Kathleen Kavalec: “Securitatea cibernetică, crucială pentru ca procesele democratice să rămână libere”
În discursul susţinut la conferinţa internaţională Bucharest Cybersecurity 2024, organizată de Direcția Națională de Securitate Cibernetică, ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat că securitatea cibernetică a evoluat dincolo de o preocupare de nișă și reprezintă acum un pilon fundamental pentru securitatea internațională şi că “forța unei democrații depinde de integritatea sistemelor care o susțin, iar în acest sens, securitatea cibernetică este prima linie de apărare”. Redăm mai jos discursul diplomatului american susţinut la acest eveniment.
“România și Statele Unite joacă un rol esențial ca parteneri în securitatea cibernetică. Acest rol este esențial nu doar pentru propria noastră securitate națională, ci și pentru integritatea valorilor democratice pe care le prețuim împreună.
Pe măsură ce tehnologia avansează, la fel se întâmplă și cu provocările cu care ne confruntăm. Securitatea cibernetică a evoluat dincolo de o preocupare de nișă și reprezintă acum un pilon fundamental pentru securitatea internațională. În fiecare zi, în întreaga lume, ne confruntăm cu amenințări care traversează continente și frontiere, afectând sectoare critice precum energia, transporturile și sănătatea. Această interconectivitate înseamnă că o breșă într-o regiune poate avea un efect de undă, cu vulnerabilități exploatate la mii de kilometri distanță.
Parteneriatul strategic dintre SUA și România, în special în domeniul securității digitale, reprezintă o linie critică de apărare împotriva acestor amenințări cibernetice. Parteneriatul nostru se bazează pe un angajament față de «solidaritatea digital», un principiu care subliniază sprijinul reciproc și cooperarea pentru a asigura un viitor digital rezilient.
Provin din California, locul de origine al multor inovații în domeniul securității cibernetice și al tehnologiei, si acolo am văzut cum colaborarea între parteneri susţine progresul, menținând lumea noastră interconectată mai sigură. Huburile tehnologice din California au creat soluții inovatoare pentru provocările globale de securitate cibernetică – soluții de care beneficiază nu doar Statele Unite, ci întreaga lume democratică.
România, de asemenea, este un lider în acest efort, cu companii precum Bitdefender și UiPath oferind expertiză de clasă mondială în securitatea cibernetică și automatizare. Statele Unite apreciază leadership-ul regional în crestere al României în domeniul securității cibernetice. Acest lucru include găzduirea Centrului European de Competențe în Securitate Cibernetică și co-organizarea Conferinței NATO privind Angajamentul pentru Apărare Cibernetică din 2024 împreună cu Țările de Jos. Aceste eforturi subliniază angajamentul României față de principiul solidarității digitale: împreună, contribuțiile noastre reflectă o alianță puternică, o alianţă care ne întărește apărarea și protejează libertățile pe care le prețuim.
Este crucial, totuși, să abordăm securitatea cibernetică la fiecare nivel al infrastructurii digitale, de la hardware la software. O rețea «curată» este esențială. Chiar și cele mai vigilente practici de igienă cibernetică sunt ineficiente dacă rețelele noastre găzduiesc tehnologii mai puțin de încredere, care pot fi exploatate. De aceea, angajamentul nostru față de telecomunicații sigure, cu furnizori de încredere și sisteme fiabile, care să respecte drepturile, este primordial. Asigurarea componentelor critice, de la aplicațiile software la hardware-ul de telecomunicații, care să nu includă tehnologie controlată de entități autoritare, este un aspect ce nu se negociază.
În construirea unui viitor digital sigur, etica și drepturile omului nu pot rămâne pe plan secundar. Strategiile digitale din Parteneriatul nostru cu România subliniază utilizarea tehnologiei care respectă drepturile, astfel încât securitatea cibernetică să nu fie în detrimentul libertăților personale. Prea des, regimurile autoritare folosesc tacticile cibernetice pentru supraveghere, manipulare și control, amenințând libertățile de exprimare, intimitate și asociere. Suntem aici pentru a contracara aceste narațiuni promovând un mediu digital care împuternicește indivizii și promovează guvernarea transparentă și responsabilă. Împreună, construim rețele sigure, nu doar pentru a ne proteja națiunile, ci și pentru a susține idealurile democratice fundamentale de libertate personală și demnitate umană pe care le susțin societățile noastre.
În ultimii ani, am fost martorii unor atacuri cibernetice menite să influențeze alegerile, să submineze încrederea publică și să răspândească dezinformarea. Un exemplu foarte recent a fost detectat în Republica Moldova, unde experții au identificat activități cibernetice ruseşti rău intenționate, pe scară largă, în timpul alegerilor recente.
Statele Unite recunosc anvergura investițiilor României în Moldova și, de asemenea, am luat măsuri pentru a ajuta la securizarea rețelelor Moldovei împotriva interferențelor. Securitatea cibernetică este crucială pentru a asigura că procesele democratice rămân libere, corecte și transparente. Forța unei democrații depinde de integritatea sistemelor care o susțin, iar în acest sens, securitatea cibernetică este prima linie de apărare.
Discuțiile de astăzi ne vor permite să ne aprofundăm angajamentul comun față de un peisaj digital sigur și rezilient. Prin inițiative precum această conferință, putem continua să construim pe forța parteneriatelor noastre, să ne adaptăm la noi provocări și să găsim noi soluții. Munca noastră în securizarea spațiului cibernetic va fi întotdeauna în evoluție, necesitând vigilență și cooperare. Astăzi, să reafirmăm parteneriatul nostru și dedicarea noastră pentru un viitor care nu este doar sigur, ci reflectă valorile pe care le împărtășim.”
Bucharest Cybersecurity Conference 2024, organizată în perioada 29 – 31 octombrie, reunește experți de renume, lideri din industrie și reprezentanți guvernamentali din întreaga Europă și nu numai, având ca scop abordarea provocărilor emergente din sfera securității cibernetice, politicilor publice și protecției infrastructurilor critice.
- Recomandare de lectură: Kathleen Kavalec: „România nu are un prieten mai bun decât SUA”
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News