Huliganii şi noua Epocă de AUR

Scenele de pe Arena Naţională, de la meciul de fotbal de ieri seară dintre România şi Kosovo, au revelat nu doar huliganismul ultraşilor din gruparea “Uniţi sub tricolor” – fondată de preşedintele AUR, George Simion –, ci şi jocuri politice extremiste pe care le fac.

 

Aruncarea cu torţe în teren spre jucătorii kosovari şi afişarea unui banner cu mesajul “Kosovo e Serbia”, la care ultraşii “Uniţi sub tricolor” au recurs în timpul meciului de aseară nu sunt doar “banale” huliganisme întâlnite adesea în tribunele stadioanelor. Şi nu au nimic de-a face cu sportul. Prin această dezlănțuire violentă au adus de fapt politica, propaganda pe stadion, o politică extremistă, aliniată – întâmplător? – la cea dusă, încurajată de preşedintele rus Putin în regiune, cea a instigării la tensiuni interetnice. România, o ştim, este şi ea vizată, prin instigarea periodică la conflicte interetnice în secuime.

Ieşirea în decor a ultraşilor “Uniţi sub tricolor” – o grupare extremistă în cazul căreia violenţa, rasismul, naţionalismul radical sunt recurente –, vine la câteva zile după ce NATO, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, îndemna să nu se “toarne gaz pe foc” în privința Kosovo – unde în luna mai militari NATO au fost atacaţi, printre agresori fiind, potrivit preşedintelui Kosovo, şi “ofiţeri de poliţie sârbi veniţi din Serbia”. Avertismentul lui Jens Stoltenberg este o dovadă că în regiune situaţia este foarte tensionată şi, aţâţată, poate degenera în orice moment.

Această grupare de ultrași “Uniți sub tricolor” este de fapt creuzetul AUR. De aici s-a ridicat sau a fost extras George Simion, gruparea pe care a fondat-o în urmă cu nişte ani. “Pot spune, cu mâna pe inimă, că până acum am învățat mai multe în peluză decât în toate școlile prin care am trecut. Principiile asociate vieții ultra’ sunt unele sănătoase și pot fi aplicate în viața de zi cu zi. (…) «De la primul mesaj unionist până la ultima scandare/ Lupta pentru reîntregire a început pe stadioane» a fost textul unui mesaj afișat acum câțiva ani, la Cupa Unirii – și ăsta e purul adevăr. Sloganul «Basarabia e Romania!» a fost conceput și popularizat de oameni crescuți în peluze. E nevoie, în continuare, de susținere pentru cauzele patriotice și naţional”, declara George Simion într-un interviu din 2020.

Cine se află acum în spatele lor? Ale cui mesaje le afişează pe stadioane? Ale AUR-ului lui Simion? Sunt de fapt mesaje pe care George Simion nu şi le mai poate asuma, nu le mai poate spune public pentru că încearcă să câştige onorabilitate şi credibiliate în perspectiva alegerilor din 2024? Ceea ce pare limpede este că George Simion şi AUR instrumentalizează în scop electoral pornirile gregare ale acestor ultraşi. E de aşteptat ca, dacă acest partid va ajunge la putere, să trăim o nouă Epocă de AUR, în care huliganismul mascat sub falduri tricolore va fi dus în liga mare a politicii, în care extremismul, sub variate forme, se va regăsi în politicile publice.

 

Recomandări de lectură:

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. Zica spune:

    Dna Cincea sa nu amestecam merele cu perele ,articolul e la cda ,Aurul nu e băgat aici cum sugerați deci la iul tur acești vajnici kosovari au strigat lozinci antiromânești doi au huiduit imnul nostru national și trei onorabila DNA au întrat în România cu vize sârbești, despre ce vorbim și nu în ultimul rand comportamentul golanul al jucătorului kosovar ce este ,înainte sa politizat nu uitați ca noi nu avem nicio relație cu aceștia, iar UEFA nu trebuia sa ii bage în grupa cu o tara care nu ii recunoaște. Sa fim romani ,nu umili în fata unei comune din Serbia și nu uitați DNA Cincea ca Kosovo e leagănul creștinătății balcanice nu al islamismul. La bună vedere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.