din contră creșterea continuă a excelenței artistice a instituțiilor publice de cultură. Filarmonica Banatul abordează toate aceste direcții de dezvoltare într-un mod strategic și organic”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Ovidiu Andriș a reamintit că Filarmonica Banatul a încheiat stagiunea 2021-2022 cu 50 de concerte simfonice, 31 de recitaluri, 14 concerte si recitaluri în parteneriat și 4 concerte educaționale ale unor artiști recunoscuți la nivel național și internațional. Evenimentele s-au bucurat de un public de aproximativ 20.000 de spectatori care au beneficiat de cardul Cultura Plus prin care au primit reduceri și acces la evenimente culturale din Timişoara.

 

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.