Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, la dezbaterile „Res Publica”

Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino organizează primul eveniment din seria intitulată Dezbaterile Res Publica. Acesta îi va avea ca invitați pe Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, care vor vorbi pe tema Derive ideologice ale prezentului. Moderatorul dezbaterii este Cristian Pătrășconiu.

 

Evenimentul va avea loc joi, 6 februarie, de la ora 17, în spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București, pe str. J.L. Calderon, nr. 66. Confirmarea participării la conferință se face la adresa de mail acivica@memorialsighet.ro.

Naționalism vs patriotism, Suveranitate vs suveranism, Ortodoxie vs ortodoxism și Universalism creștin vs globalism vor fi subtemele dezbaterii Derive ideologice ale prezentului. Gazda dezbaterii este Ana Blandiana, iar moderator, Cristian Pătrășconiu.

Teodor Baconschi este diplomat și scriitor. După susținerea tezei de doctorat la Université Paris-Sorbonne (cu Magna cum laude, în 1994), urmează studii postdoctorale la New Europe College, din București (1996). A fost, succesiv, reprezentantul României la Sfântul Scaun, în Portugalia și Franța. Din 2006 deține gradul diplomatic de ambasador. Între decembrie 2010 și ianuarie 2012 a exercitat mandatul de ministru de Externe al României. Este specialist în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor, dar scrierile sale explorează o varietate de domenii și problematici: teologie, istoria ideilor, hermeneutică religioasă, mitologie, filosofia culturii, evoluția marilor curente de gândire. A publicat peste 20 de volume de reflecție creștină și eseistică de largă respirație culturală.

Adrian Papahagi este profesor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj și director al Centrului de Istoria Cărții și a Textelor (Codex). După susținerea doctoratului în Studii medievale la Université Paris IV-Sorbonne (cu Summa cum laude, în 2006), unde a și predat, desfășoară stagii postdoctorale la Londra. A fost bursier al guvernului francez la École Normale Supérieure, al Colegiului Noua Europă, dar și al Fundației Centro Italiano per lo Studio dell’Alto Medioevo. Printre volumele publicate se numără Boethiana mediaevalia (2010); Wyrd. Ideea destinului în literatura engleză veche (2014); Creștinul în cetate: Manual de supraviețuire (2017); Providence and Grace: Lectures on Shakespeare’s Problem Plays and Romances (2020); Books from Lost Libraries: The Medieval Dioceses of Cenad, Oradea, and Transylvania (2023).

Suita de dezbateri și simpozioane Res Publica – organizate de Fundația Academia Civică și Fundația Spandugino și coordonate de Cristian Pătrășconiu – intenționează să constituie o contribuție semnificativă la articularea critică a agendei publice, abordând teme de interes major pentru societatea românească de astăzi. Reunind invitați de prestigiu, aceste dezbateri încurajează expunerea unui corpus de idei care modelează și întrețin patrimoniul valorilor democratice și europene.

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.

Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.