Alumni ai UVT, Ioan T. Morar și Cristian Pătrășconiu, premiaţi de Uniunea Scriitorilor din România

Foto: Facebook / Uniunea Scriitorilor din România

Printre laureații Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2020 se numără doi alumni ai Universității de Vest din Timișoara. Este vorba despre Ioan T. Morar și Cristian Pătrășconiu.

 

Lui Ioan T. Morar, absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii de Vest  din Timişoara, secţia Română-Franceză, i-a fost decernat Premiul special pentru volumul Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă, apărut la Editura Polirom. Laudatio pentru acest premiu a fost susținut de Mircea Mihăieș, profesor emerit al Universității de Vest din Timișoara.

Ioan T. Morar. Foto. Arhivă personală

Premiul pentru Cea mai bună carte, acordat de către Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare, i-a revenit lui Cristian Pătrășconiu pentru patru volume apărute în primăvara anului 2020 la Editura Universității de Vest din Timișoara: De taină, Comunismul de apoi, Marea Unire. Prima sută și Treizeci, anii de după. Laudatio pentru acest premiu a fost susținut de Daniel Cristea-Enache. Cele patru volume premiate ale lui Cristian Pătrășconiu au fost bine primite de critica de specialitate, bucurându-se de apreciere în multe dintre revistele culturale din țară.

Cristian Pătrăşconiu este licențiat în Ştiințe politice al Facultății de Filosofie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. De asemenea, a fost cursant al unui masterat de Literatură comparată și intertextualitate la aceeași universitate, cursant și bursier al Colegiului „A Treia Europă” din Timișoara. În anul 2017 a mai publicat un volum, Întrebări puse La Punkt, tot la Editura Universității de Vest din Timișoara.

Cristian Pătrăşconiu. Foto: Humanitas

Rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea i-a felicitat pe cei doi laureați ai premiilor USR din acest an. „Personalități culturale remarcate în mod distinct în cultura timișoreană, alumni ai Universității de Vest din Timișoara, laureații din acest an ai Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România sunt adevărați ambasadori culturali ai comunițății noastre în lume, reprezentanți străluciți și prețuiți ai literelor timișorene.”

Juriul care a acordat premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2020, decernate luna aceasta, a fost format din Răzvan Voncu – preşedinte, Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici şi Vasile Spiridon.

 

Citiţi şi: 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. Vali Damian spune:

    Bravo, pentru cei doi laureati !! Timisoara are mari valori…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.