Getta Neumann, pe urmele Timișoarei evreiești

Sinagoga din cartierul Fabric, Timişoara. Foto: Spotlight Heritage

În volumul Pe urmele Timișoarei evreiești (Humanitas, 2023), Getta Neumann, fiica fostului prim-rabin Ernest Neumann, face o incursiune în istoria, viața socială și culturală, dar și în tradițiile religioase ale evreilor din Timișoara, arătând cum acestea, toate, și-au pus amprenta asupra identității orașului.

 

Getta Neumann, „Pe urmele Timișoarei evreiești. Mai mult decât un ghid”, Humanitas, 2023, 274 pagini

Cartea urmăreşte să scoată la iveală mărturii în piatră şi să-i evoce pe cei care le-au insuflat viață. Volumul pune în evidență diferite aspecte ale Timişoarei evreieşti. Clădirile şi siturile legate în mod direct de iudaism – sinagogile, sediul Comunității Evreieşti, cimitirul şi fostul Liceu Israelit – sunt subiectul unor capitole aparte. De-a lungul traseelor propuse, care plimbă cititorul prin cartierele Cetate, Fabric, Iosefin şi Elisabetin, apare şi Timişoara evreiască „invizibilă”, care nu are o menire iudaică şi nici pecetea identității evreieşti, dar a fost creată de oameni cu rădăcini în religia şi cultura evreiască, cu conştiința apartenenței la comunitatea evreiască şi definiți ca atare de mediul din jur.

Călătoare prin lumea de altădată și de azi a comunității căreia îi aparține prin naștere și afiliere spirituală, dar și printr-o simpatie spontană, Getta Neumann imprimă cărții un ritm care te captează: te lași purtat de la un cartier la altul sau de la o notă de subsol la un portret, de la o adresă la un nume de arhitect sau constructor, de la o imagine a unei clădiri la cei care au locuit-o, de la o fațadă la un interior, de la istorie la o poveste de viață, de la o descriere la un tablou mai amplu, narativ și evaluativ. Dincolo de informație se încheagă o atmosferă care este deopotrivă a Timișoarei și a lumii evreiești cu numeroasele ei enclave și deschideri”, spune antrologul Smaranda Vultur.

Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timișoara, spune că această carte este fundamentală pentru Timișoara și pentru evreimea din aceste locuri: „Getta Neumann, fiica prim-rabinului dr. Ernest Neumann, a realizat o lucrare care va dăinui – aducând informații clare, succinte și pline de acuratețe din viața unei mari comunități, prin urmele tangibile lăsate în această urbe”.

Arhitectul Mihai Opriş consideră acest volum ca fiind cu adevărat „mai mult decât un ghid”, o reală enciclopedie care evocă istoria unei comunități impresionante nu prin număr, „evreii nu au fost decât o «mică» minoritate, ci prin realizările membrilor ei în toate domeniile, de la economie la creația artistică”. Arhitectul subliniază că remarcă precizia și eleganța cu care Getta Neumann operează în analizele arhitecturale.

Getta Neumann. Foto: Anca Silvia Buzatu

Getta Neumann s-a născut la Timișoara, fiind fiica lui Edit și a lui Ernest Neumann, fost prim-rabin. A absolvit Facultatea de Filologie, Secția engleză-română, la Universitatea de Vest din Timiâșoara, și Secția franceză la RWTH Aachen. În prezent locuiește în Elveția, la Geneva. A publicat volumul de interviuri Destine evreiești la Timișoara: Portretul comunității din perioada interbelică până azi, Hasefer, București, 2014, și articole legate de istoria și cultura evreilor. Redactează o publicație online (bjt2006.org) cu mărturii, memorii, lucrări literare și documentare legate de viața evreilor timișoreni. A contribuit la crearea Muzeului Virtual al Evreilor din Timișoara și a platformei online Poveștile sinagogilor.

 

Sugestii de lectură: 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.