Curtea Miracolelor din presă: șantajiști, aserviți, profitori


Revine în atenția publică una dintre actrițele care mai joacă rolul de „jurnalistă” în periferia morală a mass-media, Floriana Jucan. Revista de „actualitate politică, economică, socială şi culturală din ţara noastră şi din lume” patronată de F.J. aduce în puturoasa Curte a Miracolelor de presă un damf de bordel politic și nerușinarea de a prezenta negrul ca alb, în schimbul unor arginți.

 

Revista se cheamă Q Magazine, cu apendicele emfatic „by Floriana Jucan“. Firma-editor s-a numit la înființare SC Doi și un sfert SRL, semn de IQ limitat al patroanei, companie rebotezată în 8 ianuarie 2007, SC Babilon Press SRL, nume norocos, din moment ce a reușit să facă hocus-pocus cu pierderile înregistrate anterior și să obțină contracte avantajoase din banii publici. Asta s-a întâmplat și acum, când diverse instituții aflate sub mâna PSD au făcut shopping generos din oferta de albume a Florianei, cum arată cu documente HotNews: „Ministerul Turismului și Primăria Sectorului 5, 50, respectiv 100 de bucăți, cu 470 de lei fiecare. De asemenea, RAR a luat 50 de albume, cu 450 de lei bucata.”

Pentru aceste avantaje, Q Magazine a prestat o ediție specială în noiembrie cu ode, ovații și aplauze prelungite pentru „premierul-minune” în „Țara muiștilor“, Viorica Vasilica Dăncilă. Pentru a face pe de-a-ntregul plăcerea finanțatorului, a așezat pe copertă o poză atent photoshopată în „mărime naturală” (sau „bust cu cizme”, cum se glumea pe seama ministrului Agriculturii, Zăroni, prostul Guvernului Petru Groza) și titlul Rezist, zeflemitor față de miile de contestatari din ultimii doi ani. Ditirambul, semnat cu pseudonimul Nora Noapte, este un exemplul perfect de cinism care parazitează mass-media din România, amestecând într-atât interese meschine, iresponsabilitate, fake news și coperți glossy, încât să debusoleze publicul și, pe termen lung, încrederea în presă să scadă spre zero.

În același număr, o scrisoare deschisă „by Floriana Jucan” îi este adresată doamnei Iohannis pentru a o mustra „cu empatie” pentru ținutele vestimentare inadecvate alese în vizitele oficiale. Chiar dacă e adevăr în observațiile critice, așezarea editorialului cu prima doamnă îmbrăcată „la limita între kitsch și stridență” în contrast cu impecabila, neconflictuala, imperturbabila, onesta, sănătoasa, competenta și, în fine, minunata Dăncilă, este un truc editorial ieftin care subliniază și slugărnicia, și cupiditatea. Cum bine observau jurnaliștii, una dintre poze o clonează pe sfioasa doamnă Viorica în postura dominatoare a lui Claire Underwood, din serialul House of Cards. Nu există subiect din ediția amintită care să nu se impregneze de linia politică revolută a celor de la putere: summit-ul de la Istanbul este zero, Merkel și Macron sunt ratații Europei, patriotismul stă musai sub semnul ortodoxiei etc. Pentru toate acestea, banii s-au cerut probabil înainte, fiindcă așa funcționează bordelul mediatic.

Floriana Jucan a picat pe mormanul gunoaielor din Curtea Miracolelor presei nu prin isprăvi jurnalistice, ci grație scandalului cu diplomatul elvețian Vettovaglia, căruia combinația i-a dăunat la carieră: a fost rechemat din poziția de ambasador și a primit înapoi numai jumătate din banii apartamentului cumpărat în București Florianei Jucan. Se întâmpla prin anii 2000. Mai departe, combinația cu interlopul Gigi Kent a ținut-o în atenția publică până la decesul acestuia. „Îngroparea” și „îmbălsămarea” au rămas specilitățile Florianei, care nu ezită să publice atacuri la adresa inamicilor lui Dragnea sau a puternicilor momentului și cântece de laudă celor care dau banul. Jurnaliștii cu memorie își amintesc cum îl descria Jucan pe Iulian Vlad, ridicându-l în slăvi la deces: „personaj solar, un personaj care avea o lumină a lui, un om deasupra timpului său, de o bunătate și o generozitate incredibile, un făcător de istorie”. Citatul apare pe National.ro în 2017, care trage și concluziile: „Există oameni pe lumea aceasta născuți a fi slugi perfecte. Lingăi destoinici care își exercită menirea în noaptea minții, de cele mai multe ori fără să le-o ceară cineva… Totuși, ieșirea doamnei are și o latură bună: acum știe tot poporul de unde are ea bani să țină revista glossy Q Magazine pe tarabe pe vremurile astea”.

 

Articol publicat şi în Revista 22.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. Cititor spune:

    Bravo ei!! Pe cat de multa admirație am citindu-i editorialele, pe atat de mult dispret nutresc fata de voi, cei ce dețineți „adevărul absolut”!! La voi, e inutilă și expresia: „Sa va fie rusine!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.