Perplexitate

Revin la tema proximităților maculante. Să le numim, în acest caz, the toxic handshakes. Ideea unei întâlniri intens mediatizate între ambasadorul Israelului la București, un lider al așezărilor din teritoriile anexate (ocupate, colonizate, cum vreți să le spuneți) și liderul formațiunii extremiste AUR este, în cel mai fericit caz, o gafă.

 

Cum poți acorda credit unui personaj care evită să spună fără echivoc că repudiază antisemitismul Mișcării Legionare? De fapt, al unei întregi direcții din cultura românească a perioadei interbelice și mai devreme. AUR nu a apărut pe firmamentul politicii românești pentru că este antilegionar, ci pentru că este neolegionar.

Suntem dojeniți, unii dintre noi, pentru că susținem ideile cunoscute drept lovinescianism. Ni se reproșează „mimetismul sincronic”. Exact ca în anii ’30. Poate că aceia care ne critică nu știu sau au uitat: lovinescianismul înseamnă anti-antisemitism. Înseamnă refuzul tribalismelor colectiviste, primordialiste, șovine, xenofobe.

Revista ROST este publicația condusă de fruntașul AUR Claudiu Târziu. Personajul are două pălării. Una, să-i zicem, mainstream, ca redactor al revistei AS. A doua, ca ideolog al neogândirismului de formulă Nichifor Crainic, al neocuzismului, al neolegionarismului și al neoprotocronismului. Adică, al neofascismului. Pe acest teren se întâlnește cu filosoful Sorin Lavric, președintele Senatului AUR, despre a calărui îndrăcire a scris Gabriel Liiceanu un text memorabil.

Se poate, deși mă îndoiesc, ca toată această controversă să fie o furtună într-un pahar cu apă. Dar, în orice caz, nu trebuie minimalizată. George Simion este într-o febrilă căutare de legitimitate. Ar fi o tristă eroare ca aceasta să-i fie cumva conferită de personaje, inclusiv ambasadorul statului Israel ori ministrul de Externe al statului evreu, care fie nu cunosc istoria României și a Europei de Est și Centrale, ori cred că o pot ignora cu superbie. Se înșeală.

 

P.S. Este salutară poziția fermă a Institutului Wiesel pe acest subiect.

Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.