„Cercul de cretă caucazian”, în premieră la Teatrul Maghiar din Timişoara

Repetiţii la spectacolul „Cercul de cretă caucazian”. Foto: Teatrul Maghiar din Timişoara

Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timişoara pune în scenă povestirea dramaturgului Bertolt Brecht Cercul de cretă caucazian. Premiera spectacolului – care invită la reflecţie asupra relației dintre individ și societate, evidențiind discrepanțele dintre normele sociale și natura umană – este programată  pentru sfârşitul acestei săptămâni.

 

Premiera spectacolului Cercul de cretă caucazian, în regia lui Harsányi Zsolt, va avea loc în 19 aprilie, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar. A doua reprezentație va avea loc în 20 aprilie.

Cercul de cretă caucazian este o poveste plină de tensiune și emoție, care explorează dilemele morale și complexitatea sufletului uman într-o perioadă marcată de opresiune și război. Miza centrală se bazează pe povestea unei soții de guvernator care fuge de rebeli, lăsându-și în urmă copilul, în timp ce o servitoare își riscă viața pentru a-l salva și a-l crește. După ce rebeliunea este zdrobită, și se face dreptate, mama își revendică fiul. Această operă a lui Brecht invită la reflecţie asupra relației dintre individ și societate, evidențiind discrepanțele dintre normele sociale și natura umană.

Din distribuție fac parte actorii Teatrului Maghiar: Adorjáni Nagy Zoltán, Czüvek Loránd, Farkas Eszter, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Karsai Dóra, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita şi Vajda Boróka. Cercul de cretă caucazian este, totodată, o reuniune de clasă, pentru că actorii tineri din distribuție au fost colegi la facultate, iar regizorul Harsányi Zsolt este decanul Facultății de Arte a Universității de Arte din Târgu-Mureș.

Biletele pot fi achiziționate de la Casa de Bilete a Teatrului Maghiar (strada Alba Iulia nr.2, de luni până vineri, între orele 13-19) sau online pe www.ticket.tm-t.ro Prețul biletului pentru premieră este de 30 de lei, respectiv 15 lei cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, iar pentru a doua zi, prețul va fi de 20 de lei, respectiv 10 lei. Spectacolul va fi interpretat în limba maghiară, cu traducere în română la cască.

Teatrul Maghiar anunţă că, în această perioadă, au loc repetiții la adaptarea tragediei lui Eschil, Rugătoarele, care va avea premiera în data de 14 iunie, în regia unui vechi colaborator al Teatrului Maghiar, Kristóf Szabó. Figură interesantă în viața culturală germană, ca regizor-coregraf și director artistic al ansamblului FACE Visual Performing Arts Ensemble din Köln, Szabó îmbină cu succes tehnici de teatru fizic, multimedia și video art, fiind deja invitat de patru ori la festivalul Euroregional TESZT. Spectacolul va explora statutul de refugiat, construindu-se pe povestea unor solicitanți de azil politic care, încet, își pierd sprijinul moral, credința în propria cultură, în divinitate și în umanitatea proprie.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.