Directorii Teatrului și Operei din Timișoara, decorați de ministrul Culturii, Raluca Turcan

Foto: Adrian Pîclișan

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, și directorul Operei Naționale de Stat din Timișoara, Cristian Rudic, au primit din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, distincție conferită de Președintele României, Klaus Iohannis. Ceremonia a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.

 

Ada Hausvater a primit acest titlu, în calitate de regizor și manager de teatru, de Ziua Națională a Culturii, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”.

„Performanța culturală pe care doamna Ada Hausvater a realizat-o în Timișoara răsună până la București și în multe alte locuri din țară. A adus publicul în sălile de spectacol, a atras profesioniști ai teatrului de mare valoare și a creat o echipă artistică și tehnică remarcabilă. A construit acestui teatru o identitate puternică, modernă, europeană și a impus acestă instituție de cultură prin spectacole apreciate în țară și în străinătate”, a declarat, la ceremonie, ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Foto: Adrian Pîclișan

Ce se întâmplă la Teatrul Național din Timișoara din 2005 până în prezent reprezintă mai mult decât o suită de mandate de management – parcursul Teatrului Național din acești 18 ani reprezintă fenomenul de succes al leadership-ului în teatru, este rezultatul unui leadership activ și creativ care construiește o echipă la rândul ei creativă, dornică să își asume o viziune și o direcție comună de evoluție, un leadership care pune accentul pe oameni, pe competențe și pe entuziasm, așadar, un fenomen. Acest mod de a lucra împreună pentru un scop comun, în consonanță cu un set de principii, a devenit o reală sursă de inspirație și, în timp, a polarizat un important segment al societății. Mulțumesc Președintelui României pentru înalta distincție pe care mi-a conferit-o și mulțumesc ministrului Culturii pentru înaintarea acestei propuneri  de recunoaștere a unei cariere începute foarte devreme, o carieră pusă în slujba teatrului al cărui parcurs îl construiesc de 18 ani și, totodată, în slujba direcțiilor formatoare ale societății: imaginație, umanitate, deschidere, entuziasm, echipă. Mulțumesc colegilor mei, care cred în principiile mele, sunt alături de mine și merg în pas cu mine. Mulțumesc publicului și colaboratorilor mei. Această recunoaștere a profesionalismului și a valorii muncii mele ca artist – ca regizor, ca director general și ca cetățean, alături de titlurile primite la nivel european și național, dovedește importanța și justețea opțiunilor noastre de a persevera pe acest drum complex al managementului creativ și al construcției sociale prin cultură”, declara Ada Hausvater.

Baritonul Cristian Rudic, managerul Operei Naționale Române din Timișoara, i-a fost  conferit, de asemenea, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în plasarea Operei Naționale Române în prim-planul culturii europene şi pentru dezvoltarea prin arta lirică a spiritului civic și democratic în Timișoara.

Foto: Adrian Pîclișan

Cariera muzicală a domniei sale s-a dezvoltat firesc în cea de manager cultural al Operei timișorene, aducând acestei instituții de cultură numeroase colaborări internaționale, cu orchestre din Austria, Spania sau Japonia. Este un om care dăruiește frumosul semenilor săi și o face cu eleganță și rafinament”, a declarat ministrul Raliuca Turcan.

„Această prestigioasă distincție reprezintă o înaltă recunoaștere a meritelor excepționale ale directorului în slujba artei și culturii în cadrul instituției noastre. Această distincție onorează nu doar persoana artistului, ci și contribuția remarcabilă a Operei Naționale Române din Timișoara în dezvoltarea și promovarea artelor spectacolului, orientând instituția către excelență și inovație. Prin această distincție se subliniază eforturile depuse pentru menținerea și consolidarea standardelor artistice și a calității evenimentelor oferite publicului nostru devotat”, transmitea, la acel moment, Opera Română din Timişoara.

Raluca Turcan le-a mulțumit celor doi manageri culturali pentru ce au făcut și fac pentru Timișoara culturală și pentru România culturală: „Sunt sigură că timișorenii și românii iubitori de cultură le mulțumesc în egală măsură. Cred că experiența culturală minunată pe care oamenii au trăit-o în 2023 – localnici și oaspeți deopotrivă – se datorează în bună măsură acestor doi manageri extraordinari ai acestor două instituții de elită din centrul Timișoarei. Au reconfirmat prestigiul cultural al Timișoarei și au comunicat că România aparține Europei.”

 

Recomandări de lectură:


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.