Conferinţă internaţională dedicată lui Brâncuşi, la Timişoara

Constantin Brâncuşi în atelierul său, în anul 1945. Foto: Wayne Miller

Facultatea de Arte și Design a Universităţii de Vest din Timişoara organizează, în cadrul seriei de evenimente „La UVT cultura este capitală”, conferinţa – cu participare internaţională – pe tema „O infinită memorie. Brâncuși la Târgu Jiu”.

 

Conferința – care va avea loc vineri, 12 ianuarie, de la ora 12, în Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design – va fi susţinută de Victor Ieronim Stoichiță, Doina Lemny, Lucia Corrain şi Giordano Conti şi Cristian-Robert Velescu.

Victor Ieromin Stoichiță, unul dintre cei mai importanți istorici și teoreticieni contemporani ai artei, cu o carieră academică prestigioasă, predă la catedra de Artă modernă a Universităţii din Fribourg, Elveția. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, al Universităţii Naţionale de Arte din București București și al Universității Catolice din Louvrain.

Doina Lemny este istoric de artă, lucrând timp de aproape trei decenii ca muzeograf şi cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou Paris. Este expertă internațională în viața și opera lui Brâncuși şi curatoarea expoziţiei Brâncuși: surse românești și perspective universale, de la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Lucia Corrain, profesor la Universitatea din Bologna și referent științific la Muzeul Palazzo Poggi, desfășoară cercetări asupra teoriei și semioticii artei. În studiile universitare i-a avut coordonatori pe Omar Calabrese și Umberto Eco.

Giordano Conti este profesor asociat la Universitatea din Bologna, arhitect și autorul fotografiilor din volumul Una infnita memoria. Il ciclo di Constantin Brâncuşi a Târgu Jiu.

Cristian Robert Velescu a fost profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea Naţională de Arte din București și muzeograf la Muzeul Național de Artă București. A publicat numeroase cărți având ca subiect predilect avangarda și opera lui Brâncuși, cel mai recent volum intitulându-se Preavangarda și avangarda. Transformări caleidoscopice în arta începutului de secol XX.

Din partea conducerii Universităţii de Vest din Timişoara, la conferinţă  va participa prof. univ. Marilen Pirtea, rectorul UVT, iar din partea Facultății de Arte și Design va fi prezent prof. univ. Camil Mihăiescu, decanul facultăţii, alături de cadre didactice, studenți, cercetători și invitați.

 

Recomandări de lectură:

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.