Dezlănţuirea unui tovarăş general la adresa NATO şi SUA

Generalul Dumitru Iliescu, fost şef al SPP şi, la începutul anilor 2000, fost consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu – care, potrivit unor surse media, centraliza documentele secrete trimise Preşedinţiei de serviciile de informaţii –, se dezlănţuie, din nou, împotriva NATO şi a SUA pe care le acuză că ne-au transformat „într-o provincie vasală”, că ne-au luat „bunurile şi banii” şi ne-au determinat „să ne facem duşman colosul de la Răsărit”. Aşezată sub masca „imparţialităţii” şi a „neutralităţii”, diatriba acestui general este de fapt un delir pro-putinist. Iată câteva paragrafe:

 

„Văd trupe şi tehnică militară ale SUA, aduse în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse, şi nu invers. Văd americanii în continuă ofensiva spre Est, acaparând, precum scabia, şi dominând ţară după ţară, pe care le transformă apoi în feude vasale şi în care-şi impun regulile. An după an crează (pentru ştiinţa autorului, creează – n.r.) noi baze militare şi îşi extind dominaţia şi sistemele militare, inclusiv pe cele nucleare, creând o adevărată centură în jurul Rusiei şi nu numai. Vine firesc întrebarea: de ce? Ce caută americanii la mii de kilometri de ţara lor? De ce ei au dreptul să meargă cu trupe pe teritoriul altor state, iar Rusia nu are voie să îşi staţioneze forţele acolo unde vrea pe propriul teritoriu?”.

Curat „impartial”!… Deci, în viziunea tovarăşului general Iliescu, NATO este structură ofensivă, SUA reprezintă o putere expanionistă, comparată cu râia, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, de fapt nu invadează, nu atacă, ci, ca un patriot ce este, îşi apără ţara. Iar ceea ce face acum armata rusă în Ucraina – teritoriu rusesc, după cum rezultă din diatriba tovarăşului general –, adică invazia şi atacarea, reprezintă o banală staţionare. Că soldaţii trimişi de Putin calcă sub tancuri o ţară independentă şi suverană şi aruncă în aer obiective civile, inclusiv spitale, maternităţi, că au obligat la exod milioane de oameni, acestea sunt detalii nesemnificative…

„Nu am văzut niciun soldat rus la graniţele SUA, dar am văzut cu miile americani la graniţele Federaţiei Ruse – continuă generalul Iliescu. Nu am văzut armament şi tehnică de luptă ruseşti duse în apropierea graniţelor SUA, dar am văzut o multitudine, inclusiv scuturi antirachetă, aduse de americani în Europa, în ţările despre care promiseseră că nu le vor primi în NATO, care cunoaşteţi foarte bine că este doar un instrument de promovare a intereselor americane.”

Adică, tovarăşul general se preface a nu cunoaşte statutul NATO, nici faptul că scutul de la Deveselu are rol defensiv, care păzeşte România şi Europa de un potenţial atac cu rachete dictat de la Kremlin.

„Dacă Putin este un mare om politic, un mare lider planetar, Zelenski este un bun actor şi atât. Îmi cer scuze că îl compar pe Putin cu Zelenski! Este cum ai compara un munte cu o movilă. Zelenski nu are decât un tricou şi multă nesimţire, tupeu de mic actoraş. (…) Ceea ce este mai grav este faptul că văd un preşedinte american senil, incapabil să înţeleagă ce se întâmplă în Ucraina şi pe mapamond, cu momente de rătăcire şi de pierdere a memoriei, uneori dând senzaţia că se afla într-o lume paralelă, total dominat de Putin în confruntările directe.”

După metafore cu rol de minimalizare la adresa lui Vladimir Zelenski, tovarăşul general trece, iată, şi la defăimarea preşedintelui Joe Biden, cu acelaşi scop: încercarea de reducere în mentalul colectiv la statutul de cantitate neglijabilă, de atragere a dispreţului public la adresa “duşmanului”. Tehnici de demonizare patentate în vremea lui Stalin, rafinate de KGB-ul sovietic…

De altfel, tovarăşul general Dumitru „Mitică” Iliescu – avansat, pe parcursul a câţiva ani, în primele mandate de preşedinte ale lui Ion Iliescu, de la gradul de căpitan la cel de general de divizie – nu este la prima ieşire de acest gen. Prin 2017 l-a jignit într-un mod mizerabil şi pe fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Hans Klemm, cerând apoi Casei Albe, printr-o scrisoare deschisă, retragerea de la post a acestuia. Pe motiv că, cică, “a jignit continuu poporul român şi se amestecă în mod brutal în problemele noastre interne. (…) Nu-l dorim pe Klemm în ţara noastră şi vă solicităm să îl retrageţi de la post”. Nu e clar în numele cui a vorbit generalul Iliescu şi cine l-a acreditat să o facă, în afara unui cerc de tovarăşi cu nostalgia comunismului sovietic.

Şi în rezervă fiind, acest general este o ruşine pentru Armata României, pentru Armata unui stat membru NATO.

Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

5 Comentarii

 1. Val spune:

  Unde și-a publicat generalul ideile?

 2. Flori Petre spune:

  Se oftica ipochimenul pentru ca Putin i a făcut de ras.

 3. Mihai spune:

  Cu tot respectul doamna Melania , dar to’arsu’ general are putina dreptate.
  Sa nu intelegeti ca tin cu Putin sau ca nu ma revolta ce face Putin in Ucraina ! Putin merita ce a a luat Hitler !
  Totusi nici „lorzii” americani nu sunt niste gentlmeni !
  Tot timpul cauta si intretin conflictele , dar niciodata in curtea lor ! Au avut o perioada de liniste in mandatul lui Trump !
  Adica , adevarul e undeva la mijloc ! Parerea mea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.