Liviu Pleșoianu, noua stea roșie

Pare că se pregătește un nou partid sau o mișcare de stânga, stânga naționalistă, suveranistă, având susținerea Rusiei. Liviu Pleșoianu se anunță o speranță, un fel de nouă stea roșie în constelația Kremlinului.

 

Cu la fel de mare atenție – poate, chiar mai mare decât cea națională – a urmărit Rusia ce se întâmplă la congresul PSD, din 29 iunie, cu viitorul actualului partid de guvernământ. Pentru că în cursă s-a aflat și un politician aflat de o vreme în grațiile Kremlinului, via platforma de  propagandă rusă Sputnik, chiar cultivat s-ar spune, după numărul de articole elogioase care i-au fost acordate în ultimii doi ani – peste 280, la o simplă căutare în pagină. Un politician care s-a remarcat în ultimii doi ani printr-un discurs ultranaționalist, suveranist, care, din 2017, a cerut în mod repetat expulzarea ambasadorului SUA în România, ES Hans Klemm, pentru, chipurile, “ingerințe în treburile interne ale României” și, tot în 2017, ca reprezentant al PSD în Delegația Parlamentului României a pledat, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pentru o înțelegere și o apropiere față de Rusia. Un politician, deci, pe gustul puterii de la Kremlin.

Analizând ce scrie propaganda rusă, după congresul de sâmbătă, PSD, cu Viorica Dăncilă la cârmă, pare, surprinzător, dacă nu să iasă din grațiile vecinului de la est, cel puțin să fie privot cu scepticism. Asta, deși e partidul pe care, ca vioară întâi în USL, Kremlinul se bazase, în 2012, să schimbe, prin lovitură de stat, regimul pro-atlantist, pro-occidental de la București, căruia îi pusese la dispoziție un canal de propagandă, și anume Vocea Rusiei, la care colaborau intens politicieni ai Puterii cu articole anti-americane și anti-europene, a cărui secțiune în limba română a fost deschisă în vara lui 2012 și închisă exact la câteva zile după ce Victor Ponta pierduse cursa pentru prezidențiale, în decembrie 2014. De ce, acum, atitudinea asta a propagandei ruse? Pentru că Viorica Dăncilă nu susține, cel puțin nu public, discursul suveranist și s-a delimitat oficial de lupta cu „statul paralel”, aflată de doi ani pe agenda PSD şi ALDE – un discurs care venea mănușă Kremlinului – anunţând, imediat după încarcerarea lui Liviu Dragnea, virarea liniei partidului spre alte teme: „Pentru mine obiectivul principal acum este ce vom face de acum încolo şi cum putem să acţionăm pe perioada următoare, fără ca să avem în prim-plan justiţia”. Nu e clar dacă dna Dăncilă o face din convingere sau răspunzând unor imperative ale Socialiştilor de la Bruxelles, cu care a reluat legătura, după încarcerarea lui Liviu Dragnea care, în ultima vreme, a mers pe retorica suveranismului şi a populismului eurosceptic, îndepărtându-se de discursul pro-european, ceea ce a determinat şi o delimitare a Socialiştilor europeni de PSD şi o izolare a acestuia.

Propaganda rusă dorea însă ca PSD să fi ajuns pe mâna lui Liviu Pleșoianu – aspirant și el la șefia partidului și, mai mult, la ocuparea Cotroceniului –, numindu-l „unul dintre cei mai curați și idealiști politicieni” și lăudându-i atitudinea „verticală” față de „Înalta Poartă de la Bruxelles” și față de Washington.

Rusia pare să aibă un plan B pentru „patrioții” din România, care să fie reprezentați de „Pleșoianu, Codrin, și alții cu gândire independentă” care „nu au loc în structura de putere a unui partid ca PSD, ci numai într-un partid național, alături de patrioți ca Dan Chitic, Aurelian Pavelescu, Ingrid Mocanu, Ilie Șerbănescu (nume promovate intens de Antena 3, care l-a propulsat și pe Liviu Pleșoianu, la rândul său apreciată și intens citată Sputnik, în peste 600 de articole, la momentul scrierii acestui text – n.r.)”. Ce se vrea mai exact? O mișcare națională, suveranistă: „După epurarea care va urma (în PSD – n.r.), va veni momentul unic: mulți oameni pregătiți, patrioți, cu notorietate și posibilități vor trebui recuperați într-o mișcare națională!” Cuvântul „recuperați” vorbește de la sine nu numai despre un plan clar, ci și despre un ajutor pregătit să fie acordat pentru punerea în aplicare a acestuia. Imediată sau pe termen mai lung.

Candidatura lui Liviu Pleșoianu la șefia PSD a fost un test pentru activul partid, pentru a vedea dacă partidul poate fi plasat oficial pe o linie suveranistă, populist eurosceptică. Momentan, iată, cota acestuia nu e foarte mare, s-a clasat în opțiunea celor prezenți pe locul doi, după Viorica Dăncilă, dar cu numai 715 voturi, obținând adică niciun sfert din numărul total al voturilor. Ceea ce ar putea să-i împiedice intrarea în cursa pentru prezidențiale din partea social-democraților. Nu însă și pe cont propriu, așa cum dă de înțeles că va face, ceea ce ar putea duce chiar la desprinderea unei aripi din PSD și afilierea ei la mișcarea naționalistă, suveranistă visată de Kremlin. Prin această candidatură la Președinție a lui Liviu Pleșoianu – dacă va exista – Rusia va testa electoratul, pentru a vedea dacă e justificată, pragmatică o investiție imediată sau pe termen mai lung într-o astfel de mișcare.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

4 Responses

 1. VALI spune:

  Da, avea dreptate Pastorel: Cite stele sunt pe cer/ Toate pin’ la urma pier/ Numai pe uzina noastra/ Sade una ca o proasta….. Era Steaua Rosie…..Foarte bun articolul, bravo!

 2. GB spune:

  S-au cacat pe ei toti gibonii retarzi hastagisti pentru ca nu au niciun contracandidat pentru LP. Si au inceput cu aberatiile in incercarea de a mai prosti niste idioti

 3. Gore Banditu' spune:

  Ca de obicei, baţi câmpii, Melania, pe bune…ai obsesia ruşilor ceva de speriat…

 4. Mihai spune:

  Puterea a cincea cu reflectorul pe coloana a cincea. Foarte bun articolul si de mare importanta subiectul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.