Regimul Dragnea şi eliminarea domniei legii


Evocată şi anunţată, Ordonanţa de Urgenţă privitoare la repunerea în termen în cazul contestaţiilor în anulare marchează punctul culminant al ofensivei pe care regimul Dragnea o poartă împotriva statului de drept.

 

În ipoteza adoptării ei, efectele sunt imediate şi devastatoare. Pe termen scurt, ea poate avea ca efect salvarea lui Liviu Dragnea însuşi, prin anularea hotărârii sale de condamnare în dosarul Referendumului din 2012. Pe termen mediu şi lung, ea poate semnala lichidarea domniei legii în România şi instituirea autocraţiei întemeiate pe suveranitatea ilimitată a partidului- stat.

Ceea ce o asemenea Ordonanţă ar submina, fatal, ar fi nu doar separaţia şi echilibrul între puteri, ci şi securitatea actelor juridice. Un astfel de act normativ ar înlătura efectele sentinţelor definitive şi irevocabile, eliminând, de jure şi de facto, dreptul magistraţilor de a fi cei care aplică legea. Ordonanţa de Urgenţă ar însemna arogarea de către PSD a dreptului de a decide, unilateral, asupra dreptăţii în această ţară.

Regimul Dragnea ar stabili, graţie acestei Ordonanţe,un nou standard în materie de fărădelege juridică. Redeschiderea de întregi procese, instituirea retroactivităţii, nesocotirea autorităţii de lucru judecat, toate acestea sunt de natură să şubrezească, definitiv şi mortal, statul de drept. În acel moment, România ar înceta să mai aparţină, formal şi simbolic, Occidentului, spre a se alătura familiei autocraţiilor eurasiatice.

Regimul Dragnea nu face decât să utilizeze instrumentele pe care i le pune la dispoziţie un regim constituţional şi politic afectat de metastază. Ordonanţa de urgenţă devine unealta de care un om se serveşte spre a suspenda ideea însăşi de legalitate. Timp de aproape trei decenii, Ordonanţele de Urgenţă au fost utilizate, constant, spre a întări autoritatea puterii executive,reducând Parlamentul la o cameră de înregistrare. Situaţia de acum este efectul cumulat al erorilor şi abuzurilor de până acum.

Legiferarea prin OUG, de o asemenea manieră brutală, nu ar fi fost posibilă fără complicitatea a alte două instituţii, intrate în acest angrenaj pesedist. Avocatul Poporului este, sub mandatul lui Victor Ciorbea, o agenţie guvernnamentală USL: perspectiva de a ataca o asemenea Ordonanţă este una cu totul iluzorie. Cât despre Curtea Constituţională a domnului Dorneanu, strategia de politizare îşi dă măsura eficienţei sale. Iniţiativa ministrului Justiţiei este legitimată de o decizie a CCR.

În cei doi ani de guvernare de la alegerile parlamentare, statul român a fost luat ostatec de un partid-stat ce se confundă cu domnul Dragnea şi acoliţii săi. România este în cel mai de jos moment al existenţei sale democratice de după aderarea la Uniunea Europeană. În chiar clipa în care România este investită cu misiunea de a îndruma Uniunea Europeană, statul de drept este atacat şi lichidat. Arbitrarul este pe cale să devină, în România regimului Dragnea, unica lege.

 

Articol apărut şi pe MarginaliaEtc.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.