Tragedia de la Colectiv, folosită cu cinism de PSD

După ce Ludovic Orban, preşedintele PNL, a anunţat că a depus o plângere penală pe numele premierului României, Viorica Dăncilă, pe care o acuză de înaltă trădare, PSD reacţionează. Dar o face prin minciuni, prin manipulări şi insinuări iresponsabile. Care se cer combătute, pentru că, probabil, la mitingul de susţinere pentru Viorica Dăncilă, la care PSD vrea să scoată în stradă activul de partid, vor fi păstrate aceleaşi toxice linii de comunicare.​

 

Ca ripostă la plângerea penală făcută de Ludovic Orban pe numele Vioricăi Dăncilă, un prim neadevăr la care recurge PSD – printr-o strategie de comunicare naţională, menţionează unele canale media, preluat şi de PSD Timiş –, este că „asistăm la repetarea unui mod de operare, care a fost aplicat în 2015, când a fost demis premierul de la acea vreme, Victor Ponta”. Nu, Victor Ponta nu a fost demis, în toamna lui 2015, ci şi-a dat demisia a doua zi după mitingul gigant din seara de 3 noiembrie, organizat în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, care a scos în stradă peste 60.000 de oameni. Iar anunţul a fost făcut de şeful său pe linie de partid, devenit între timp premier de facto, Liviu Dragnea. Era un indiciu că demisia dlui Ponta părea să nu fi fost un act de voinţă proprie, ci impusă. De altfel, nu peste mult timp fiind exclus din PSD.

Un alt neadevăr rostogolit în spaţiul public de comunicatorii PSD este că, prin intermediul acţiunii lui Ludovic Orban, preşedintele Klaus Iohannis vrea ca, „prin mijloace care afectează grav statul de drept, să dea jos un Guvern ales, care face performanță pentru România și care a mărit veniturile românilor.” Nu numai că nu se consideră datori să explice cum au ajuns la concluzia că decizia plângerii penale a venit de la Cotroceni, dar îşi intoxică fără jenă propriul electorat. Pentru că e greu de crezut că nici comunicatorii, nici liderii PSD nu au habar de prevederile constituţionale. Nu şeful statului „dă jos Guverne”, ci o poate face Parlamentul, prin moţiune de cenzură, acolo unde PSD are, alături de (încă) fidelul satelit ALDE, o confortabilă majoritate. Şi în cazul în care Viorica Dăncilă ar demisiona, tot PSD va da premierul, având majoritate, după alegerile câştigate în decembrie 2016. Şi, nu, Guvernul nu este ales de popor, ci este votat de majoritatea parlamentară, pe baza numirilor stabilite de conducerea partidului sau a alianţei care a câştigat alegerile parlamentare.

Finalul comunicatului de presă se încheie în acelaşi ton mistificator: „Astăzi, modul de operare din 2015 pare să se repete. Preşedintele Iohannis a început să ceară demisia premierului desemnat legal şi democratic.” E o minciună cocoţată pe un adevăr. Da, este un premier desemnat legal şi democratic, dar acest lucru nu înseamnă că, dacă ar demisiona ori ar fi înlăturat cu tot cu Guvern, prin moţiune de cenzură, ar fi automat un act nedemocratic. Pentru reamintire, PSD nu şi-a pus asemenea probleme când şi-a trântit consecutiv două Guverne, la câteva luni de la instalarea acestora, ambele desemnate legal şi democratic.

Cireaşa pe care comunicatorii PSD o pun pe acest tort al manipulărilor este insinuarea că tragedia de la Colectiv a fost provocată pentru a face jocurile politice ale lui Klaus Iohannis. Şi se întreabă PSD, mimând îngrijorarea şi groaza: „La ce au de gând să dea foc acum?” Împănarea mesajului de susţinere a premierului Viorica Dăncilă cu această referire emoţională la tragedia de la Colectiv este de un cinism insondabil. Pentru a-şi atinge un meschin scop politic, sunt gata, iată, să amplifice şi să calce în picioare suferinţa a sute de oameni, care îşi plâng victimele: 64 de morţi – 27, în noaptea tragediei şi 37, ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate –, şi zeci de alţi răniţi, rămaşi pe viaţă mutilaţi şi afectaţi sufleteşte.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.