După Paris, Londra, Berlin sau New York, „Noaptea Filosofiei”, organizată la Timişoara

Institutul Francez din Timișoara organizează, în 25 iunie, o noapte de reflecție după această perioadă dezechilibrantă prin care am trecut cu toții. Noaptea Filosofiei – un eveniment de amploare internațională, care a cunoscut un enorm succes la Paris, Londra, Berlin sau New York – ajunge astfel pentru prima oară și în România, în viitoarea Capitală Europeană a Culturii 2023.

 

Inițiativa îi aparține noii directoare a Institutului Francez din Timișoara, Tilla Rudel, care a organizat anterior cinci ediții ale evenimentului la Tel Aviv. „Scopul este de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea”, spune ea.

De aceea, întregul eveniment este gândit ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv, care pornește de la Institutul Francez spre alte trei locații din oraș: Faber, La Două Bufnițe și Facultatea de Arte, unde, cu participarea unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Belgia și Germania, se vor desfășura dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri.

Curatorii evenimentului  sunt Joseph Cohen, Raphael Zagury-Orly și Cornel-Florin Moraru. Joseph Cohen filosof francez, profesor la University College Dublin, Irlanda. Raphael Zagury-Orly este filosof francez, profesor de filosofie la Institut Catholique de Paris, director de programe la Collège International de Philosophie, din Paris, și cercetător asociat la Centrul de Cercetare despre Arte și Limbaj Paris. Cornel-Florin Moraru este lector la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă filosofia artei, estetică, istoria filosofiei și etică academică, fiind directorul departamentului „Teorie, Cercetare”; acesta este realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic românesc: „Izvoare de filosofie”, difuzată de Radio România Cultural.

Printre cei peste 30 de invitați selectați de cei trei curatori se numără: Monique Canto-Sperber, Jean-Luc Marion, Barbara Cassin, Alain Fleischer, Gisèle Sapiro, Edwige Chirouter, Nicolas de Warren, Manon Garcia, Emanuele Coccia, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Jochen Hörisch, Ciprian Mihali, Cristian Iftode, Doru Căstăian, Florin Lobonț, Claudiu Mesaroș, Oana Camelia Șerban şi Ruxandra Demetrescu.

Această primă Noapte a Filosofiei la Timișoara marchează o veritabilă dorință de a gândi complexitatea actualității noastre la timpul prezent și puși în fața unor crize. Iar acest lucru nu se întâmplă doar din dorința de a filosofa, ci pur și simplu pentru a propune piste de reflecție diferite, traiectorii neașteptate ale gândirii pentru epoca și viitorul nostru. Astfel, împreună cu invitații noștri, numeroși filosofi, oameni de știință, artiști, teoreticieni, politologi sau sociologi de notorietate internațională, vom aborda teme arzătoare care nu au nevoie decât să fie privite dintr-o altă perspectivă, cu alte metode teoretice și practice” declară Joseph Cohen și Raphaël Zagury-Orly.

Cornel-Florin Moraru afirmă că prin prelegerile și dezbaterile ce vor avea loc organizatorii şi-au propus să pună în lumină atât rolul practic al filosofiei în viața fiecăruia dintre noi, cât și modul în care, prin ea, poate fi construită o societate mai echilibrată și pregătit un viitor pentru care, din punct de vedere biologic, nu suntem pregătițim „un viitor în care inteligența artificială se împletește cu inteligența naturală și noile tehnologii vor schimba radical modul în care trăim și ne raportăm la viață”.

Tematicile abordate în cadrul evenimentului sunt diverse, mergând de la artă la ecologie, de la etică la politică și religie, atingând problemele acute ale societății de azi, precum: raportul cu mediul nostru natural și societal, etica inteligenței artificiale, consimțământ, etică și sex, libertatea de exprimare în epoca „fake news-urilor”, a conspiraționismului și a populismul, rolul artei în societățile noastre, filosofia modei, statutul religiei în diferitele organizații politice ori relația cu istoria noastră comună, cu trecutul nostru european și cu viitorul nostru în lume.

În cadrul evenimentului vor avea loc şi ateliere de filosofie care le sunt special dedicate copiilor și adolescenților.

O serie de evenimente speciale completează programul Nopții Filosofiei la Timișoara: o conferință performativă despre DJ-ing cu unul dintre cei mai apreciați DJ din România, un spectacol de dans, o proiecție de film inedită și multe altele pe care Institutului Francez din Timișoara le va anunța în curând pe site și pe pagina de Facebook.

Organizatorul evenimentului este Institutul Francez din România la Timișoara, având ca parteneri culturali asociaţie Timișoara 2023, Primăria Timișoara, librăria La Două Bufnițe, Facultatea de Arte și Design, Faber.community şi Centrul Cultural German din Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.