Căzuţi de pe piedestal

Adrian Năstase şi Liviu Dragnea au fost văzuţi, o vreme, ca zei ai zilei. Atotputernici şi intangibili un timp, au condus discreţionar şi PSD, şi ţara. Prăbuşiţi însă de pe soclu, nu mai reprezintă nimic nici măcar pentru partid.

 

Ambii sunt foşti preşedinţi ai PSD şi şefi, de jure sau de facto, de Guvern, pe care le-au condus discreţionar şi în interes propriu sau al clientelei de partid. În epoca PSD Năstase, s-a consolidat oligarhia, iar baronii de partid au primit bani și putere de la stăpânii de atunci ai ţării, legându-se unii de alții printr-un sistem de complicități perfide, prin îndatorare și tolerare reciproce. Aceea a fost epoca în care deschiderea de dosare penale și arestările importante se decideau la sediul PSD. Aceea a fost perioada în care, în ţară, corupția devenise endemică. În epoca Dragnea, PSD i-a dat acestuia mână liberă să-și numească premieri de paie, să-și docilizeze o majoritate parlamentară care vota doar ce îi cerea stăpânirea, să-și pună la picioare Guvernul, Parlamentul și o serie de instituții ale statului, să dicteze schimbarea legislaţiei penale în funcţie de propriile interese.

Şi unul, şi celălalt au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie. Dublu condamnaţi: Adrian Năstase, la două pedepse privative de libertate, Liviu Dragnea, la una cu suspendare şi la una cu executare; în plus, acesta este vizat de încă două dosare penale care îi ameninţă libertatea. Şi unul, şi celălalt au pozat, fără jenă, în deţinuţi politici, în lideri martirizaţi; sunt, fără echivoc, doar infractori de drept comun.

Există, însă, şi diferenţe între cei doi, date mai cu seamă de modul în care partidul s-a poziţionat faţă de condamnarea lor. Dacă lui Adrian Năstase, PSD îi ţinuse isonul, susţinând public  ideea de condamnare politică, dacă, după eliberarea sa, a fost întâmpinat, la un congres, în aplauze, ovaţii şi pe acordurile Odei bucuriei, în cazul lui Liviu Dragnea lucrurile s-au schimbat. PSD – “noul PSD” cum îl prezintă actuala conducere… –, s-a debarasat oficial de Liviu Dragnea care nu mai este decât un fost preşedinte, corupt şi condamnat, al partidului. În timp ce unele voci, Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu şi purtătorul de cuvânt al partidului, s-au îndepărtat de el prin declaraţii reci, alţi lideri social-democraţi, extrem de vocali altădată – cum ar fi Gabriela Firea sau Olguţa Vasilescu –, au ignorat pur şi simplu momentul eliberării din puşcărie a fostului lor lider. Acum, Liviu Dragnea mai are alături doar câteva voci din PSD, periferice însă, printre acestea fiind Codrin Ştefănescu, Carmen Dan sau baronul PSD de Neamţ, Ionel Arsene.

Adrian Năstase a rămas în PSD, în relaţii relativ amiabile, dar nu – cel puţin, nu oficial – ca voce care să conteze; chiar dacă interdicţia judiciară de a candida se apropie de final, este greu de imaginat că acesta va mai avea un cuvânt de spus în partid şi în politica mare. În relaţia dintre Liviu Dragnea şi PSD lucrurile stau însă diferit; eticheta pe care a acesta lipit-o PSD, chiar la ieşirea pe poarta penitenciarului, “partid de laşi şi de marionete”, este un indiciu nu numai pentru faptul că nu va rămâne în relaţii cordiale cu foştii colegi de partid, ci  un indiciu pentru parăsirea PSD. Ceea ce duce spre probabilitatea de a-l vedea, în viitorul apropiat, în fruntea unui partid sau al unei alianţe suveraniste, idee cultivată intens de Moscova. Care, prin vocile propagandei în limba română, susţine o alianţă suveranistă, coalizată în jurul “liderului martirizat de sistem” Liviu Dragnea. Teren fertil pentru ultranaţionalism şi extremism există în ţară. Culoarul extremist, ultranaţionalist a fost, politic vorbind, lăsat liber, de câţiva ani, de PRM-ul vadimist, chiar dacă PSD, mai cu seamă sub conducerea lui Liviu Dragnea, a asumat parţial retorica acestuia. Din decembrie 2020, acest culoar este ocupat de AUR – un partid cu un discurs legionaroid, ultranaţionalist, anti-sistem, suveranist, homofob – şi de politicieni ai Neamului Românesc, ajunşi în Parlament pe listele AUR. Rămâne de văzut dacă Liviu Dragnea va avea energia şi capacitatea de a construi de la zero un partid sau de a se coaliza într-o alianţă şi, mai ales, dacă va avea răgaz, judiciar vorbind, din pricina celorlalte două dosare penale în care este cercetat, pentru un astfel de proiect. Care, potrivit propagandei ruse, ar trebui să-l includă şi pe Adrian Năstase în rol de preşedinte al României în 2024.

Momentan, nici Adrian Năstase, nici Liviu Dragnea, ambii prăbuşiţi zgomotos de pe soclu, nu mai reprezintă nimic. Nici măcar pentru partidul care i-a urcat pe piedestal.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. Adrian spune:

    Jalnic, nimic nou!
    Melania aveam pretenții, ce Dumnezeu!

  2. bentoiu dan spune:

    niste kknari cu pretentii, hoti ordinnari care au profitat de increderea care l-i s-a acordat de o multime de cetateni romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.