Academia de Științe ale Securității Naționale, „turnesolul” luptei pentru statul de drept


Există o decizie la îndemâna coaliției de guvernare, ce poate testa bunele intenții: desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale, văzută ca o inițiativă a „binomului”, o academie de consacrare de tipul Academiei Române.

 

După îndelungi analize, ce au explorat subiectul de mobilizare pentru un mare miting al PSD în București, Liviu Dragnea s-a hotărât: va mobiliza acel milion de pesediști pentru apărarea statului de drept. Au fost explorate anterior teme, de genul apărarea familiei tradiționale, apărarea Guvernului sau apărarea justiției de teroarea „binomului”. Celălalt cap al coaliției de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu, propune o comisie de adevăr și reconciliere. Dați-mi voie să mă îndoiesc de bunele intenții ale acestor inițiative de capturare a agendei publice.

Există o decizie la îndemâna coaliției de guvernare, ce poate testa bunele intenții: desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale, văzută ca o inițiativă a „binomului”, o academie de consacrare de tipul Academiei Române, în care cei aproape 30 de reprezentanți de frunte ai „statului paralel” primesc rente de cca. 1000 dolari SUA pentru tot restul vieții.

Eu însumi am semnalat acest fenomen în câteva ocazii (aici sau aici) și am adus câteva argumente pentru desființarea acestei academii care, alături de alte academii de ramură, consumă resursele pentru cercetare. Între argumente sunt acelea că această știință nu există nicăieri în lume (deci nu pot exista academicieni consacrați), valoarea științifică a membrilor săi tinde către „0”, unii fiind dovediți ca plagiatori (argument preluat și de Traian Băsescu în propunerea de desființare din Senat) și că s-au comis nereguli și ilegalități în procedura de înființare.

O sinteză la zi a acestor neregularități o face jurnalista de investigație Emilia Şercan, într-un articol Pressone.

Într-un interviu din septembrie 2017, Traian Băsescu considera ASSN drept o sectă sau grup de interese: „Prelungirea acelui grup s-a făcut în ceea ce eu am numit public ca fiind o sectă, Academia Națională de Științele Securității. Ei ar vrea să fie niște oameni care se ajută unii pe alții în orice, se scot inclusiv din dosare penale, se propulsează unii pe alții în funcții.”

Deci există destule motiv pentru a considera buna-credință în lupta cu statul paralel, prin desființarea acestei academii.

De altfel, Traian Băsescu a depus un proiect de desființare a acestei academii, votat în Senat pe 12 martie a.c. aproape cu unanimitate de voturi, adică 98 voturi pentru și 1 vot împotrivă (detalii aici). De atunci era destul timp pentru votul Camerei Deputaților, raportul cerut comisiilor de specialitate fiind demult depășit, 5 aprilie 2018.

Este la îndemâna președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să finalizeze acest proces. Cred că jurnalista Emilia Șercan are dreptate în articolul menționat: „Mult mai tare cântărește recenta dispută iscată între Liviu Dragnea, președintele PSD, și George Maior, șeful de facto al ASSN, referitoare la chermezele pe care SRI le-a organizat la vilele sale de protocol. Liviu Dragnea nu a făcut nimic altceva decât să se folosească de proiectul de lege depus anul trecut de Traian Băsescu, singura modalitate legală în care Academia poate fi închisă definitiv.”

Am verificat de altfel execuția bugetară a ASSN pe luna aprilie 2018 (ultima disponibilă) si au primit deja suma de 445.200 de lei din care 404.812 au fost cheltuiți. Deci Academia este bine-merci.

Sper că această demonstrație face clar că mitingul PSD nu are legătură cu apărarea statului de drept, ba dimpotrivă. Abia de curând instituțiile statului de drept au început să își facă datoria și să dispară „intangibilii”. Să aibă legătură acest miting cu sentința ce urmează a fi pronunțată pe 8 iunie împotriva lui Liviu Dragnea?

 

Articol publicat şi pe Marginalia.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.