Ucraina, în imagini, pe simezele Galeriei Mansarda

Galeria Mansarda. Foto: UVT

Galeria Mansarda a Facultăţii de Arte și Design din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara găzduieşte, timp de câteva zile, o expoziţie de fotografie dedicată tinerilor artiști fotografi ucraineni. „Fotografia ucraineană, așa cum este și cultura sa, se dezvoltă astăzi pentru a defini ideea unei țări independente, cu propria sa istorie, cultură, mod de gândire și percepție a frumosului”, spune Anna Safronova, din Kiev, care urmează studii postdoctorale la UVT.

 

Vernisajul expoziţiei Interfoto 2022 Ucraina va avea loc joi, 30 iunie, de la ora 14, la Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design Timișoara, de pe strada Oituz nr. 4 Expoziția, cu un caracter special datorat contextului socio-politic din Ucrain, este dedicată tinerilor artiști fotografi ucraineni.

„Fotografia ucraineană, așa cum este și cultura sa, se dezvoltă astăzi pentru a defini ideea unei țări independente, cu propria sa istorie, cultură, mod de gândire și percepție a frumosului. Istoric, școala de fotografie ucraineană și-a câștigat recunoașterea datorită Școlii de fotografie din Harkov, care avea ca scop, în primul rând, să dezvăluie problemele sociale asociate cu traiul în perioada sovietică și post-sovietic”, explică Anna Safronova, din Kiev, care urmează studii postdoctorale la Universitatea de Vest Timișoara şi care este, la rândul său, artist fotograf.

Aceasta subliniază că în Ucraina și în special în Kiev, se află o mare concentrație de artiști fotografi: „Kievul poate fi numit într-adevăr un oraș fotografic, bogat în studiouri foto, școli de fotografie, cercuri fotografice și galerii de artă. În consecință, numărul fotografilor cu proiecte proprii, atât comerciale, cât și artistice, crește în fiecare an. În ultimul an, la Kiev au avut loc frecvent festivaluri, expoziții și târguri de fotografie, precum și festivaluri de carte ale artiștilor fotografi ucraineni.”

Deși expoziția a fost organizată într-un interval de timp foarte scurt, aceasta include o colecție de lucrări ale unor fotografi complet diferiți. „Toți acești oameni și-au exprimat disponibilitatea de a se angaja în proiect. Din păcate, mulți dintre ei au fost nevoiți să părăsească urgent țara, iar multe lucrări s-au pierdut sau au fost lăsate în patria lor, fără posibilitatea promovării. Unii dintre prietenii mei apropiați, dintr-un motiv sau altul, nu au putut participa la expoziție dar toți s-au bucurat chiar și pentru că li s-a oferit posibilitatea de a participa. Primul motiv pentru o astfel de atitudine este că toți sunt îndrăgostiți de fotografie ca de munca vieții lor, nu doar ca de un hobby obișnuit sau o profesie. Lucrările prezentate sunt create de artiști de diferite vârste, experiență și abilități profesionale, precum și nivel de recunoaștere, deși toate sunt interesante și originale în felul lor”, adaugă Anna Safronova.

Organizatorii expoziţiei speră că acest proiect va ajuta la familiarizarea vizitatorilor cu fenomenul fotografiei din Ucraina și cu lucrările artiștilor fotografi ucraineni.

Expoziția poate fi vizitată în Galeria Mansarda în perioada 30 iunie – 7 iulie, sau online pe www.arte-fact.uvt.ro.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.