Ce-am învăţat de la domnul Mihai Șora

Foto: Arhivă personală Vladimir Tismăneanu

Grație Domniei Sale, am înțeles ca a te opune extremei drepte fundamentaliste, adeseori clericalistă, xenofobă, fascistoidă, alergică la alteritate, fixată pe convențiile, emoțiile, aversiunile si superstițiile unor timpuri apuse, obsedată de puritatea neamului, de protejarea gliei strămoșești, a frontierelor pasămite amenințate de năvala „alogenilor”, nu te face om de stânga, ci de centru. Faptul că te opui stângii radicale, colectivistă, fals egalitaristă, maniacal ostilă economiei de piață, antisemită sub masca „anti sionismului”, dispusă să exonereze si să actualizeze liberticida „ipoteză comunistă”, nu te face om de dreapta, ci de centru.

 

Asemenea unor Boris Souvarine, Panait Istrati, François Furet, Arthur Koestler, Tibor Déry, Edgar Morin, Ágnes Heller, Annie Kriegel, Aleksander Wat sau Leszek Kołakowski, domnul Mihai Șora ilustrează, cu o superbă noblețe, tradiția apostaziei, a acelei iluminări care i-a făcut pe atâția intelectuali din veacul douăzeci să-și depășească limitările doctrinare și să pășească demn în imperiul adevărului.

În cultura românească de astăzi, domnul Mihai Șora este simbolul și încarnarea eticii responsabilității. L-am vizitat in biroul său de la Ministerul Educației la începutul lunii martie 1990. L-am întrebat care este, in viziunea sa, slăbiciunea cea mare a democrației în curs de constituire în România. Răspunsul său de-atunci este încă valabil: „Absența unei viziuni comune despre binele public”.

Am învăţat de la domnul Mihai Șora ce înseamnă modestia epistemică, refuzul posturii oraculare, a profetismelor apodictice. A fost ținta unor atacuri imunde. A rezistat cu demnă verticalitate. Am învăţat de la Domnia Sa că nu merită să te cobori la josnicul nivel al unor pigmei ignari, netrebnici şi aroganti. Am învăţat semnificațiile reale ale verbelor a reflecta, a protesta şi a rezista.

 

P.S. Articolul a fost scris în 7 noiembrie 2022, ziua în care Mihai Şora a împlinit 106 ani.

 

Articol publicat şi în Contributors.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.