Gabriela Firea-Pandele e consecventă cu Diaspora

Ce am avut în aceste ultime zile (chiar săptămâni) dinspre PSD în legătură cu momentul care se anunță major din 10 august nu e o surpriză. E, cum ar spune Călin Popescu Tăriceanu, un socialist sub o foarte subțire acoperire, #decâtconsecvență.

  

Nu este un accident neobișnuit ieșirea în decor a liderului PSD, totodată și primar general al Capitalei, vis-a-vis de mitingul celor din Diaspora programat să aibă loc în 10 august.

Refuzul și dezaprobarea – ca să nu spun dezgustul – față de aceste proteste publice anunțate pe care le-a etalat în aceste ultime zile dna Gabriela Firea-Pandele au rădăcini puternice în istoria noastră recentă. În plus, într-un moment anume și în legătură cu o tematică similară, dna Firea-Pandele este, din nou, personaj principal. Negativ, să mă scuze admiratorii domniei sale. Iată, spre buna întreținere a memoriei noastre:

1. Dna Firea, și în calitate de primar general al Capitalei, dar mai ales ca lider important al celui mai toxic partid politic al momentului din România, s-a arătat foarte îngrijorată de mitingul Diasporei din 10 august. Nu aceeași atitudine a avut-o față de mitingul – care a avut loc în ziua finalei de la Roland Garos câștigat de Simona Halep – organizat de partidul său, un miting în multe privințe cu adevărat problematic.

2. În 2014, în ziua turului al doilea al prezidențialelor, pe când era purtătoarea de cuvânt a Partidului Social Democrat, dna Firea a avut o atitudine mizerabilă față de votanții din Diaspora. Deși era evident – imaginile de la televiziunile nearondate PSD subliniau faptele în acest sens, iar rețele sociale explodaseră de indignare pe această temă –, Gabriela Firea-Pandele nega evidențele și susținea, senină, că în secțiile de votare din străinătate nu vine mai nimeni să voteze și că votul de acolo e, de fapt, impecabil organizat. Pentru detalii, aici.

3. În 2010, la prezidențiale, diferența la scorul final al turului al doilea în înfruntarea dintre Băsescu și Geoană au făcut-o voturile din Diaspora.

PSD, așadar, iar dna Firea în mod aparte, întrețin o relație tensionată – cred că și ușor psihanalizabilă – cu Diaspora. Se tem de oamenii de acolo, de majoritatea dintre ei; pe foarte mulți, de altfel, i-au gonit din țară efectiv prin politicile pe care le dirijează, prin încurajarea hoției și a lichelismului. În plus, în momente-cheie din ultimul deceniu, Diaspora a fost, cum s-ar spune „glonțul de argint” al celor care se opun social-democraților născuți direct din PCR.

Prin urmare, ce am avut în aceste ultime zile (chiar săptămâni) dinspre PSD în legătură cu momentul care se anunță major din 10 august nu e o surpriză. E, cum ar spune dl Tăriceanu, un socialist sub o foarte subțire acoperire, #decâtconsecvență.

 

P.S. – Cei care, partinic-politic, se opun social-democraților (adesea part-time, când nu sunt foarte preocupați să „șăruiască” beneficiile Puterii cu adversarii lor, mai ales în teritoriu) au fost salvați, în câteva momente-cheie de românii din Diaspora. Fără votul, mesajele și speranța care ne-au venit de acolo în câteva rânduri, România ar fi arătat altfel – și mai rău decât este astăzi. Cu toate acestea, deși au promis că se vor lupta pentru ca Diaspora să aibă o altă condiție – inclusiv în materie electorală –, nu au făcut nimic. Dar nimic esențial.

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.