Alexei Goncearenko: „În această lume bolnavă a lui Putin, ar trebui să se refacă Uniunea Sovietică și Tratatul de la Varșovia”

Sursă foto: National.md

Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko avertizează că dacă întreaga lume nu se va mobiliza pentru a opri Rusia acum, planurile ofensive ale lui Putin vor prinde contur nu doar în Odessa, Transnistria și Republica Moldova, dar și în țările fostului Tratat de la Varșovia – România, Polonia, Țările Baltice. Iar mijloacele prin care va face acest lucru ar putea depăși orice imaginație bolnavă.

 

„Eu nu văd încă finalul acestui război…”

CV Alexei Goncearenko

Este membru al delegației Ucrainei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputat în Rada Supremă de la Kiev, membru al fracțiunii Solidaritatea Europeană (al fostului președinte Petro Poroșenko), grup parlamentar de opoziție față de partidul actualului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski.

În trecut, Goncearenko a fost adjunctul președintelui Consiliului regional Odessa. În 2014, când Rusia a organizat în Crimeea referendumul pentru anexare, Alexei Goncearenko a fost în peninsulă organizând public evenimente împotriva anexării.

Acum, Goncearenko este prezent și relatează activ din zonele fierbinți din Ucraina pe pagina sa de Facebook, pe Twitter și Telegram. Acum câteva zile, Goncearenko a intrat împreună cu Armata ucraineană în localitățile eliberate din apropierea Kievului din Bucea, Irpin, Gostomel și a relatat despre atrocitățile comise de armata rusă.

Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko anunță că Rusia a instalat crematorii mobile în Mariupol pentru a ascunde urmele crimelor comise în orașul asediat și distrus aproape complet de trupele ruse. „După ecoul pe care le-au avut relatările despre genocidul din Bucea, conducerea de vârf a Rusiei a ordonat distrugerea oricăror probe ale crimelor comise în Mariupol”, scrie deputatul pe canalul său de Telegram. „În urmă cu o săptămână, scrie Goncearenko, estimări prudente vorbeau despre 5000 de morți. Dar având în vedere dimensiunea orașului (450 de mii de locuitori), distrugerile catastrofale, durata blocadei și rezistența acerbă, zeci de mii de civili din Mariupol ar putea cădea victime ocupanților”. Deputatul ucrainean îi citează în postarea sa pe primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko: „Lumea nu a văzut amploarea tragediei de la Mariupol de la lagărele de concentrare naziste. Rușii au transformat tot oraşul într-un lagăr de moarte. Nu mai este Cecenia sau Alep – este noul Auschwitz și Maidanek. Lumea ar trebui să ajute la pedepsirea ticăloșilor lui Putin”.

 

Alexei Goncearenko, cum a fost să trăiești în Ucraina în aceste 40 de zile? V-ați gândit la începutul acestui an că poate fi posibil un război de o asemenea amploare în țara Dvs? În afară de avertismentele venite de la nivel internațional, ați avut semnale interne care să confirme că este posibil un război?

Noi ne-am obișnuit cumva cu ideea că Rusia poartă un război cu Ucraina de nouă ani, dar că lucrurile pot căpăta asemenea proporții – cu o invazie pe scară largă, bombardamente și tiruri de rachete – nu mi-am putut imagina până în seara zilei de 22 februarie. Eram convins că este un șantaj. Dar pe 22 februarie seara, când Putin și-a ținut discursul legat de recunoașterea așa-numitelor republici Donețk și Luhansk, atunci am înțeles că, din păcate, va fi război. Pentru că s-a văzut clar că omul este total inadecvat, că el trăiește într-o lume a lui, în propria lui imaginație despre istorie și despre lume, iar Ucraina nu are loc în acest construct.

Și pot să vă asigur că nu doar Ucraina nu are loc. În această lume bolnavă a lui Putin ar trebui să se refacă Uniunea Sovietică și Tratatul de la Varșovia. Adică, nu au loc nici Țările Baltice independente, nici Republica Moldova, nici Belarus, nici Georgia, iar Polonia, România și alte țări trebuie să devină vasali ai Rusiei. Și el va încerca să facă acest lucru.

