O sută de poezii, o sută de fețe ale singurătății, în cel mai nou volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu


Nu striga niciodată ajutor, al optulea volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu, publicat la Humanitas, va ajunge în librării din 15 septembrie.

 

Se poate spune că acest volum, care include o sută de poeme, „o sută de fețe ale singurătății”, este diferit de toată poezia precedentă a lui Mircea Cărtărescu. Scris la 30 de ani după penultimul volum, timp în care nu a mai scris niciun vers, volumul Nu striga niciodată ajutor reprezintă o întoarcere la simplitatea și generalitatea poeziei genuine, imediate și emoționale, dezbrăcate de sofisticarea intelectuală și culturală din vechea sa poezie.

Primele mele poeme după o mică pauză de 30 de ani. Ce-am făcut în toată vremea asta? Am tânjit după poezie”, spune Mircea Cărtărescu.

Cititorul care va parcurge cele o sută de poeme scurte, uneori de doar câteva rânduri, va recunoaște în ele propriile sale trăiri, răul și durerea, depresia și melancolia, sâmburele amar al condiției omenești”, transmite editorul. Marea temă a cărții este singurătatea esențială, ireductibilă, a fiecărui om, oricât de mult îi despart distanțele în timp și spațiu, ca și diferențele cultural, așa încât Nu striga niciodată ajutor e una dintre rarele cărți care pot fi înțelese deopotrivă de cititorul avizat și de cel mai puțin deprins cu poezia.

Primele exemplare din noua carte a lui Mircea Cărtărescu, Nu striga niciodată ajutor, sunt deja disponibile la precomandă cu autograful autorului pe site-ul Libhumanitas.ro, cu livrare din 15 septembrie.

Cartea va fi prezentată publicului marți, 22 septembrie, de la ora 19.30, într-un dialog-eveniment cu Mircea Cărtărescu și Mirela Nagâț, difuzat #Live #Online pe pagina de Facebook Humanitas și ulterior pe canalul Youtube Humanitas.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.