România în epoca Dragnea-Dăncilă: metastază politică şi blocaj constituţional


Foto: Magna News

Regimul Dragnea merge mai departe, de vreme ce diferenţele dintre Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă sunt de retorică şi de imagine, iar nu de substanţă autentică. În ambele cazuri, ceea ce contează este intenţia PSD de a conserva domnia oligarhiei sale cleptocrate.

 

Dispariţia politică a lui Liviu Dragnea nu a afectat în niciun fel direcţiile majore ale guvernării: în economie sau în justiţie, ambiţiile de distrugere şi de control sunt egalate doar de energia demagogică cu care PSD îşi clamează ataşamentul faţă de România şi de români.

Regimul Dragnea- Dăncilă videază Parlamentul de orice rol constituţional, guvernând prin apelul la delegare legislativă şi la traseism. Cazul ALDE, partidul pe cale de a se dezagrega, indică până la ce punct fesenismul actual este dependent de anexarea efectivă a grupărilor care i-au fost complice. Cabinetul Dăncilă este un cabinet minoritar. Supravieţuirea sa este posibilă prin efectul atragerii de noi reprezentanţi, pe de o parte, şi prin impotenţa unei opoziţii divizate şi eterogene, pe de altă parte.

Cabinetul Dăncilă, sprijinit de o Curte Constituţională fidelă, exploatează lacunele legii fundamentale. Chiar şi în cazul refuzului Camerelor de a vota noua formulă a Guvernului, Cabinetul pe care îl conduce nu va fi demis. În absenţa unei moţiuni de cenzură , nicio altă modalitate de acţiune nu poate avea ca rezultat înlăturarea acestui regim.

În fapt, blocajul constituţional actual ilustrează, dramatic, impasul ordinii politice fondate pe Constituţia de la 1991. Legea fundamentală nu oferă nicio cale rezonabilă de ieşire: prelungirea mandatului unui cabinet care şi-a pierdut legitimitatea este consecinţa imposibilităţii organizării de alegeri anticipate.

România este afectată, simultan, de o metastază politică şi de un blocaj constituţional. România este lipsită de instrumentele necesare spre a răspunde unei provocări evidente, legate de necesitatea ieşirii din starea de încremenire demagogică în care regimul Dragnea-Dăncilă menţine o întreagă naţiune. A ignora imperativul adoptării unei noi legi fundamentale ar reprezenta o eroare de proporţii.

Regimul Dăncilă-Dragnea continuă opera de distrugere şi de domesticire a Justiţiei, fără ca nimeni să pară capabil a i se opune. Atacurile la adresa Anei Birchall (un ministru care a ales să nu urmeze linia trasată de Florin Iordache) au coincis cu asaltul pe care gruparea dominantă în CSM îl dă spre a consolida poziţia Secţiei Speciale. Cât despre Viorica Dăncilă, decizia de a se opune, din nou, alegerii Laurei Codruţa Kovesi este proba abjectei solidarizări cu regimul Dragnea.

Un stat român nereformat va fi unul vulnerabil, iar capacitatea fesenistă de a uzurpa şi mitui colectiv nu trebuie subestimată. Eliminarea fesenismului din spaţiul nostru public cere nu doar blocarea Vioricăi Dăncilă încă din primul tur, dar şi conturarea alternativei la marasmul constituţional de acum. O Românie post-fesenistă nu se poate dezvolta decât prin eliminarea ordinii juridice care a făcut posibil regimul Dragnea-Dăncilă. Refondarea statului este premiza acestui posibil viitor.

 

Articol apărut şi pe Contributors.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.