Țintele Rusiei în Europa


O astfel de societate, cu o clasă politică coruptă, ușor de cumpărat și de șantajat, cu o populație amețită de atâta manipulare, needucată, fără valori și credințe solide, un stat cu instituții nefuncționale, în care nimeni nu are încredere, este o pradă sigură în mâna Kremlinului.

 

După referendumul din Olanda pe tema Ucrainei, după Brexit, dar mai ales după alegerile prezidențiale din SUA, după tentativa de a influența prezidențialele din Franța și parlamentarele din Germania, precum și recentele alegeri prezidențiale din Republica Cehă, temerile privind interferențele Rusiei în campaniile electorale rămân ridicate.

Kremlinul își modifică tacticile în funcție de slăbiciunile adversarului. Rusia identifică (cel mai adesea corect) în statul-țintă principalele clivaje din societate și temele care pot fi manipulate pentru a genera crize, a stârni emoții, nemulțumire publică și le exploatează cu destulă abilitate.

Kremlinul are un obiectiv strategic pe termen lung. Este parte a strategiei de subminare a democrațiilor occidentale prin exploatarea problemelor lor interne. Cum face asta? Susținându-i pe extremiștii locali, alimentând nemulțumirile (multe, poate, legitime), potențând forțele pro-rusești, iar acolo unde nu sunt, pe cele anti-occidentale, făcând Vestul să renunțe la propriile valori, la umanitate, toleranță, civilitate și să adopte valorile și comportamentul Rusiei și chiar modelul politic promovat de ea, cu militarizarea societății, cu servicii secrete omnipotente și omniprezente, cu presă controlată de putere, infiltrarea presei și a organizațiilor societății civile, interzicerea finanțării din fonduri străine a activității ONG-urilor etc.

O astfel de societate, cu o clasă politică coruptă, ușor de cumpărat și de șantajat, cu o populație amețită de atâta manipulare, needucată, fără valori și credințe solide, un stat cu instituții nefuncționale, în care nimeni nu are încredere, este o pradă sigură în mâna Kremlinului. O astfel de țară nu se va putea mobiliza ca să opună rezistență în fața agresiunilor Rusiei.

Pe termen scurt, Moscova este activă tactic, joacă fiecare ocazie care i se ivește. Sprijină politicieni locali agreați de Kremlin, nu pentru că sunt pro-ruși, ci pentru că prin acțiunile lor subminează statul respectiv, atacându-i și compromițându-i pe oponenții acestora, prin diverse acțiuni ostile. Astfel, Rusia a sprijinit prin seturi complexe de măsuri Brexit-ul, pe Marine Le Pen, pe Donald Trump etc. Și nu pentru că Trump sau Le Pen ar fi fost pro-ruși. Ci pentru că alternativa la ei nu convenea Moscovei.

În Germania, Angela Merkel a fost o țintă prioritară, pentru că prin atitudinea ei fermă a determinat adoptarea sancțiunilor împotriva Rusiei. În Franța, Macron a fost ținta Rusiei. Numai că atât Germania, cât și Franța sunt democrații prea solide, cu un electorat educat, astfel încât acțiunile Moscovei nu au dat rezultatele scontate. De ce? Pentru că Rusia nu poate oferi un model alternativ la democrația liberală. Deci, n-are șanse să promoveze un model de civilizație. E foarte slabă capacitatea ei de a provoca adeziunea străinilor, capacitatea de soft power.

Ce face atunci? Se concentrează pe manipularea informației, pe trolling, pe producerea de fake news. Faptul că e condusă de oameni din serviciile secrete favorizează acest registru tactic.

Echipa kaghebistă, în frunte cu Putin, pretinde că apără Rusia de forțele răului din Occident. Propaganda rusească internă spune că Vestul e fundamental rău, e plin de homosexuali, de necredincioși, de musulmani, e plin de pedofili și de refugiați sirieni care violează. Esența răului, cel care pune în scenă tot acest scenariu diavolesc este Soros, deci el trebuie combătut activ. Așa că Occidentul trebuie înfruntat, nu trebuie lăsat să cotropească mințile rușilor cu lucruri „necurate“, cu alte seturi de valori, mai ales cele de tipul drepturilor omului, toleranță.

Acest grup din KGB/FSB care deține puterea reală în Rusia poate că e format din profesioniști, dar sunt profesioniști din lumea intelligence-ului, știu să culeagă informații, organizează operațiuni secrete, provocări, numai că ei nu înțeleg cum funcționează economia, societatea, relațiile internaționale. Astea sunt domenii guvernate de niște reguli, altele decât cele ale operațiunilor clandestine. Ei consideră că diplomația, economia, cultura, educația trebuie să servească statul și obiectivele lui strategice. Numai că puterea în stat fiind acaparată de acest grup din KGB/FSB, el e cel care definește care-s interesele statului și împinge Rusia în tot felul de aventuri din care nu are cum să iasă bine.

 

Articol publicat şi în Revista 22.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.