Dandy mârâind la „câinele alfa”

Atacurile publice la adresa lui Ludovic Orban venite din partea lui Rareş Bogdan şi a celor câtorva liberali coalizaţi în jurul lui care îi cer demisia – asta, în aplauzele lui Cozmin Guşă, fostul său patron de la Realitatea Tv – denotă nu corectitudine şi dorinţă de reformare a partidului, cum clamează „disidenţii”, ci oportunism.

 

Dacă ar fi fost vorba despre corectitudine şi dorinţă de reformare, greşelile, derapajele, compromisurile, pierderea parlamentarelor pe care acest dandy al PNL şi susţinătorii săi i le reproşează lui Ludovic Orban ar fi fost analizate şi sancţionate, fiecare, la momentul lor ; mai ales că o parte din „reformişti” sunt, nu de azi, de ieri, în linia întâi a PNL, Rareş Bogdan fiind chiar prim-vicepreşedinte, desemnaţi în funcţii de Ludovic Orban.

Dacă ar fi fost vorba despre corectitudine şi dorinţă de reformare, greşelile, derapajele, compromisurile pe care le pun acum în lumina reflectoarelor le-ar fi imputat nu unui singur om, ci întregii conduceri a PNL, adică inclusiv lor.

Dacă ar fi fost vorba despre corectitudine şi dorinţă de reformare, ar fi fost aduse în atenţia publică şi plusurile lui Ludovic Orban, de care partidul ar trebui să ţină cont. De exemplu:

 • Coalizarea unui număr suficient de parlamentari în jurul PNL pentru trecerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, în toamna lui 2019.
 • Câştigarea alegerilor locale, în toamna lui 2020, într-un context deloc favorabil guvernării liberale care a gestionat o criză economică suprapusă peste una sanitară mondială care, ambele, au generat tensiuni sociale, iar asta după ce, în anii trecuţi, partidul se confruntase cu probleme de imagine publică şi cu un serios deficit de încredere. Pentru reamintire: Ludovic Orban a preluat conducerea PNL în vara lui 2017, când partidul nu stătea confortabil din punct de vedere electoral, venind după o perioadă în care Crin Antonescu, prin toxica alianţă făcută cu PSD-ul lui Victor Ponta şi PC-ul lui Dan Voiculescu, pusese partidul în picaj, o alianţă căreia Ludovic Orban i s-a opus, asumând-o apoi public ca eroare. Alina Gorghiu, care i-a succedat în funcţie lui Crin Antonescu, nu reuşise să redreseze partidul, din contră. Sub mandatul său, PNL a ratat Primăria Capitalei, la localele din iunie 2016. Se întâmpla după scoaterea din joc a lui Ludovic Orban, chiar în timpul campaniei electorale, din cauza controversatei lui inculpări într-un dosar penal al DNA în care, doi ani mai târziu, era achitat – dar, cu toate acestea, de la punerea sub acuzare până la achitarea definitivă, nu a atacat Justiţia, nu s-a lamentat, pozând în victimă politică şi nici nu a făcut caz când a fost achitat –, după înlocuirea în cursa electorală a lui Ludovic Orban cu Marian Munteanu, un promotor al ultranaţionalismului şi anti-occidentalismului, iar apoi pe ultima sută de metri, cu aruncarea în arenă a lui Cătălin Predoiu, care obţinuse doar 11,18% din voturi. Tot sub mandatul dnei Gorghiu, PNL obţinea, la parlamentarele din decembrie 2016, doar puţin peste 20 de procente.
 • Susţinerea în cursa pentru Primăria Capitalei a lui Nicuşor Dan, Ludovic Orban punând înaintea orgoliilor de partid miza de a elibera Primăria Generală de un primar PSD, acuzat de proastă administrare a oraşului, de cheltuire discreţionară a banului public, de angajarea unor clanuri de partid şi de interese în structurile Primăriei Bucureşti.

