Cum se construiește un teatru independent: proiectul Grivița 53
Humanitas invită cititorii la o întâlnire online, transmisă live, cu oameni care au iniţiat şi dezvoltă proiectul Grivița 53, teatrul independent pe care regizoarea Chris Simion-Mercurian îl ridică începând din 2017, construind pereții clădirii din cărămizile cele mai rezistente, cele ale implicării echipei de actori și iubitorilor de teatru care au devenit ambasadori și susținători G53.
La discuție, care va avea loc luni, 12 aprilie, de la ora 19.30, vor participa actriţa Oana Pellea, regizoarea şi scriitoarea Chris-Simion Mercurian, scriitorul Matei Vișniec şi arhitectul Codrin Trițescu. Gazda întâlnirii va fi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.
Humanitas anunţă că 20% din încasările unei selecții de cărți și audiobookuri Humanitas pe care cititorii le găsesc la casele de marcat și profitul obținut din vânzarea carnețelelor inscripționate cu Grivița 53 vor fi donate proiectului.
Proiectul Teatrului Grivița 53 s-a născut în 2017, din inițiativa lui Chris Simion-Mercurian. Cu banii câștigați din vânzarea casei moștenite de la bunica sa, aceasta a cumpărat terenul de pe Calea Griviței nr. 53, acolo unde va fi construit, după mai bine de 75 de ani, primul teatru independent din România. Ultimul demers de acest fel i-a aparținut inginerului constructor Liviu Ciulei, care a construit în 1946, pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, un teatru privat.
„Grivița 53 este mai mult decât un demers cultural. Este un demers civic. Este mai mult decât construcția unui imobil, este construcția unei comunități, construcția unui spirit. Este prima dată când în România un teatru se naște din efortul comunității, cărămidă cu cărămidă, om cu om după modelul «dați un leu pentru Ateneu»”, spune iniţiatoarea proiectului.
În 2017, G53 a început campania de strângere de fonduri. Tot atunci, proiectul a participat la cel mai important concurs de arhitectură sustenabilă din Europa, desfăşurat la Marsilia. Au fost 5085 de proiecte înscrise în competiție. Pentru prima dată Romănia a urcat pe podium și a câștigat unul din cele şapte premii. Arhitectul Grivița 53, primul teatru construit împreună de la zero, este Codrin Trițescu.
La trei zile după acest eveniment extrem de important, Chris Simion-Mercurian a aflat că se află într-un diagnostic oncologic, astfel că, în 2018 proiectul a fost pus „pe hold”. A fost reluat în 2019. În 2020 a fost pandemia, care a impus un alt an de pauză. În 2021, pe parcursul întregului an, se va desfășura campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru”, în speranța că la finalul anului se strâng toți banii necesari începerii construcției. Pănă în prezent s-au strâns aproximativ 320.000 de euro – din cei două milioane de euro necesari – plus materiale de construcție.
Pentru ca șantierul să înceapă mai trebuie vândute 32.000 de cărămizi. Preţul unei cărămizi-ctitor este de 53 de euro. Pe fiecare astfel de cărămidă se inscripționează numele celui care o achiziționează și ulterior se trece în foaierul teatrului.

Chris-Simion Mercurian. Sursă foto: Facebook / Griviţa 53
De când am dat la teatru, spune Chris Simion-Mercurian, şi-a dorit nu numai să facă spectacole, ci să construiască un loc pentru acestea: „Singura certitudine că ceea ce fac este necesar a venit constant din partea spectatorilor. În cele mai concrete momente de îndoială, publicul mi-a cerut socoteală. În nicio secundă, oricât de greu a fost, n-am renunţat să visez la acel spaţiu după care tânjesc de la început de drum. Am avut multe ispite în toţi aceşti ani. Oricât de mult mi-am dorit un teatru, nu mi l-am dorit destul încât să fac pentru el vreun compromis. De fiecare dată când mai ştergeam o adresă de pe listă, ştiam că nu e să fie. Este un vis, dar nu cu orice preţ… îmi ziceam… şi în niciun caz cu preţul sufletului. Aşa că m-am încăpăţânat în lupta asta aşteptând. Şi iată că după 18 ani, acea insulă imaginară pe care visam să construim experienţe… începe să capete contur. Văd în Griviţa 53 un loc în care să ne găsim locul. Fiecare în parte… Căci va fi loc curat… pentru toţi. To build or not no be.”
Cei care vor să susşină proiectul o pot face accesând link-ul www.grivita53.ro.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News