America nu are nici cea mai mică obligaţie ca românii să fie feriţi de a fi furaţi şi batjocoriţi de aleşii lor

America nu are nici cea mai mică obligaţie că romanii să fie feriţi de a fi furaţi şi batjocoriţi de Vântu, Voiculescu etc. sau de a fi bine guvernaţi, prin alegeri democratice decente, de a fi reprezentaţi de oameni decenţi şi inteligenţi.

 

În România au avut loc alegeri corecte, democratice, conform standardelor şi practicilor universal acceptate. Faptul că Guvernul şi conducerea ţării sunt date de o minoritate de 18% sau 25%, în condiţiile în care aproape 2 din 3 romani nu s-au prezentat le vot, iar Opoziţia, la cei 18% a fost ce a fost, nu e problema americanilor.

Americanii nu au nici cea mai mică obligaţie să joace scenete ale delegitimării unui regim prefect legitim, instalat într-un stat aliat, de un popor aliat care prin minoritatea sa activă şi organizată politic a ales după chipul şi asemnarea acelei minorităţi.

Că acel chip e o caricatură a unei societăţi moderne şi reprezentanţii ei sunt în general o glumă umană, e problema României ca societate şi proiect politic, nu a aliaţilor ei actuali sau potenţiali. Să ai pretenţii contrare este suprarealist. Dar de înţeles. De ce? Pentru că românii s-au învăţat ca cineva din afară e totdeauna de gardă gata să le rezolve problemele pe care ei sunt incapabili să le rezolve intern.

Suntem noi incapabili de autoguvernare şi bună guvernare, ne purtăm ca nişte mahalagii iresponsabili balcanici şi avem aspiraţii de Romanistan post sovietic, dar nu e nimic, ne scot UE şi SUA din gropile în care intrăm regulat. De 27 de ani, SUA rezolvă fie direct, fie indirect (prin alimentarea şi suportul dat UE şi NATO) chestiunile pe care poporul român şi liderii săi nu le rezolva.

Gândiţi-vă cum ar arăta România fără acest aport, dacă acum, după atâţia ani arată cum arată. Aşadar, mai mult de 25% din durata istorică a României Mari, România a fost întreţinută într-un pattern civilizat, occidental de prezenţa, efortul şi determinarea externă, în speţă americană, în ciuda tendinţei naturale a românilor de a evada, pe fond, acestui spaţiu. Nu cred că are nimeni iluzii cum arată faţa Romanei fără acest intervenţionism în facelifting….

O pătrime din istoria modernă a acestei ţări!!! Dacă mai adăugam că însăşi România Mare e în bună măsură rezultatul dinamicii induse în Primul Război Mondial de Woodrow Wilson, cu cele 14 puncte ale sale şi principiul naţionalităţilor adus pe masa negocierilor de la Versailles cu toată forţa economică şi militară a Americii, locul României în Secolul 20, secolul Americii, devine mai limpede. Un arc care începe în 1917 şi reatinge azi realitatea noastră politică în moduri în care, dacă era să fie prin noi înşine…

Ne-am învăţat prost aşadar. Performanţă stelară în dictaturi, proastă guvernare, extremisme, comunisme, balcanisme, culturi ale personalităţii, furatul căciulii de unii singuri la scară industrială etc. etc. etc. în perioada în care SUA s-a retras din partea noastră de Europa (după anii 20), sau ţinută afară (după al Doilea Război Mondial) e aducere aminte a ce şi cum. Când America s-a retras din Europa, am arătat imediat ce ştim…

America nu are însă nici cea mai mică obligaţie că romanii să fie feriţi de a fi furaţi şi batjocoriţi de Vântu, Voiculescu etc. sau de a fi bine guvernaţi prin alegeri democratice decente, de a fi reprezentaţi de oameni decenţi şi inteligenţi, de a avea instituţii funcţionale etc. Dacă românilor le place să fie reprezentaţi de Dragnea şi Dăncilă sau cum îi chema, asta e.

Responsabilitatea internă pentru ce facem şi cine suntem, cine ne reprezintă şi de ce – să nu ne autoamăgim –, ne aparţine…

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.