Sabina Fati, câștigătoarea Premiului „Romulus Rusan” pe anul 2024

Sabina Fati. Foto: Radu Sandovici

Jurnalista Sabina Fati este câștigătoarea Premiului „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2024, acordat de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”.

 

Finaliștii Premiului „Romulus Rusan”, ediția 2024 , au fost: Petre Mihai Băcanu, cu volumul Bilet de ieșire. Memorii, Editura Vremea; Sabina Fati, Cine râvnește la Gurile Dunării? O călătorie pe timp de război în Delta extinsă: Transnistria, Ucraina, Basarabia, România, Editura Humanitas; Andrei Gorzo, Ce am învățat de la Graham Green. O istorie de familie, Editura Polirom; Stere Gulea, Scrisoare către nepoatele mele. Însemnările unui regizor, Editura Humanitas; Carmen Uscatu, Anul în care nu am murit, Editura Humanitas.

Din juriul ediției a patra a Premiului „Romulus Rusan” au făcut parte Mihai Zamfir (președinte), Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, George Ardeleanu, Ana Blandiana, Cristian Pătrășconiu şi Paul Marinescu. Juriul şi-a motivat alegerea pentru volumul Cine râvnește la Gurile Dunării?, considerîndu-l „un parcurs fundamental de geografie a memoriei, o revizitare necesară a unor puncte nodale care ne marchează trecutul și fixează harta neliniștilor prezentului”.

Trofeul Premiului „Romulus Rusan” este realizat de artista Maria Pop Timaru.

Sabina Fati este jurnalist și scriitor. A condus departamentul românesc al Radio Free Europe/Radio Liberty și a fost redactor șef adjunct la România liberă. Din 2020 este jurnalist la Deutsche Welle, scriind analize şi editoriale pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale.

A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obținut titlul de doctor în istorie, cu o teză despre Transilvania, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub.

Printre volumele Sabine Fati se numără: Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, Humanitas, 2022, Ocolul Mării Negre în 90 de zile: Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime time, Humanitas, 2016; Singură pe Drumul Mătăsii: 80 de zile, 15 000 km, 2500 de ani de istorie, Humanitas, 2015; Transilvania, o provincie în căutarea unui centru: Centru şi periferie în discursul elitelor politice din Transilvania, 1892–1918, 2007.

Premiul „Romulus Rusan” pentru cartea de literatură a memoriei a fost instituit în 2022 de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino”. Acest premiu celebrează personalitatea extraordinară a lui Romulus Rusan, scriitor, intelectual public de marcă al ultimelor decenii, ctitor de instituții fundamentale pentru destinul autentic democratic al României, luptător de cursă lungă pentru memoria profundă, în adevăr, a istoriei recente. Juriul ia în discuție cărțile apărute în limba română în cursul anului precedent, precum și cele mai importante contribuții la construirea unui adevărat patrimoniu al memoriei.

Câștigătorii de până acum ai Premiului „Romulus Rusan” sunt, în ordine cronologică: Dorian Galbinski, pentru volumul Viața trece ca un glonț (Humanitas, 2021), Ion Vianu, Investigații mateine. Amintiri (Polirom, 2022) și Dennis Deletant, În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi (Humanitas, 2023).

Ceremonia de decernare a Premiului „Romulus Rusan” 2024 a avut loc în 14 martie, la reprezentanța Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței la București, în prezența juriului, a nominalizaților și a unui numeros public.

 

Recomandări de lectură:  

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.