Ceea ce fac acum Rareş Bogdan şi „reformatorii” coalizaţi în jurul lui, mârâind în public la Ludovic Orban, este doar să-i pună în cârcă minusuri colective şi să încerce să fructifice această situaţie în funcţie de interese personale. Ceea ce denotă oportunism. Se visează oare Rareş Bogdan viitor preşedinte al PNL şi, implicit, prezidenţiabil în 2024? Nu ar fi exclus. La începutul anului trecut, proaspăt ales europarlamentar – pus pe liste de „câinele alfa” Ludovic Orban, în detrimentul altor liberali cu vechime şi experienţă – se imagina candidat la Primăria Capitalei. Şi salvator al PNL: „Eu voi fi întotdeauna pompierul de serviciu acolo unde mi se cere.” Nu i s-a cerut, iar decizia lui Ludovic Orban de a-l nominaliza pe Nicuşor Dan pare să fi lezat orgolii.

De ce l-am amintit însă pe Cozmin Guşă în context? Pentru că Rareş Bogdan, un apropiat al zonei ultranaţionaliste clujene care îl are ca vârf de lance pe Ioan Aurel Pop, pare că a ajuns în PNL – cu doar puţin timp înainte de europarlamentarele din 2019 –, nu neapărat de dragul liberalismului, ci conform unui plan al fostului său patron, Cozmin Guşă. Cel puţin aşa i-ar fi declarat acesta, într-un interviu de acum un an, lui Dan Andronic (împreună cu el se întâlnise la Belgrad cu Sebastian Ghiţă, fugarul cercetat penal pe care autorităţile române nu-l găsiseră, întâlnire care a avut loc, ce coincidenţă!, în perioada în care Vladimir Putin şi o parte din camarila sa se aflau la Belgrad, unde preşedintelui rus i-a fost organizată o primire grandioasă). Iată ce declara, printre altele, Cozmin Guşă: „Planul meu ar fi fost să candideze pe listele PNL, dar din partea Partidului Realitatea, pe care l-a fondat inclusiv vechiul lui prieten Tavi Hoandră. (…) La presiunile unora, el a preferat altfel, și asta m-a supărat profund, am văzut-o chiar ca o trădare.” Dacă este să îi dăm crezare, aşteptăm să aflăm într-o zi, oficial, şi la presiunile cui s-a înscris Rareş Bogdan în PNL şi, fiind vorba de presiuni, cu ce scop.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

3 Comentarii

 1. Johann spune:

  Despre subiectul momentului…
  Rareș Bogdan este fiul unui mare comunist, fostul director al celei mai vechi fabrici de produse sodice din Europa Centrală și de Est, din Ocna Mureș. A pus-o pe butuci și a vândut-o la fier vechi în anii 90 cu complicitatea unor băieți deștepți din SRI. Fosta platformă industrială este acum închiriată cu bucata și familia Bogdan împreună cu băieții deștepți au devenit miliardari. Rareș Bogdan este un om bogat, jobul de europarlamentar fiind doar pentru a-l ține lângă puterea politică. Colegul lui de facultate și bun prieten îi este E. Helvig, directorul SRI.
  Boc a dat miliarde băieților deștepți, un caz clasic fiind construcția centurii de sud a orașului Cluj-Napoca, celebra „centură de diamant” care a costat vreo 200 000 000 de euro deși are 7km și a fost făcută în peste 15 ani.
  Astea ar fi doar antré-ul în cazul acestor băieți deștepți care controlează o bună parte din putere în România. Ăștia sunt liberali cum sunt eu extraterestru. 😑
  Mai mult, ăștia sunt prieteni la cataramă cu Ioan Rus și Dâncu, cei doi grei din psd de la Cluj…
  Asta ca să fiți conștienți că nu degeaba ăștia îl vor terminat pe Orban, care din varii motive a împărțit foarte bine guvernarea cu USR, realizând potențial de reforme la guvernare și punând în pericol viitorul afacerilor corupte transpartinice.
  Rugați-vă să reziste Orban pentru a rezista guvernarea cu USR-PLUS, altfel adio reforme. 😑
  P. S. Dacă DNA este condus de un om cu coaie s-ar ocupa de dosarele celor din gruparea de la Cluj, care zac la sertar de niște ani buni… Unele se prescriu în curând. 😑

 2. bentoiu dan spune:

  ce ar fi trebuit sa faca grupul din pnl inainte de alegeri cand orban a acceptat atasarea bestiilor pesediste la pnl? trebuia batut pe umar?pt asta a pierdut votul meu .

 1. 19 august 2021

  […] Citiţi şi: Dandy mârâind la „câinele alfa” […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.