Controlul PSD asupra SRI
Ceea ce părea un exces de zel al unui ţuţăr de partid faţă de şefii săi, cărora protestele le-au lezat iremediabil imaginea publică, le-au afectat interesele şi le-au pus în pericol libertatea, se conturează ca o încercare de control al SRI de către PSD, o acţiune dictată pe linie de partid.
În 6 februarie, preşedintele Comisiei de control al SRI, social-democratul Adrian Ţuţuianu, se zburlea la acest serviciu de informaţii, somându-l să răspundă dacă multinaţionalele au sprijinit protestele antiguvernamentale, pe motivul că asta ar înseamna încălcarea Legii siguranţei naţionale.
Părea, atunci, că asistăm la o ieşire în decor a unui individ care ocupă o funcţie mult prea mare pentru nivelul său de pregătire. „Există un articol 11 în Legea securităţii naţionale, care prevede foarte clar că, atunci când se urmăreşte înlocuirea puterii de stat prin mijloace violente şi aşa mai departe, problema este una de securitate naţională”, clama Adrian Ţuţuianu.
Înainte de a ieşi în public cu o astfel de afirmaţie cu iz de poliţie politică, ar fi trebuit să ştie că, potrivit legii de funcţionare a comisiei pe care o conduce, Hotărârea nr. 30/1993, Comisia de control al SRI poate verifica activitatea acestui serviciu şi eventualele derapaje comise de angajaţi ai săi, dar nu îi poate trasa liniile de activitate şi nicidecum nu îi poate impune anchete. Pentru că SRI nu are competenţa să deruleze anchete, ci doar să culeagă informaţii.
Declaraţia aceasta arată că dl Ţuţuianu nu cunoaşte nici Legea siguranţei naţionale, 51/1991, „carte de căpătâi” a serviciului pe care îl controlează, sau, că, dacă o cunoaşte, încearcă, de la înălţimea funcţiei pe care i-a dat-o partidul, o forţare a ei, o mulare a sa pe interesul unei găşti politico-penale. Invocatul articol 11 se referă la altceva, la destinatarii informaţiilor din domeniul siguranţei naţionale. La ameninţări la adresa siguranţei naţionale, mai precis la acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului, se referă articolul 3, litera f din Legea 51/1991. Dl Ţuţuianu putea măcar să o citească cu creionul în mână, înainte de a se aventura în declaraţii publice prin care a plonjat în penibil. În plus, nu a urmărit nimeni înlăturarea puterii de stat (cum, de exemplu, a încercat partidul d-lui Ţuţuianu, în vara de tristă amintire 2012), ci înlocuirea unui Guvern PSD – delegitimat moral şi pe plan naţional, şi extern –, cu un alt Guvern PSD. De când e un act de demisie de onoare a unui Guvern sau o demitere a acestuia prin moţiune de cenzură un atentat la siguranţa naţională? Şi unde au fost actele de violenţă comise de manifestanţii antiguvernamentali, în cele aproape trei săptămâni în care sute de mii de oameni au protestat, seară de seară, în mod paşnic? Proteste la care articolul 39 din Constituţia României dă dreptul oricui, chiar şi dacă participarea ar fi recomandată: „Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.”
Declaraţia lui Adrian Ţuţuianu părea, până ieri, un exces de zel al unui ţuţăr de partid faţă de şefii săi, cărora protestele le-au lezat iremediabil imaginea publică, le-au afectat interesele şi le-au pus în pericol libertatea. După acea afirmaţie, Liviu Dragnea ieşise şi declarase public – într-un mimat acces de temperare a unui subordonat obedient – că, personal, nu crede că este nevoie de o anchetă a SRI la multinaţionale. Ieri seară, declaraţia liderului PSD, cum că aşteaptă „în continuare”, de la preşedintele Comisiei de control al SRI, social-democratul Adrian Ţuţuianu, informaţii despre implicarea multinaţionalelor în protestele împotriva ordonanţelor de urgenţă de modificare a Codurilor Penale, vorbeşte despre o acţiune dictată pe linie de partid. Despre încercarea PSD de a controla, în interesul personal sau de grup al unora, un serviciu de informaţii. Şi despre disponibilitatea unor membri de partid de a se deda la abuzuri în favoarea şefilor cu probleme penale. Strădania de a transforma Comisia parlamentară de control al SRI într-una de control PSD asupra SRI echivalează cu un abuz de putere. Ceea ce ar trebui să implice o demisie sau o demitere a lui Adrian Ţuţuianu.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News