Narine Abgarian, în România

Narine Abgarian. Sursă foto: www.pravmir.ru

Narine Abgarian, autoarea bestsellerelor Din cer au căzut trei mere și Simon, va veni în România la invitația Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara și a Editurii Humanitas Fiction.

 

Duminică, 27 octombrie, ora 11.30, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38) va fi gazda întâlnirii cu Narine Abgarian și Ioana Pârvulescu despre literatura pentru copii, pornind de la minunta carte pentru cei mici Bunicul de ciocolată, cu ilustrații de Marina Puzirenko, apărută la Humanitas Junior, în traducerea Elenei Drăgușin-Richard. Dialogul celor două scriitoare va fi urmat de un moment de lectură susținut de actorul Marcel Cobzariu. La finalul evenimentului, copiii se vor bucura de surprizele pregătite de ChocoLand. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Cartea pentru copii Bunicul de ciocolată este o poveste cu parfum de Crăciun, plină de veselie și de ghidușii. Viața liniștită din pitorescul orășel norvegian Bergen e dată peste cap de vizita neașteptată a bunicului de ciocolată. De ce de ciocolată?, vor să știe nepoții lui, Martin și a Matilda. Pentru că simpaticul bătrânel iubește dulciurile mai mult decât orice pe lume, are buzunarele pline de bomboane și se simte ca acasă în cofetării.

Marți, 29 octombrie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Narine Abgarian își va lansa volumul Viața e mai dreaptă decât moartea, cu ilustrații de Sona Abgarian, apărut în colecția „Raftul Denisei“, în traducerea Luanei Schidu. La eveniment, alături de autoare, vor participa scriitoarele Ioana Pârvulescu, Sabina Fati și Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

„«Cine poate ști care e unitatea de măsură pentru suferinţă?» În Viaţa e mai dreaptă decât moartea, toată lumea își primește porţia de suferinţă. Berdul natal, atât de pitoresc în celelalte romane de Narine Abgarian, devine un loc din care se ridică spre cer un mare strigăt de jale: durerea celor care rămân. O carte care se opune singură, cu vorbele ei simple și frazele ei necăutate, ororilor tuturor războaielor. Mărunte povești care, împreună, alcătuiesc un mare roman al nedreptăţii istoriei. Este o carte care sângerează aproape la fiecare frază și totuși, ici-colo, rămân câteva crâmpeie de gingășie intacte. Pentru că scopul ei declarat este «să refacă îmbrăţișările rupte». Prin volumul Viaţa e mai dreaptă decât moartea, literatura contemporană s-a îmbogăţit cu o voce atât de puternică, încât ar trebui să se audă în toată lumea”, spune Ioana Pârvulescu.

Narine Abgarian va participa şi la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, care va avea loc în perioada 23-25 octombrie. În 25 octombrie, de la ora 18, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui o întâlnire cu scriitorii Narine Abgarian, Cristian Fulaș şi A. G. Romila, moderată de criticul literar Carmen Mușat.

Narine Abgarian s-a născut în 1971 la Berd, în Armenia, într-o familie de intelectuali, bunicul patern fiind supraviețuitor al genocidului armean. A absolvit Universitatea Lingvistică de Stat “V. Briusov” din Erevan, din 1993 mutându-se la Moscova. S-a remarcat cu un blog pe care l-a ținut mai mulți ani. Textele sale despre o fetiță numită Maniunia au suscitat un mare interes, iar în 2010 a publicat prima carte pentru copii dedicată acestui personaj, pentru care, în 2011, i s-a decernat Premiul Național Rukopis Goda (Manuscrisul Anului). Au urmat Maniunia scrie un roman fantastic (2011) și Maniunia, aniversarea lui Ba și alte peripeții (2012). Pornind de la trilogia ei, s-a realizat un serial TV de zece episoade. Culegerea de povestiri Semion Andreici. Letopiseț în mâzgălituri (2012) a fost desemnată cea mai bună carte pentru copii a deceniului în Rusia și i s-a decernat premiul Baby-Nos, în 2013. Romanele și volumele sale de povestiri au impus-o drept una dintre cele mai importante voci ale literaturii ruse actuale; dintre acestea amintim: Imigranta (2011), Oameni care sunt mereu cu mine (2014), roman nominalizat la Premiul Bolșaia Kniga, Zulali (2016), ecranizare în 2021, Oameni din curtea noastră (2016), Viața e mai dreaptă decât moartea (2018; Humanitas Fiction, 2024). A cunoscut succesul internațional odată cu traducerea în peste 20 de limbi a bestsellerului Din cer au căzut trei mere (2015; Humanitas Fiction, 2021), distins, în 2016, cu Premiul Iasnaia Poliana. În 2020 a publicat Simon (Humanitas Fiction, 2023), roman câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor, devenit, de asemenea, bestseller, iar în 2022, volumul de povestiri Tăcerea culorii. În 2015, lui Narine Abgarian i s-a acordat Premiul Literar Aleksandr Grin pentru contribuția excepțională la dezvoltarea literaturii naționale, iar în 2020 The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. În 2022 s-a mutat din Rusia în Armenia natală, iar în prezent trăiește în Germania.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.