Regimul Li Dragning


Dacă va reuşi să-şi pună în aplicare câteva proiecte ce frizează o sete de putere absolută, până prin 2040, când va avea 78 de ani, Liviu Dragnea nu ar trebui să aibă emoţii. După, i-ar mai rămâne să modifice forma de guvernământ, în republică prezidenţială. Republica prezidenţială Dragnea. Sau, după modelul preşedintelui chinez Xi Jinping, înscăunat pe viaţă, regimul Li Dragning.

 

A trecut o lună de la Congresul PSD în timpul căruia Liviu Dragnea, ovaţionat de mii de voci la unison, şi-a prezentat planurile pentru următorii 20 de ani. „Vreți să mai fiu în continuare președintele vostru?”, întreba Liviu Dragnea, la finalul unui discurs pe care l-a ținut în fața a 4000 de membri de partid aduși la Sala Palatului, din toată țara. „Daaaaa!”, a strigat mulțimea pe o singură voce. Apoi, marea de oameni, magnetizată, s-a ridicat  în picioare, aplaudându-l frenetic. Consfințindu-i astfel controlul absolut în partid – Liviu Dragnea a rămas președintele PSD și, în plus, are un eșalon doi obedient – şi nu numai în partid, pentru că ceea ce am văzut la Congresul PSD vom vedea și în Parlament, și în Guvern, unde Liviu Dragnea deține controlul, prin oamenii săi devotați. Adică, vom asista la decizii luate cu o spoială de democrație și multă slugărnicie, indiferent de aberațiile sau derapajele șefului.

Iată o recentă dovadă: Secretariatul General al Guvernului, subordonat pupilei sale, Viorica Dăncilă, se pregăteşte să scrie programul de guvernare pentru, atenţie!, următorii 22 de ani. În acest sens, a fost scris deja un proiect de lege prin care urmează să fie înfiinţată o comisie – condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor. Adică, de Liviu Dragnea – care va elabora o strategie de ţară pentru următorii 22 de ani şi care va trebui să fie gata în iunie 2019, an electoral prezidenţial. Mai mult, prin lege, această strategie, România 2040 – an în care Liviu Dragnea va împlini 78 de ani – ar urma să fie introdusă obligatoriu în orice program de guvernare. Altfel spus, toate partidele trebuie să-şi facă programul de guvernare în funcţie de preferinţele şi priorităţile vătafului de la Teleorman.

Decizia aceasta vine la scurtă vreme după o alta: anunţul privind schimbarea urgentă a legilor serviciilor speciale: SRI, SIE, SPP şi STS. Prin care se urmăreşte, de fapt, scoaterea lor din subordinea Preşedinţiei şi trecerea în subordinea Parlamentului sau a Guvernului, care sunt controlate tot de el. Nu au fost întâmplătoare campania cu „statul paralel” şi isteria cu protocoalele de colaborare ale SRI. Era un intro perfect pentru ceea ce se pregăteşte. E chestiune de timp până se va intra cu tăvălugul peste aceste instituţii.

Suntem deja într-un punct în care lucrurile devin periculoase pentru noi toți. Pentru că un singur om a ajuns să conducă și cel mai mai mare partid din România, și Guvernul, și Parlamentul  şi e pe punctul de a-şi subordona serviciile secrete, pentru a le ține în corzi. Și s-ar putea ca, peste puțin timp, să anunțe că va candida și la Președinție. Cu o armată de membri de partid care așteaptă vibrând de emoție să le vină rândul la pupat condurul, cu o presă în mare parte fie cumpărată de camarila de partid, fie vlăguită şi ineficientă din cauza subfinanţării – cauzate de refuzul înregimentării politice –, fie autocenzurată prin Legea defăimării (pentru că, nu-i aşa?, România se va identifică cu PSD, iar PSD, evident, cu Liviu Dragnea), există riscul ca fosul baron de Teleorman să aşeze România pe drumul spre autocrație.

Dacă va reuşi să-şi pună în aplicare aceste proiecte (care frizează o sete de putere absolută) şi dacă va reuşi să scape basma curată din procesele pe care le are pe rol (ceea ce, dacă va încăleca şi Justiţia şi va lăsa procurorii fără capacitate de investigație, nu va fi exclus), până prin 2040, când va avea 78 de ani, nu ar trebui să aibă emoţii. După, i-ar mai rămâne să modifice forma de guvernământ în republică prezidenţială. Republica prezidenţială Dragnea. Sau, după modelul preşedintelui chinez Xi Jinping, înscăunat pe viaţă, regimul Li Dragning.

 

Citeşte şi: Drumul spre autocraţie

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.