 

Afirmați că Putin va insista să realizeze acest plan. Dar o lume întreagă urmărește retragerea trupelor ruse și speră că acest război se apropie de final. Dvs. spuneți că Putin nu va renunța la planurile ofensive. Nu este un pronostic foarte optimist.

Eu nu văd încă finalul acestui război. În primul rând, repet, războiul merge al nouălea an. De nouă ani în fiecare lună aveam un anumit număr de soldați, ofițeri și civili care își pierdeau viața. Iar acum, eu nu văd semne că Putin ar intenționa să se oprească.

Armata rusă a avut pierderi foarte mari, la care nu s-a așteptat, ei nu s-au așteptat la o asemenea ripostă, au subapreciat armata ucraineană și au supraapreciat-o pe cea rusească – în care, teoretic, s-a investit mult, dar care a fost măcinată de corupție.

Așa că eu mă aștept ca peste ceva timp, dar nu acum, ci mai târziu, va fi o dezescaladare, după care vor urma noi atacuri. Planurile lui Putin nu au dispărut nicăieri. Putin nu a dispărut nicăieri, el nu are nici 70 de ani și va conduce Rusia până la moarte. Nu știm când îi va veni moartea, tare am vrea mai repede.

Dar poate fi vorba și despre încă 5-10 ani. Și în toți acești ani Rusia va fi o țară-agresor, care își va ataca vecinii – în primul rând Ucraina, dar nu numai. Sunt absolut convins că dacă ar fi reușit că avanseze către Odessa și să o ocupe, Putin ar fi ocupat imediat și Republica Moldova.

Înțelegem foarte bine că Republica Moldova este o țară mică şi, la fel ca și Ucraina, nu este apărată nici de NATO, nici de vreo altă umbrelă de securitate. Forțele armate ale Republicii Moldova înțelegem foarte bine că nu ar fi fost în stare să opună rezistență, având în vedere numărul redus de militari și lipsa oricărei experiențe de luptă. Așa că Putin nu degeaba își dorea atât de mult să ajungă în Odessa și în Transnistria ocupată.

 

Unde a greșit Rusia în calculele inițiale? Înainte de război toți experții erau practic unanimi în a spune că Ucraina va fi ocupată în câteva zile, iar rușii erau convinși că vor fi întâmpinați cu flori.

Lumea întreagă, din păcate, a subapreciat Ucraina. Ambasadorii Ucrainei în statele occidentale povestesc acum că li se spunea că Ucraina are câteva zile până când va cădea Guvernul, Kievul va fi ocupat, iar Parlamentul – distrus. Dar și Putin a subestimat Ucraina. Cauza războiului a fost viziunea lui aberantă asupra lumii. Dar aceeași este și cauza eșecului pe care îl are Rusia în Ucraina. În capul lui el era convins că locuitorii regiunilor preponderent vorbitoare de limbă rusă din estul și sudul Ucrainei și a unor orașe ca Harkov, Mariupol, Nikolaev, Odesa îi vor întâmpina cu flori pe soldații ruși. Dar realitatea a arătat că acest calcul a fost greșit.

Chiar și pe teritoriile ocupate de armata rusă nimeni nu se bucură și oamenii ies la acțiuni de protest cu drapelele Ucrainei, sabotează deciziile administrației ocupante, rușii nu pot găsi primari de localități care să fie de acord să colaboreze cu ei. Au fost doar câțiva primari din niște localități mici care au acceptat o colaborare cu ei, ceilalți pur și simplu refuză. În Ucraina s-a constituit o națiune. O națiune politică din care fac parte și ucrainenii, și rușii, și evreii, și românii, și alte naționalități. Aceasta este țara noastră, acesta este pământul nostru. Și oamenii luptă. Și luptă nu doar armata.

