Pentru viitor: o minoritate autoselectată


Atacul la adresa “canonului” şi a marilor cărţi şi “marilor autori ai civilizaţiei occidentale”, dublat de revoluţia IT şi a reţelelor sociale vor avea efecte surprinzătoare.

 

În trecut, pe parcursul majorităţii istoriei umane, marea majoritate a populaţiei era analfabetă. Accesul la marea cultură a cărţilor şi tradiţiilor intelectuale era restrâns la probabil în jur de 5% (poate câteva procente în plus, în anumite contexte sociale şi istorice).

Ne îndreptăm spre un viitor în care lucrurile vor reveni într-un sens la normal, în ciuda alfabetizării generalizate, după anomalia indusă de reformă, contrareformă şi revoluţia tiparului care a creat iluzia că o cultură în acelaşi timp şi “înaltă”, şi “de mase” ar fi posibilă, dacă toată lumea ar fi alfabetizată şi îndrumată cultural “corect” întru internalizarea “marii culturi”.

Evoluţiile recente – atât cele tehnologice, cât şi cele ideologice din centrele intelectuale şi academice occidentale – indică un trend foarte interesant. Atacul la adresa “canonului” şi a marilor cărţi şi “marilor autori ai civilizaţiei occidentale”, dublat de revoluţia IT şi a reţelelor sociale vor avea efecte surprinzătoare în acest sens.

O minoritate autoselectată va avea (fie prin vocaţie, fie prin accident biografic) în continuare acces la marea tradiţie culturală în sensul de înţelegere şi asimilare intelectuală şi existenţială a canonului culturii înalte şi a standardelor de interpretare şi de gândire şi de ethos induse de aceasta. Restul populaţiei va fi însă definită de o formă de analfabetism funcţional în această privinţă. Captivi deplin ai audiovizualului, memeticului şi pictogramaticului, sufocaţi de propagandă, ideologie şi publicitate fără să mai fie conştienţi de condiţia lor, incapabili să se concentreze pentru a putea citi mai mult de două sau trei paragrafe fără să obosească sau să se plictisească, vor fi structuralmente incapabili să acceseze sau înţeleagă orice formă de literatură complexă, oricât de dotaţi sau bine intenţionaţi vor fi. Orice va ţine de registrul superior al filosofiei, romanului, nuvelei, istoriei, eseului ştiinţific etc. le va fi ininteligibil şi le va părea lipsit de interes existenţial.

Şi astfel vom avea din nou două clase, două tipuri umane: “oamenii cărţii” şi restul. O minoritate pe care necesarmente nu o putem închipui decât destul de restrânsă şi o majoritate… Dacă asta e bine sau rău, şi pentru cine e bine şi cine e rău, nu judec şi nu mă pronunţ.

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.