Vorbind cu toată prudența, pe baza datelor existente

Foarte probabil ca vârful de panică socială în România a fost vineri (27 martie – n.r) – nu are rost să intrăm în explicaţii, oricum noi intensificări ale panicii şi anxietăţii sunt oricând posibile, pe fundal real sau, cum se întâmplă mai probabil, pe fundal indus mediatic din ţară sau străinătate. Deci valurile de panică vin şi trec.

 

Ceea ce e important de ştiut, cred, de către fiecare dintre noi este că din datele actuale, date incomplete şi de multe ori foarte dubioase, dar singurele pe baza cărora putem analiza problema, probabilitatea ca ceva rău să vi se întâmple dumneavoastră personal din cauza virusului – să zicem, unuia dintre cei care citesc acum aceste rânduri – este, comparativ privind lucrurile, foarte mică.

Chiar şi dacă să zicem că aţi avea simptome dubioase şi aţi merge să vă testaţi, pornind de la simptome, probabilitatea să fiți testaţi pozitiv este foarte mică, conform declaraţiilor oficiale ale autorităţilor medicale americane de la vârful deciziei privind criza. Dar şi să zicem că aţi fi testat pozitiv, probabilitatea să aveţi o formă gravă rămâne iarăşi comparativ foarte mică şi în acea categorie de testaţi pozitiv. Şi chiar dacă aveţi, doamne fereşte, o formă mai agresivă, statistic vorbind, şansele de redresare pentru cineva care nu suferă deja de ceva foarte grav sunt mult mai mari decât catastrofica mentalitate „punct ochit, punct lovit” rostogolită în mas-media şi pe internet.

Vor fi şi cazuri de oameni tineri şi sănătoşi victime? Da. Dar statistic vorbind, acele cazuri, în ciuda mediatizării, nu sunt cele care definesc, statistic vorbind esenţa fenomenului epidemiologic şi social în discuţie. (Faptul că vor fi scoase în faţă de mass-media, nu le da valoare definitorie. Şi mă aştept ca dintre colegii specialişti în ştiinţe behaviorale sau psihologie socială să explice cineva cum este cu „biasurile” în privinţa percepţiei fenomenelor statistice.)

Tot statistic vorbind – pornind de la actualele date – e posibil ca cineva din cititorii Marginalia să fie afectat de virus în oricare din formele de mai sus? Absolut. Dar dacă se întâmplă şi vom afla asta nu înseamnă decât atât: că a avut loc un fenomen care statistic vorbind, era anticipabil. Nu e nimic apocaliptic.

Pe scurt, şi să revin la ce vroiam să spun. Avem o certitudine: din toţi cei să zicem, teoretic, 5000 de cititori ai acestei pagini, toți vom muri. Dar vom muri – imensa noastră majoritate – de alte cauze decât acest virus. Repet: vorbim acum cu toată prudența, din datele actuale – date incomplete şi de multe ori foarte dubioase, dar singurele pe baza cărora putem evalua situaţia în care suntem acum. Când datele se schimbă, vom schimba evaluarea.

Ce înseamnă cele de mai sus? În niciun caz nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. Din contră. Continuăm să respectăm regulile indicate de virusologi şi epidemiologi, reţinem că ne aflăm într-o situaţie neclară, definită de incertitudine şi aşteptăm evoluţii în clarificare.

Pe de altă parte, să reţinem că nu avem încă date suficiente despre fenomen şi că ne confruntăm cu un baraj de distorsiune în interpretarea şi circulaţia datelor existente, baraj generat de mass-media şi reţelele sociale, fapt care ne îngreunează imens capacitatea de a ne orienta în spaţiul acestei probleme.

 

Articol publicat și pe MarginaliaEtc.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.