Armata ucraineană este de opt ani în război și are o experiență mare de luptă. Ucraina produce ea însăși armament, a primit și asistență în ultimele luni din partea SUA și Marea Britanie. Dar, pe lângă armată, luptă și întreaga societate. Pe Youtube am postat videouri despre unul dintre primele contra-atacuri ale Ucrainei în regiunea Herson. Am intrat și eu, împreună cu militarii noștri, într-un sat, acum vreo două săptămâni. Acolo trei localnici, fermieri, mi-au povestit cum au făcut rost de lansatoare de grenade și au distrus câteva tancuri. Ei au văzut unde se oprise o coloană de tehnică rusească și au mers câțiva kilometri până la pozițiile militarilor ucraineni cărora le-au cerut câteva lansatoare de grenade de unică folosință, Mukha le spune. Și acești fermieri, oameni simpli, au distrus patru unități de tehnică rusească. Adică, asistăm la începutul unei mișcări reale de partizani, iar toată societatea s-a mobilizat să țină piept ocupanților. Mai bine de 100.000 de oameni s-au înscris în „apărarea teritorială”, un fel de diviziuni civile de apărare locală, și ajută armata. În primele zile erau rânduri la comisariatele militare pentru înrolare. Toată lumea știe câți refugiați ucraineni au plecat din țară. Și vreau să spun un mare mulțumesc Republicii Moldova, României care au primit un număr imens de refugiați. Înțeleg că este greu, mai ales pentru Republica Moldova care este o țară mică și nu foarte bogată. A fost un număr imens de refugiați – dar vorbim în mare parte despre femei și copii. Dar mai puțin se știe că a existat și un val pe direcția inversă – sute de mii de ucraineni, bărbați, au revenit în Ucraina pentru a ajuta țara, iar o parte din ei au luat arma în mâini pentru a lupta.

 

Care e atmosfera acum în societatea ucraineană? Internetul e plin de meme-uri cu tractoarele fermierilor ucraineni care au devenit „cel mai de temut prădător pentru tancurile rusești”. Am văzut și tractoare care ară și seamănă având ridicat bicolorul ucrainean. Impresia este că oamenii încearcă să-și continue viața și să ajute acolo unde pot.

În primele zile a fost un șoc pentru toți. Mulți și acum sunt în stare de șoc, mai ales cei care au fost nevoiți să plece sau care și-au pierdut apropiații. Dar societatea începe să se obișnuiască cu războiul. Ucraina seamănă, coace pâine, produce… Economia noastră a avut foarte mult de suferit, este evident, iar Rusia a blocat principala arteră comercială a Ucrainei – partea de nord-vest a Mării Negre și a avut de suferit cel mai mult exporturile de produse agricole. Iată de ce în acest moment ceea ce se întâmplă în Ucraina este și o provocare pentru securitatea alimentară a lumii întregi. Ucraina a fost unul dintre cei mai mari producători din lume de produse alimentare pentru țările din Orientul Mijlociu, țările din Africa, alte țări.

 

„Toată simpatia care mai exista în Ucraina față de Rusia a fost executată cu graduri, cartușe, rachete”

Dar ce s-a întâmplat cu acea parte pro-rusească din societatea ucraineană – vorbitoare de limbă rusă sau simpatizantă a „lumii ruse”? În Republica Moldova această parte este încă destul de vizibilă, acești oameni votează și acest lucru se vede și în plan politic.

Eu cred că și în Republica Moldova acest război își va lăsa amprenta și cred că oameni din această categorie vor fi din ce în ce mai puțini. Iar în Ucraina această categorie pur și simplu a dispărut. Acești oameni locuiau în principal în orașele vorbitoare de limbă rusă – Harkov, Odesa, Mariupol… Nume de orașe cunoscute deja în lumea întreagă din cronica bombardamentelor și crimelor comise de armata rusă… Anume în aceste orașe s-au întâmplat lucrurile cele mai oribile. În partea centrală și de vest a Ucrainei, unde se vorbește în principal limba ucraineană, războiul încă practic nu a ajuns. Războiul a lovit partea vorbitoare de limbă rusă a Ucrainei și au avut de suferit cel mai mult vorbitorii de rusă. Acesta și este paradoxul. Putin, care s-a declarat apărător al lumii ruse de fapt a comis cel mai mare genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă de pe vremurile celui de al Doilea Război Mondial. Și evident că nu au mai rămas niciun fel de sentimente pozitive față de Rusia. Există doar ură și furie.

