Transformarea universităților în Agenție Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți, o eroare

Este o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți. Dacă facem asta risipim bani, inducem o mentalitate de asistat social studenților, nu promovăm cultura performanței.

 

Sunt șocat de impertinența, demagogia, necunoașterea și spiritul total antidemocratic cu care organizațiile studențești răspund premierului Cîțu referitor la reducerile operate de acesta pentru studenți. Ei îl acuză că a tăiat „bazat pe considerente ideologice”. E un Guvern ales democratic, inclusiv pe criterii ideologice, e foarte bine dacă ia decizii bazat pe principii. De când organizațiile studențești au devenit komisarii politici ai luptei de clasă?

Pe fond: e greu de decis cât de inspirată este decizia de a lărgi, în România, sprijinul social pentru studenți. Eu cred că nu e. Pe de-o parte pare o idee bună să sprijini cât mai mulți tineri, inclusiv fără resurse, să meargă la universitate. Pe de altă parte, e limpede că majoritatea universităților noastre nu reușesc să fie performante nici măcar pentru cei mai buni studenți.

În condițiile în care numărul de elevi care obțin bacalaureatul e aproximativ egal cu cel al locurilor gratuite oferite de universități, e firesc să te întrebi cum anume sprijinul financiar pentru cei săraci îi va ajuta să intre la universitate când, de fapt, problema esențială este că ei nu au bacalaureatul, adică nu pot intra la universitate din cauza nivelului lor scăzut. Esența este, așadar, creșterea nivelului celor de jos, ceea ce va rezolva și toate problemele care decurg de aici, nu pomeni pentru cei care nu au nivelul.

În principiu sunt împotriva măsurilor sociale, numite de unii pomeni. E atât de mult de lucru în orașele universitare ale României, atâția elevi mici au nevoie de meditații de exemplu, încât un student merituos, care are nevoie de un plus de resurse pentru a învăța, le poate obține, așa cum mulți dintre noi am făcut-o, prin câteva ore de muncă.

În concluzie, sistemul de sprijin social pentru studenți trebuie să îndeplinească un rol simplu: niciun tânăr cu performanțe suficiente pentru a urma o universitate nu trebuie lăsat de căruță. Este însă o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți. Dacă facem asta risipim bani (care ar fi mai util să fie injectați în creșterea performanțelor celor mici), inducem o mentalitate de asistat social studenților, nu promovăm cultura performanței.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. M. C. Donici spune:

    proiect în dezbatere
    10%DIN P. I. B.
    pt trecerea de la ed funcțională la ed morala.
    scop:dezvoltarea armonioasa a individului (împlinit ca ființă, înțelegere funcționala, acces la creația științifica și artistica)
    3 ANI PREGATITORI. studiu limbaje prin joc
    12 ANI OBLIGATORII
    1 EDUCATOR-10 ELEVI
    PRINCIPIU:înțelegerea fenomenelor nu memorare mecanica
    MATERII:
    LIMBAJE:matern, străin, vizual, muzical, corporal
    STIINTE:mate, fizica, geografie, chimie, biologie
    ISTORII:naționala, universala, arte vizuale, arte spectacol, religiilor
    SPORTURI:atletism, echipa, lupte, înot, optionale
    DIN ANUL5:se introduc materii opționale funcție de profil
    TESTARE:(fara note) națională trimestriala
    LICEE URBANE SPECIALIZATE(asigurare transport) asigura pregătire medie
    RECUPERARI:în vacante
    PROFESORI SPECIALIZATI+ARTIȘTI CU JUMĂTATE DE NORMA
    BAC:7 materii
    SCOLI NOI DOTATE
    CL. 1-6 dimineața
    CL. 7-12 după masa
    FINANTARE:
    6% lege
    4% eradicarea coruptiei(min. 13%din PIB)
    MANUALE adaptate
    Scopului
    PROFESORII VOR DEZVOLTA SISTEMUL
    „o societate postmoderna își pune aceasta problema”
    prof dr arh M. C DONICI
    20 ani elev
    30 ani PROF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.