Amenințări ignorate

Lumea curentă este populată, aglomerată de situații, intervale, opțiuni ambițioase, discordante, realizări și eșecuri, clipă de clipă, în jurul nostru, la nivel de zonă, țară, continent. Tot mai des, tendințele manifeste capătă o arie extinsă, chiar la nivel global. Ceea ce se întâmplă departe se întâmplă și la ușa noastră.

 

Dinamica lumii din jur, inundă capacitatea de trăire, judecată, reacție la nivel individual. “Lumea interioară”, trăiri, emoții, sentimente, ambiții devin “minoritare” pe piața experienței curente. Chiar uităm de sine, devenim tot mai des copii standard, trase la xerox ale modelelor livrate pe piață din surse multiple, energice, imbatabile. Probabil că ființa umană este pe cale de dispariție.

Centrul de greutate al viețuirii s-a fixat deplin și probabil definitiv pe raportare la lumea în care trăim. La actualitate… Există un meniu vast, clar, definind un prezent dinamic, încărcat cu sfidări și oportunități, iar noi, ca specie, suntem împrăștiați ca nisipurile într-un pustiu răvășit de furtună. Agenda publică și personală este marcată de poziții privilegiate exprimate prin stări recunoscute, asumate sau impuse, un labirint în care rătăcim cu energie și dăruire. Sau nu avem încotro…

Definite, plasate la vedere și nu de puține ori impuse în formă oficială, anumite stări se grupează în programe, proiecte, eforturi mai mult sau mai puțin coerente. Monopolul agendei publice, ca o colecție de stări și abordări, este principalul privilegiu al Puterii, mai mult sau mai puțin legitime. Totuși, în lumea curentă ne confruntăm și cu stări greu perceptibile, lipsite de analize calificate, asumate sau ignorate, la voia întâmplării. Pare un teren neutru, inert, steril, la graniță sau imediat dincolo. Pentru moment,se pare, acolo nu se întâmplă nimic. Noi suntem pasageri în “autobuzul” actualității. Care nu se mai oprește și ne duce, oare unde?

Vin însă momente în care avem revelația unor stări ascunse, grave sau doar foarte inflamate, asupra cărora nu dispuneam de percepție clara, înțelegere, control. Care zburdă în jur și adesea produc sau determină transformări dintre cele mai importante, nu de puține ori grave.

De-a lungul timpului, omenirea și-a dezvoltat o cultură a riscului, depozitează resurse și servicii dedicate intervenției rapide și eficiente în blocarea sau măcar minimalizarea unor efecte negative asociate acestor schimbări negative. Pare clar și complet. Dar nu e.

Avem aici depozitul amenințărilor ignorate, lăsate să bântuie liber în spații dintre cele mai importante, sensibile, valoroase. La limita percepției, a înțelegerii, conceptualizării, închise în “dosare de lucru”, ținute la zi… Sau, pur și simplu, uitate. Uneori, eticheta există, dar cutia este goală, abandonată într-o arhivă la subsol. Se lucrează intens, permanent și calificat la supravegherea Surselor amenințărilor curente. Prevenind declanșarea, revenirea, amplificarea ș.a.m.d.

Dar adevărata ignorare a noilor amenințări începe cu ignorarea surselor. Confuzia și eterogenitatea în contexte, altfel aflate la lumină, asigură oportunitatea ignorării, “adulterul” între pericol și ignorare. Adesea, sursele sunt deja clasificate, dar în raport cu alte stări critice. Această cunoaștere poate deveni o sursă a ignorării. Insecta periculoasă pare deja în insectar. Ieșim la joacă…

Lucrurile se complică atunci când aceleași surse generează amenințări diferite. Avem aici o ignorare a diversității și dinamicii. În combinații noi, diferite de cele cunoscute, sursele devin rebele… Mai grav, uneori “surse pozitive” se află la rădăcina unor amenințări inedite, momentan ignorate.

Se impun subit bilanțuri negative ale Costurilor ingorării noilor ameninţări. Ne trezim cu instalarea deplină și profundă a unor stări negative la nivel structural și funcțional în “vacanța de vară” a ignorării. Confuzie în perceperea și predicția viitorului posibil, adesea sigur. Stăm în panică individuală și colectivă care dizolvă în termeni nedefiniți siguranța și ordinea curentă.

Și cel mai grav trăim aici, instalarea vastă a ignorării în sursa de oportunități pentru transformarea stărilor negative într-un Runaway Train acaparator, sălbatic, fără “stații de oprire” și orizont. Există totuși și unele “beneficii” ale ignorării.

Nevoia de simplitate, liniște și claritate în vedrea lansarii unor proiecte noi, netulburate de pesimism, rețineri și dependența de trecut. “Confortul” administrației, centrate pe programe, proiecte deja asumate, prin utilizarea rutinelor legale, în timpul și pe baza resurselor alocate.

Claritatea legalității se poate transforma uneori într-o “miopie administrativă” la dezvoltări noi, contradictorii, confuze și periculoase. Optimismul oficial, rămâne o condiție de neînlocuit în susținerea Liniștii Publice, în asigurarea conformismului și inerției comune. O condiție a sincronicității ieftine…

Vom avea, desigur, și o trezire la realitate, dar târziu, nu prin anticipare calificată, ci ca o reacție la daunele primare. Recunoașterea tardivă poate fi susținută de aparitia unor semnale indirecte, ale unor efecte preliminare ale instalării “noilor amenințări”.

Vorbim cu Necunoscutul! În ce limbă? Ignorarea este o sursă de top a ignoranței. Lasă loc pentru sofisticare, impostură, duplicitate. Prin contrast, odată activate, noile amenințări asigură elaborarea și lansarea unor “Profeții” alarmiste ca o compensație tardivă la inerția și superficialitatea analizei de risc anterioare și vor acapara mediile de informare, comunicare, dezbatere referitoare la noile necazuri.

Vom fi aglomerați cu informații preliminare de alertă, deși unele au fost deja livrate în pachete cu altă destinație sau referitoare la “vecini”… Noutatea copleșitoare a noilor stări negative și sărăcia informațională, metodologia procedurală necesare ripostei sumara, explică disponibilitatea la ignorare.

“Ignoranți din toate țările, uniți-vă!” Există o “coeziune” spontană, adesea dificil de recunoscut și asumat, între grupurile-țintă expuse noilor amenințări, cu poziționări și interese diferite, , dincolo de distanțe sau diferențieri culturale, materiale, educaționale, spatiale… Adesea, tocmai experiența catastrofei îi va determina să se recunoască, să înțeleagă corect și urgent similarități negative. Nu mai pot ignora din teama de a fi ignorați…


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.