Societate civilă, către Putere: „Sunteți pe cale să distrugeți exact combustibilul esențial al unei națiuni: speranța”

Imagine de al protest din 5 februarie 2017, de la Bucureşti, împotriva Ordonanţei 13, emisă de Guvernul Grindeanu. Foto: Dan Mihai Bălănescu

26 de organizaţii civice au semnat o Declaraţie comună prin care numesc viitoarea coaliţie de guvernare PNL-PSD, „cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990” şi le transmit celor care deţin puterea în stat că vor ieși în stradă, dacă se vor încălca din nou liniile roșii care asigură destinul european al României: „Suntem tot aici. Și credem la fel de neclintit în destinul european al României”.

 

„Suntem tot aici. V-am văzut, cu stupefacție și dezgust, cum nimic nu v-a putut opri să puneți în practică cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990: nici sutele de morți zilnice (fiindcă, pentru a vă numi guvernul vostru, nu ați ezitat să-i abandonați pe cei mai vulnerabili medical dintre noi), nici explozia îngrozitoare a prețurilor (fiindcă nu ați ezitat să-i abandonați pe cei mai vulnerabili economic dintre noi), nici gândul că nerușinarea cu care călcați în picioare votul pe care l-ați cerut aduce la disperare o Românie întreagă – încât, așa cum arată un sondaj recent, sute de mii de tineri vor, din nou, să-și ia lumea în cap din pricina voastră. Ca după mineriade.

Exact asta ați făcut, în traumatizantele ultime luni: o mineriadă politică. Ca și atunci, ați adus la putere un guvern care e, de fapt, o restaurație. Ca și atunci, ați zdrobit ceea ce se construise în săptămâni și luni (și ani, de data asta) de proteste curate care cereau un destin european pentru România. Ca și atunci, sunteți pe cale să distrugeți exact combustibilul esențial al unei națiuni: speranța, cea care ne-a ținut sute de zile la rând în stradă, cea care ne-a îngăduit să credem în România europeană.

Speranța pe care am așteptat să o construiți. Pentru care ne-ați cerut votul – ca să alungăm de la putere partidul explicit antieuropean, cel împotriva căruia am luptat în stradă, cel care a fost blamat în Parlamentul European, cel avertizat de Comisia Europeană, de ambasade și de partenerii noștri strategici să abandoneze programul dement de sabotare a României europene, cel care ne-a reprimat cu gaze și grenade în 10 august 2018. Și pe care, cinic, l-ați adus înapoi la putere. Ce ați făcut acum este desăvârșirea violenței de atunci.

Dar noi suntem tot aici. Să nu credeți că, dacă n-am ieșit în stradă, nu v-am văzut. Sau că nu vom ieși, de îndată ce veți începe să încălcați din nou aceleași linii roșii care ne asigură destinul european. Aceste linii sunt pentru noi ne-negociabile.

Vă cerem, așadar, aceleași lucruri pentru care am protestat în stradă:

  • repararea legilor Justiției (conform rapoartelor MCV și deciziilor Comisiei de la Veneția; inclusiv cu desființarea SIIJ – și excluzând reînființarea ei în altă formă);
  • repararea legilor electorale (pentru alegerea primarilor în două tururi);
  • desființarea pensiilor speciale;
  • un guvern fără dosare penale;
  • depolitizarea instituțiilor de stat, instalarea criteriilor competenței și meritocrației în selecție;
  • transparența totală a cheltuirii banilor publici din programele PNDL și PNRR.

Suntem cu ochii pe voi pentru a vă împiedica să introduceți legi periculoase, ca de exemplu o lege care să interzică dreptul la avort, sub pretextul sporului demografic.

De îndată ce veți legifera împotriva acestor cereri, veți fi în mod explicit inamicii României europene – pentru care vom lupta din toate puterile. Inclusiv în stradă.

Suntem tot aici. Și credem la fel de neclintit în destinul european al României. Nu încercați să-l sabotați. Fiindcă vom lupta pentru el până la capăt. Așa cum am făcut-o împotriva partidului toxic cu care ați ales să vă asociați. Și, așa cum am învins atunci, o să învingem și acum. Fiindcă noi, spre deosebire de voi, nu abandonăm România.”

Inițiatorii și semnatarii Declarației sunt: Inițiativa România, Grupul pentru Dialog Social, Vă vedem din Sibiu, Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Freedom House România, Societatea Timișoara, Aradul Civic, Reset, #Rezistenţa, Activ AG Pitești, ARCEN, Asociația Kabaitan Timișoara, Asociația România Fără Ei, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Federația Inițiativa Timișoara, Frontline Club România, Gărâna Jazz Festival, Rezistența Civică Galați, Sindicatul Pro AS, Szalt Timișoara, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Timișoara Civică, Umbrela Anticorupție, Un timbru pentru dreptate şi VeDem Just Voci pentru Democrație.

 

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. Pal Irina spune:

    Sunt oamenii potriviți la locul potrivit pentru un dezastru totat! Că-ți dintre noi am votat aceasta alianță impusa de securiștii de soi cu privilegii, salarii și pensii speciale ilegale ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.