A cui e „Timișoara Capitală Culturală”? A lui Robu sau a lui Cristescu?

Adevăratul șef al Asociației Timișoara Capitală Europeană nu este, așa cum ar fi firesc, Nicolae Robu, ci Emil Cristescu. Dar cine ar avea curajul iresponsabil să scrie un asemenea lucru într-un orășel aflat la cheremul multimilionarilor?

 

Ultimele zile au marcat o premieră în liniștita viață de târg provincial a Timișoarei. Primarul Nicolae Robu a ieșit în public și a fost extrem de critic față de cea mai importantă entitate a orașului din toate timpurile: „Timișoara, Capitală Culturală”. După ce primarul orașului a spus că în entitatea ce ne reprezintă la Bruxelles pentru evenimentul anului 2021 sunt prea multe lucruri neclare, drept pentru care va controla mai atent ce se petrece acolo, în nanosecunda 1 a reacției sale, presa plătiă și presa jignită au sărit la beregata lui Robu și i-au amendat decis gestul. (Prin „presă jignită”, eu înțeleg presa pe care, total aiurea, primarul a bălăcărit-o fără nicio îndrituire.).

O asemenea reacție poate fi explicată nu doar de reacția lui Nicolae Robu, ci și de elemente mai puțin vizibile. Dintre care cel mai important se referă la faptul că, de mai mult timp, adevăratul șef al Asociației Timișoara Capitală Europeană nu este, așa cum ar fi firesc, Nicolae Robu, ci Emil Cristescu. Dar cine ar avea curajul iresponsabil să scrie un asemenea lucru într-un orășel aflat la cheremul multimilionarilor? Evident, nimeni. Presa știe, dar, așa cum bănuiți, nu e atât de cretină încât să spună un asemenea secret al lui Polichinelle.

Cum a reușit Emil Cristescu să confiște și acest teren simbolic al Timișoarei? Simplu. În anul 2013, atunci când asociația a pornit la drum, Primăriei Timișoara nu i s-a permis să subvenționeze această asociație fiindcă Curtea de Conturi (trăiască Nea Nicu Văcăroiu și popa Ilie Sârbu!) a interzis Primăriei să facă așa ceva. Drept pentru care apărut, cu banii, salvatorul Emil Cristescu care, Doamne ajută, a devenit președintele acestei organizații. (Apropo, nu cumva există două organizații Timișoara Capitală Culturală? Întreb fiindcă, dacă ar fi așa, lucrurile se complică la maximum! Și o mai întreb, aici, public, pe dna Simona Neumann dacă Emil Cristescu și-a recuperat banii. După cum o întreb de ce asociația s-a mutat la Consiliul Județean Timiș cu arme și bagaje? Numai fiindcă CJ Timiş e controlat de PSD?)

Desigur, toate aceste detalii pot părea dotate cu un excesiv coeficient de nervozitate. Nu e chiar așa. Oameni care înseamnă mult în viața culturală a Timișoarei au fost eliminați (da, eliminați!) din asociație și au fost anunțați de către directorul angajat al Asociației, Chris Torch, că sunt un fel de zero barat. Nu e nicio exagerare. Au primit acest mesaj și Ovidiu Șandor, cel care a organizat cel mai amplu și important eveniment plastic la Timișoara, „Art Encouters”, și Sorina Jecza, directoarea Fundaței Jecza, și mulți alții.

Ce putem să deducem din asta? Evident, un singur lucru: că dna Neumann, pur și simplu, a privatizat asociația pe care o conduce în folosul unui interes personal. O asociație care, din păcate, nu a produs nimic notabil în anul care a trecut și care, culmea, a primit bani și s-a bucurat de o imensă încredere.

Ce e de făcut? Simplu: oamenii de cultură să nu stea în banca lor și să spună clar că ei sunt Timișoara Capitală Culturală. Și nici Cristeștii, și nici Neumannii!

 

Articol publicat şi în Banatul azi.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.