Eu sunt din Odessa și prima mea limbă a fost rusa, ca și în cazul a 90 la sută dintre odessiți. Cunosc mai mulți poeți și scriitori ruși decât toată gașca analfabetă a lui Putin. Dar la noi nu au mai rămas față de Rusia niciun fel de simpatii sau sentimente – rușii le-au executat pe toate cu graduri, cartușe, rachete…

 

Întreaga lume a fost șocată zilele acestea de imaginile care au venit din teritoriile eliberate din apropiere de Kiev. Ce va face Ucraina cu ceste crime?

Organele de drept ale Ucrainei au început documentarea acestor orori – sunt ridicate cadavrele, sunt identificate victimele. Am invitat și experți ai Curții Penale Internaționale de la Haga să ne ajute. Există și declarația Uniunii Europene care a spus că va trimite o echipă care va face o investigație independentă a acestor crime. Iar Consiliul Europei a anunțat miercuri că va acorda tot sprijinul necesar pentru investigarea atrocităților comise de armata rusă. Sunt crime de război oribile, de neimaginat. Eu am fost trei zile în aceste localități imediat după ce au fost eliberate – în Irpen, Bucea, Gostomel. Acum trei-patru zile am fost acolo. Și vă pot spune că am văzut cu ochii mei aceste realități – cu cadavre pe străzi și în curți, cu civili cu mâinile legate la spate, executați. Iar tezele lansate de propaganda rusească, precum că ar fi fost înscenări, sunt încă o minciună rusească. Acolo sunt sute de jurnaliști internaționali care filmează și documentează totul.

L-am auzit pe ambasadorul Rusiei la ONU care spunea că acestea sunt fake-uri și înscenări. Să vă amintesc că acest Vasili Nebenzia (reprezentantul Rusiei la Națiunile Unite – n.r.) timp de un an a dat asigurări că Rusia nu are de gând să atace Ucraina, că sunt neadevăruri, minciuni și aberații. După care Rusia a atacat Ucraina. Acești oameni trăiesc după exact teza lui Goebbels: „Cu cât mai monstruoasă este minciuna, cu atât mai ușor va fi crezută”. Cum se poate vorbi despre de fake-uri, dacă am văzut aceste lucruri cu ochii mei?

Însă cel mai îngrozitor loc pe care l-am văzut până acum nici măcar nu este Bucea. Cel mai oribil loc este șoseaua Kiev-Jitomir. Am publicat un video de acolo pe Twitter. Iar pe canalul de Telegram am un video făcut cu drona pe 7 martie, unde se vede cum soldații ruși omoară un om pe această șosea. Corpul acelui om încă mai era acolo acum trei zile, l-am văzut. Am văzut pe această șosea – ceva absolut oribil – corpurile dezbrăcate ale unor femei, hainele lor erau împrăștiate pe marginea drumului și putem doar presupune ce s-a întâmplat cu ele înainte de moarte. Concluziile vor veni după expertiza medicală. Trupurile femeilor au fost puse peste câteva cauciucuri și li s-a dat foc – acestea au ars doar parțial. Iar în una din mașini, pe bancheta din spate, era cadavrul unui copil. Oamenii aceștia încercau să se evacueze. În zona respectivă era o locație unde soldații ruși au instalat mitraliere și trăgeau în toate mașinile civile. Șoseaua Kiev-Jitomir. Este o oroare de nedescris. Nu am văzut niciun miliar împușcat, doar civili. Eu personal am văzut mai mult de 50 de cadavre – în mașini, pe drum. Din punctul meu de vedere, este un genocid, pentru că singurul motiv pentru care acești oameni au fost omorâți este că sunt ucraineni.

 

Articolul complet, pe PressHub.

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.